-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kainų tyrimas: balandį – nauji rekordai, ateities lūkesčiai – ne patys geriausi

Balandžio mėnesį toliau tęsėsi kainų kilimas ir fiksuoti nauji rekordai, rašoma pricer.lt parengtoje kainų apžvalgoje.
Parduotuvė
Parduotuvė / 123RF.com nuotr.

Pricer.lt fiksuojamo vidutinio pigiausių maisto produktų krepšelio kainų analizė rodo, kad pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis Lietuvos parduotuvėse, palyginus su šių metų kovo mėnesiu, brango +4.57 euro (7,1 proc.), ir buvo +12.92 euro (23,3 proc.) brangesnis, nei praeitų metų balandžio mėnesį.

Tai yra pricer.lt viso laikotarpio kainų stebėjimo rekordas.

Pigiausių maisto prekių krepšelio kainų reitingas

Išplatintoje apžvalgoje teigiama, kad „Maxima“ didina krepšelio kainą +3,87 euro ir lieka pirmoje reitingo vietoje. „Norfa“ didina krepšelio kainą +0,03 euro ir atsistoja į antrą vietą. „Lidl“ didina krepšelio kainą +3,85 euro ir lieka trečioje vietoje. IKI didina krepšelio kainą +7,74 euro ir krenta į ketvirtą vietą. „Rimi“ didina kainą +2,89 euro ir atsistoja į penktą vietą. „Barbora“ didina kainas +5,91 euro ir atsistoja šeštoje vietoje. „e-Rimi“ didina kainas +7,35 euro ir lieka septintoje vietoje.

Reitingo naujokas „LastMile“ (IKI internetinė parduotuvė), padidinusi kainas +4,9 euro, lieka paskutinėje aštuntoje vietoje.

Gerai žinomų produktų vidutinio balandžio mėnesio krepšelio kainų analizė rodo, kad, lyginant su pernai metų kovo mėnesiu, kainos krenta -0,06 euro (0 proc.).

Šių metų balandžio mėnesį žinomų produktų vidutinio krepšelio kaina buvo +8,68 euro (21,4 proc.) didesnė už 2021 balandžio mėnesio krepšelį.

„Panašu, kad žinomų prekių ženklai jau pasiekė piką ir jų kainų kilimas kiek stabilizavosi“, – teigiama analizėje.

Prekių kainos

pricer.lt stebimų 52 prekių kainų brango 49 prekės, pigo 3 prekės.

Iš viso reikšmingai (10 proc. punktų ir daugiau) brangsta 39 prekės iš 52 stebimų. Labiausiai brangusios prekės – saulėgrąžų aliejus, bulvės, grietinė, pomidorai, avižiniai dribsniai.

Labiausiai, 10 proc. punktų ir daugiau, pigusių prekių, lyginant su praeitų metų balandžiu, yra vos viena – juoda arbata „Lipton“.

Skaičiuojama, kad kiaulienos kaina auga 20,6 proc., tuo metu vištienos kainos didesnės nei praeitais metais 32,4 procentais.

Ko laukti?

Apžvalgoje teigiama, kad lūkesčiai ateičiai ne patys geriausi.

„Reikšmingesnis lūžis gali būti laukiamas tik rudenį, kai bus aiškus realus svarbiausių maisto produktų derlius ir energetinių resursų kainos. Bet reikia turėti galvoje, kad lūžis gali būti ir teigiamas, ir neigiamas – kažko neutralaus nebus. O iki rudens kol kas matysime tą pačią kainų augimo dinamiką, kurią matome pastaruosius tris mėnesius“, – sako pricer.lt.

Portalas kainas užfiksavo balandžio 23 dieną Lietuvos prekybos centruose „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Rimi“, „Lidl“, Lietuvos internetinėse parduotuvėse „Barbora.lt“, „Rimi.lt“ ir „LastMile.lt“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius