Kaip bus skirstomi ekonomikos stimuliavimo programos pinigai?

Prezidentui Barackui Obamai vasario 17-ąją pasirašius 787 milijardų vertės stimulų paketą, Misūrio statybų komandos iškart ėmėsi tilto Tuscumbijoje rekonstrukcijos. Tai pirmasis projektas vykdomas iš paketo lėšų. Misūrio susisiekimo pareigūnai norėjo parodyti, jog kastuvai laukė prezidento parašo, rašo „Business Week“.
Doleriai
Doleriai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ekonomika

Pinigų leidimo tempai ir efektyvumas nulems, ar šis paketas sugebės sukurti pakankamai darbo vietų ir atgaivinti ekonomiką. Kol kas sunku pasakyti, kokia dalis bus panaudojama taip skubiai, kaip tai padarė Misūrio tilto statytojai.

„Nėra jokio tobulo modelio, kaip pinigus perkelti iš dokumento į ekonomiką“, – įsitikinusi Sarah Binder, Brookings Institution ekspertė.

Paketas nenumato jokių griežtų pinigų leidimo instrukcijų – skirtingo tipo išlaidoms taikomi visiškai kitokie laiko suvaržymai. Todėl, jei tokios nusistovėjusios programos kaip Medcaid bus administruojamos sklandžiai, kitas lėšas paskirstyti bus kur kas sunkiau.

Aišku viena – Vašingtonas privalės pasitikėti valstijomis, nes būtent jos įgyvendins daugelį svarbiausių paketo uždavinių.

„Nėra jokio tobulo modelio, kaip pinigus perkelti iš dokumento į ekonomiką“, – įsitikinusi Sarah Binder, Brookings Institution ekspertė. „Nesuvokiamo dydžio pinigai keliaus iš Vašingtono į greitkelių komisarų, gubernatorių, įstatymų leidėjų, merų ir mokyklų tarybų sąskaitas. Valstijų vaidmuo bus lemiamas“.

Kiek pinigų valstijos iš tikrųjų gaus? 144 milijardai valstijas pasieks per paramos valstijoms fondą, tačiau į šią suma neįeina infrastruktūros, energijos ir daugelis kitų projektų.

Amerikos Progreso Centras paskaičiavo, jog viso valstijų atsakomybei bus pavesta 69 procentai paketo pinigų.

Jei Aliaska gaus tik pusantro milijardo dolerių išlaidoms, tai Kalifornijos biudžetas pasipildys daugiau nei 64 milijardais dolerių.

Nuo valstijų sprendimų ypač smarkiai priklausys viešųjų darbų programos. Čia kalbame apie 27.5 milijardus greitkeliams, 6 milijardus švaraus vandens programoms, 18.1 milijardą geležinkeliams, 4 milijardus namų, mokyklų ir koledžų rekonstrukcijai.

Visoms programoms taikomi skirtingi laiko apribojimai.

Kai kurios valstijų administruojamos programos, pavyzdžiui Medicare ir maisto talonų programa, remiasi griežtomis lėšų skirstymo formulėmis. Valstijų stabilizavimo fondą sudarantys 55 milijardai dolerių bus padalinti pagal gyventojų skaičiaus procentą ir mokyklinio amžiaus gyventojų procentą. Didžioji dalis šių lėšų bus paskirta sveikatos apsaugai, švietimui, aukštajam mokslui, viešajam saugumui ir susisiekimui.

Tai, jog kai kurios paketo dalys priklausys nuo valstijų įstatymų leidėjų sprendimų, reiškia tai, jog kovos dėl lėšų smarkiai sustabdys jų panaudojimo tempus.

„Įstatyme valstijų vaidmuo nustatytas nepakankamai aiškiai, todėl konfliktų dėl projektų ir lėšų tikrai bus“, – įsitikinęs Davidas J. Wrightas, Nelsono A. Rockefellerio Vyriausybės Instituto direktorius. „Ginčai dėl pinigų paskirstymo bus tikrai karšti“.

„Didžiuliai poreikiai reikš greitą pinigų leidimą. Tikėkimės, jog pinigai bus leidžiami taip pat ir protingai“, – tikisi Binder.

Kai kurioms valstijoms pinigų šiandien trūksta verkiant. Pavyzdžiui, Mičigano padėtį smarkiai sukomplikavo automobilių sektoriaus suirimas. Vasario 18-ąją gubernatorė Granholm paskelbė, kaip ketinama panaudoti paketo lėšas. Bėda ta, kad visi numatomi ekonomikos gaivinimo projektai valstijai atsieitų 59 milijardus dolerių, o, pagal Amerikos Progreso Centro paskaičiavimus, Mičiganas gaus tik 18.44 milijardus. Granholm jau šiandien pripažįsta, jog tik dalis projektų gaus finansavimą.

Gera naujiena yra ta, jog būdamos sunkioje finansinėje būklėje valstijos bus suinteresuotos pinigus leisti kuo greičiau. „Didžiuliai poreikiai reikš greitą pinigų leidimą. Tikėkimės, jog pinigai bus leidžiami taip pat ir protingai“, – tikisi Binder.

Obamos Administracija ketina visus su paketo lėšų panaudojimu susijusius duomenis skelbti internetiniame tinklalapyje recovery.gov. Šiame puslapyje bus pateikiama informacija apie finansavimą gavusius projektus, apie dolerių panaudojimą, apie sukurtų darbo vietų skaičių ir t.t.

Nuo liepos 10-osios valstijos privalės federalinei valdžiai reguliariai siųsti duomenis apie patvirtintų projektų eigą. Federalinės agentūros šią informaciją talpins minėtame tinklalapyje. Valstijos turės aiškiai aprašyti vykdomus projektus, sukurtų darbo vietų skaičius ir pateikti informaciją apie projektams vadovaujančius asmenis.

Visi supranta, jog skaidrumas ir efektyvumas bus lemiami. Ekonomistai įsitikinę, jog būtent nuo valstijoms patikėtų lėšų panaudojimo priklausys, kaip smarkiai ekonomika bus išjudinta.
Moodys.com ekspertai paskaičiavo, jog kiekvienas doleris, išleistas valstijoms paremti, reikš 1.36 dolerius realioje ekonominėje veikloje. Kiekvienas doleris, išleistas infrastruktūrai, atneš 1.59 dolerių derlių. Doleris pratęsti bedarbystės draudimą – 1.64 dolerius. Doleris pratęsti maisto kuponų programą – 1.73 dolerius.

Kur kas mažesnę naudą, ekonomistų paskaičiavimu, ekonomikai atneš mokestinės nuolaidos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius