Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaimo reikalų komitetas siūlo SND akcizą mažinti iki 13,94 euro

Seimo Kaimo reikalų komitetas pirmadienį pritarė demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narės Laimos Nagienės ir grupės kitų parlamentarų siūlymui suskystintų naftos dujų (SND) akcizą sumažinti beveik 22 kartus – nuo 304,1 eu­ro iki 13,94 euro už toną. Palyginti su Vyriausybės siūlomu variantu, jis mažėtų beveik tris kartus.    
Traktorius
Traktorius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Siūlymas yra pritarti Laimos Nagienės ir kitų Seimo narių Akcizų įstatymo straipsnių (...) pakeitimo projektui“, – komiteto posėdyje sakė jo pirmininkas Viktoras Pranckietis. 

Siūlymui pritarė šeši parlamentarai, vienas susilaikė.

L. Nagienė komitete teigė, kad dabartinis tarifas yra nekonkurencingas, palyginti su kitomis šalimis. Anot jos, Lietuvoje yra apie 30 rajonų ir miestų, kurie neturi galimybės pakeisti suskystintas dujas į gamtines, be to, nukenčia ir žemės ūkis. 

„Mes tampame kaip šalis nekonkurencinga – Latvijoje, Čekijoje, Vengrijoje akcizo tarifas suskystintoms dujoms – nulis, Lenkijoje – 3,14 euro, Estijoje – 55 eurai, Vokietijoje – 27,55 euro, tik Slovėnija išsiskiria – 73,07 euro. Man neaišku, kodėl paimtas šitoks didelis akcizo tarifas“, – sakė L. Nagienė. 

Ji taip pat teigė nesuprantanti, kodėl nuo kitų metų įsigaliosianti CO2 dedamoji yra „išskirtinai didelė“, nes naftos dujos esą yra kur kas kaloringesnės. Ji siūlė mažinti dedamąją iki 20,6 euro. Dabar numatyta dedamoji siekia apie 36 eurus. 

„Kad būtume kaip šalis konkurencinga prieš kitas valstybes“, – sakė parlamentarė. 

Finansų viceministrė Rūta Bilkštytė kalbėjo, kad Vyriausybė siūlo 41 euro SND tarifą, kuris yra vidutinis, palyginti su kitomis Europos Sąjungos šalimis, be to, ji pabrėžė, kad SND yra taršus produktas. 

Jos duomenimis, šildymui skirtoms naftos dujoms Švedijoje taikomas 498 eurų už toną tarifas, Danijoje – 467 eurų, Nyderlanduose – 344 eurų, Rumunijoje – 155, Airijoje – 145 eurų, Slovėnijoje – 73 eurų, Prancūzijoje – 67 eurų, Estijoje – 55 eurų, Portugalijoje – 54 eurų, Vokietijoje – 60 eurų, Austrijoje – 43 eurų tarifai.

„Mūsų siūlomas tarifas ir nustatytas – tam tikra mediana, kuri būtų taršai apmokestinti, bet ne pats mažiausias, ir be abejo, ne pats didžiausias“, – sakė viceministrė. 

Parlamentarams pirmadienį bus pateiktos Akcizų įstatymo pataisos, kuriomis Vyriausybė siūlo SND akcizą, taikomą namų šildymui, taip pat dujų balionams bei verslui, sumažinti nuo 304,1 euro iki 41 euro už toną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius