Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai kokybiško garso prireikia visiems – įrangos tiekėjus kartu su sėkme užgriuvo ir iššūkiai

Bendrovė „Sonus Exsertus“ (iš lotynų kalbos išvertus šis pavadinimas reiškia „Beribis garsas“) veiklą pradėjo kaip renginių organizavimo įmonė. Tačiau prieš kelerius metus bendrovės vairą perėmęs Edmundas Žižys pasuko į scenos mechanizmų, apšvietimo, garso įrangos projektavimą, tiekimą bei montavimą. Jo teigimu, ne tik žiūrovams klausyti, bet ir muzikantams groti scenoje, kai garsas skamba kokybiškai, yra didžiulis malonumas, be to, kylant ekonomikai ir valstybei vis daugiau investuojant į šalies kultūros infrastruktūrą, dauguma šalies valstybinių įstaigų skuba iš pagrindų atnaujinti savo įrangą. Vis tik, darbas su valstybiniais užsakovais nedidelei įmonei kelia nemenkų finansinių iššūkių.
Renginys  „Aukso lašas 2018“, kuriame naudoti bendrovės „AB Light“ apšvietimo sprendimai ir „Sonus Exsertus“ įranga
Renginys „Aukso lašas 2018“, kuriame naudoti bendrovės „AB Light“ apšvietimo sprendimai ir „Sonus Exsertus“ įranga / Organizatorių nuotr.

„Užsiimame viskuo, kas susiję su scenos technologijomis, tai reiškia, įgarsinimas, sceninis apšvietimas, įvairiausi scenos mechanizmai, kurie kelia dekoracijas, apšvietimo tiltus, scenos ar orkestro duobės grindis ir pan. Žiūrovų tribūnos taip pat gali būti sustumiamos, nuleidžiamos, pakeliamos. Patys sumontuojame, atliekame šios įrangos garantinį aptarnavimą“, – savo veiklą apibūdino E.Žižys.

Verslo dinamika – kodėl antrieji metai sunkesni, nei pirmieji?

Pašnekovas pripažįsta, kad klientai laužo liežuvį tardami lotynišką bendrovės pavadinimą („Sonus Exsertus“), tačiau jis tiksliai atspindi jos tikslą – kad garsas erdvėje skambėtų lengvai, sklistų tarsi jo nestabdytų jokios sienos.

Edmundas Žižys mano, jog pradėjus verslą sunkiausi yra antrieji jo veiklos metai. Kodėl?

„Pirmaisiais metais visi yra labai aktyvūs, vyksta partnerių, gamintojų, kuriuos atstovausi, paieška. Pardavėjai važiuoja į susitikimus, skelbia apie save, pasakoja, ką mes darome. Tai – pirminis įdirbis, skirtas pamatams paruošti, akcininkai į bendrovę įdeda savo kapitalą ir pirmaisiais metais grąžos niekas nesitiki. O kas antraisiais metais? Po truputį prasideda pirmieji projektai, reikia investicijų įrangai nupirkti, įmonei jau reikia grąžos, reikia uždirbti pinigus, nes auga sąnaudos“, – mano E.Žižys.

Scenos technologijų įrangą tiekiančiai bendrovei pasisekė laimėti keletą viešųjų pirkimų. Tokiu atveju įrangą pirmiausia reikia nupirkti iš gamintojų, tada ją atvežti, sumontuoti, o už ją atsiskaitoma tik sumontavus. Pasak E.Žižio, tai ir tapo didžiausiu kartu su sėkme atsėlinusiu iššūkiu – teko ieškoti finansines paslaugas verslui teikiančių įmonių.

Martyno Ambrazo nuotr. /Martyno Levickio koncertas, kuriame naudoti bendrovės „AB Light“ apšvietimo sprendimai ir „Sonus Exsertus“ įranga
Martyno Ambrazo nuotr. /Martyno Levickio koncertas, kuriame naudoti bendrovės „AB Light“ apšvietimo sprendimai ir „Sonus Exsertus“ įranga

„Antraisiais metais tapo tikrai sudėtinga, nes bankai į tokias bendroves kaip mūsų net nežiūri. Na, tiksliau, žiūri ir prašo užstato. Būtent antraisiais savo veiklos metais atradome verslo finansavimo bendrovę „SME Finance“, kuri padėjo vykdyti įsipareigojimus mūsų užsakovams“, – atskleidė bendrovės vadovas.

Sklandžiai ir itin greitai gautas finansavimas padėjo amortizuoti pinigų srautus reikiamu laikotarpiu.

E.Žižio nuomone, trečiaisiais veiklos metais jau galima apčiuopiamai pajusti pirmųjų ir antrųjų veiklos metų įdirbį, o ketvirtieji ir penktieji metai turėtų „atsakyti į visus klausimus“. Kitaip tariant, ketvirti ir penkti metai, vadovo nuomone, parodo, ar verslas plėtojamas teisinga kryptimi.

Atsinaujina visi – nuo teatrų iki dvarų

Per trejus veiklos metus bendrovė išgrynino du klientų tipus: scenos įrangą dažniausiai perka arba įvairios valstybinės institucijos, arba komercinės scenos įrangos nuomos bendrovės.

„Pastarosios aprūpina įranga koncertus, atvažiuoja su viskuo, ko reikia, o koncertui pasibaigus viską susirenka ir išvažiuoja. Su tokiomis įmonėmis mes bendradarbiaujame ir siekiame, kad jie turėtų pažangiausią, organizatorių ir muzikantų poreikius tenkinančią įrangą“, – sakė pašnekovas.

Vis tik valstybinių užsakymų kiekis šiuo metu nusveria svarstykles, nes Europos Sąjungos skiriamos lėšos leidžia nuo sovietinių laikų stūksantiems teatrams, regionų kultūros namams pagaliau atsinaujinti iš pagrindų.

„Ir praėjusiais metais tokių užsakymų buvo daugiausia, ir ateinančiais , manome, taip pat bus. Nes modernizuojama didžioji dalis kultūros objektų – nuo dvarų iki muziejų, teatrų, kultūros centrų didmiesčiuose ir regionuose“, – sako E.Žižys.

Martyno Ambrazo nuotr. /Martyno Levickio koncertas, kuriame naudoti bendrovės „AB Light“ apšvietimo sprendimai ir „Sonus Exsertus“ įranga
Martyno Ambrazo nuotr. /Martyno Levickio koncertas, kuriame naudoti bendrovės „AB Light“ apšvietimo sprendimai ir „Sonus Exsertus“ įranga

Šiuo metu valstybinis teatras ar kultūros namai, nesistengia įsigyti kokį nors vieną įrenginį, tačiau, esant galimybėms, keičia viską nuo-iki: tiek scenos įrengimus (jie jau yra tiek morališkai, tiek funkciškai pasenę), scenos apšvietimo įrangą. Šiuo metu sceną jau galima apšviesti LED prožektoriais, jie yra ekonomiškesni, ne tokie kaitrūs, leidžia įgyvendinti įdomesnius kūrybinius sprendimus). Taip pat keičiamos įgarsinimo sistemos – šiandien jos yra daug kompaktiškesnės, tiksliau atkuriančios instrumentų garsus, galingesnės, kokybiškiau perteikiančios garsą.

Per 2018-uosius metus bendrovė visiškai atnaujino Molėtų, Kuršėnų ir Pabradės kultūros centrų scenos mechanizmų, garso ir apšvietimo sistemas, jas sumontavo. Pastaraisiais metais „Sonus Exsertus“ kartu su partneriais „Džiazo galerija“ taip pat pradėjo projektuoti, tiekti ir montuoti lauko apšvietimo įrangą įvairiems lankytiniems pastatams, monumentams, tiltams.

Kartu su sėkme užgriuvo ir finansiniai iššūkiai

Vadovo teigimu, ne visuomet užsakovo iškelti pageidavimai techninei daliai atitinka tai, ką bendrovė gali pasiūlyti, nors ji ir atstovauja daug šioje srityje pirmaujančių gamintojų.

„Vis dar pasitaiko, kad neturime kokios nors įrangos arba ji negali atlikti kokių nors specifinių funkcijų. Tuomet iškeliame rankas, o kitam kartui ieškome sprendimų, kad galėtume patenkinti užsakovų poreikius. Su įrangos nuomos kompanijomis paprasčiau: joms parodai, ką turi, pademonstruoji technines galimybes ir tuomet jau sėdi prie derybų stalo“, – pripažįsta E.Žižys.

Organizatorių nuotr. /Renginys „Aukso lašas 2018“, kuriame naudoti bendrovės „AB Light“ apšvietimo sprendimai ir „Sonus Exsertus“ įranga
Organizatorių nuotr. /Renginys „Aukso lašas 2018“, kuriame naudoti bendrovės „AB Light“ apšvietimo sprendimai ir „Sonus Exsertus“ įranga

Bendrovės parduodama įranga naudojasi „Džiazo galerija“, kuri specializuojasi renginių apšvietime, „NGR servisas“, „AB Light“, įgarsinantys renginius, „Stage guru“, teikiantys visas paslaugas renginiams. Kai pavyksta susitarti su klientais dėl pardavimų, kyla kitos rizikos.

Sėkmė viešųjų pirkimų konkursuose iš vienos pusės džiugina, tačiau įpareigoja už nuosavas lėšas nupirkti reikiamą įrangą iš gamintojo, ją atvežti, sumontuoti, paleisti, apmokyti personalą ir tik dar po 30-ies dienų už tai yra sumokama. Verslas turi maždaug du-tris mėnesius gyvuoti iš kitų lėšų.

„Tokiam laikotarpiui suvaldyti atradome finansinį partnerį „SME Finance“. Jie skolina būtent trumpajam laikotarpiui – tokiam laikui mums ir reikia lėšų. Taip, palūkanos gal kiek didesnės, skolinamės savo pelno sąskaita, tačiau mums juk nereikia paskolos metams ar dviems – mums reikia būtent tiems dviems-trims mėnesiams“, – atskleidė pašnekovas.

Jis visiems verslams rekomenduoja dirbti ne viename, o keliuose rinkos segmentuose (t.y. tiek privačiame, tiek valstybiniame) – taip bus sumažinta verslo rizika.

„Valstybiniai konkursai gali būti užvilkinti, nutrūkti, pasiekti teismus – negali sėdėti ir laukti galutinio rezultato – turi per tą laiką dirbti ir uždirbti pinigų iš kitų klientų ar rinkų“, – sako bendrovės vadovas.

Geros įrangos reikia ne tik klausytojams, bet ir atlikėjams

Sakoma, kad kompiuterinė technika ir automobiliai dėvisi ir praranda savo vertę bene greičiausiai. O kaip yra su garso įranga? E.Žižio teigimu, šioje srityje technologijos taip sparčiai nesikeičia ir kokybiška garso įranga gali sėkmingai tarnauti nuo 12 iki 15 metų.

Organizatorių nuotr. /Renginys „Aukso lašas 2018“, kuriame naudoti bendrovės „AB Light“ apšvietimo sprendimai ir „Sonus Exsertus“ įranga
Organizatorių nuotr. /Renginys „Aukso lašas 2018“, kuriame naudoti bendrovės „AB Light“ apšvietimo sprendimai ir „Sonus Exsertus“ įranga

Tačiau daug sparčiau keičiasi vaizdo perteikimo sistemos: įvairūs projekciniai ekranai, projektoriai. Jie nuvertėja, morališkai pasensta per penkerius-septynerius metus. Ilgiausiai gyvuoja scenos mechanizmai – jie gali tarnauti ir ketvirtį amžiaus.

„Tiesą sakant, viską diktuoja kuriamas turinys. Šiuo metu jau yra spektaklių su specialiais garso efektais. Pavyzdžiui, žiūrovas girdi labai artimą realiam, erdvinį griaustinio griaudėjimą ar lietų. Tokį, kad net salė sudreba. Visa tai leidžia žiūrovui kitaip matyti ir pajausti spektaklio dvasią. Jei teatro scenoje ir salėje norima rengti tokius spektaklius, turi būti įdiegta speciali įranga. Žinote, kaiatsiranda technika, atsiranda ir kas išnaudoja visas jos galimybes“, – šypsosi bendrovės vadovas.

Pašnekovas pripažįsta, jog šiuo metu, lankydamasis užsakovų koncertinėse salėse scenos mechanizmus dažniausiai atranda tuos, kurie buvo įrengti dar statant pastatą (maždaug 1980-ųjų), o apšvietimo įrangą – kartais jau įžengusią į ketvirtąją dešimtį.

„Taip, randame pakeistus pavienius prožektorius ar kolonėles. Tačiau, pavyzdžiui, garso kolonėlės neretai nėra pritaikytos ir adaptuotos tai salei. Garsą irgi reikia „projektuoti“, skaičiuoti, kad jis tolygiai pasiskirstytų“, – sako E.Žižys.

Jis šypsosi, jog po Nepriklausomybės atgavimo tiek žmonės, tiek įmonės ar įstaigos buvo ištroškę kažko „vakarietiško“, bet pigaus. Pamažu, augant ekonomikai, pamačius, kokios technologijos ar įranga taikomi kitose šalyse, atsiranda stimulas jas vytis, neatsilikti.

„Šiandien jau suprantame, kad gera įranga reikalinga ne tik klausytojams, bet ir atlikėjams, aktoriams. Tuomet jiems nereikia „plėšytis“, jie girdi vienas kitą, gali groti atsipalaidavę, mėgaudamiesi, atsiranda jausmas, kaip muzikos garsai sklinda per salę – ir tai yra vienas iš kelių į gerą koncertą“, – pokalbį užbaigė bendrovės „Sonus Exsertus“ vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius