-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip dalinimosi ekonomika padarys vartojimą atsakingu?

Verslininkas, „GetJar“ įkūrėjas Ilja Laursas, su partneriais investavęs į dalinimosi platformą, kurioje žmonės už tam tikrą mokestį galės keistis daiktais, teigia, kad dalinimosi ekonomika sukuria efektyvesnį ir atsakingesnį vartojimą.
Ilja Laursas knygą parašė vos per penkis mėnesius
Ilja Laursas / BFL/Butauto Barausko nuotr.

„Vartojimas tampa daug efektyvesniu. Tiesa yra labai paprasta ta, kad didžiąją daugumą daiktų, kuriuos mes turime, nenaudojame, arba labai mažą dalį naudojame. (...) Aš supratau, kad žmonės prisigamino daug daugiau daiktų, negu žmonijai reikia, 10 kartų daugiau. Tas perteklinis vartojimas prie gero neveda“, – Žinių radijo laidoje „Aktualioji valanda“ sakė I. Laursas.

I. Laurso verslo partneris Paulius paaiškino, kaip veikia dalinimosi daiktais platforma. Kai žmonės turi daiktą, kuriuo nesinaudoja, arba labai retai naudojasi, gali įkelti to daikto aprašą, nurodę nuomavimosi kainą, sąlygas ir kitas detales, į dalinimosi platformos interneto tinklapį. Toks daiktas, pasak Pauliaus, yra daug pigesnis nei nuomos punkte.

Pauliaus teigimu, dalinimosi ekonomika negriaus vartojimo ekonomikos:

„Dalinimosi ekonomika yra šalia vartojimo ekonomikos. Tie pinigai niekur nedingsta, jie tik vaikšto kita kryptimi. (...) Taip, yra šiek tiek stabdomas vartojimas, bet galima galvoti ir taip, kad vieną daiktą, kurio galbūt negalite sau leisti įsigyti, dabar jūs galite įsigyti, nes galėsite atgauti už jį dalį pinigų. Vakar atskriejusi istorija iš JAV – žmogus nusipirko būstą vien tam, kad jį nuomotų kitiem žmonėms labai trumpam laikui per dalijimosi ekonomikos platformą“, – kalbėjo Paulius.

I. Laursas nurodė, kad šiuo metu joks mokestis iš skelbimus į dalinimosi platformą talpinančių žmonių neimamas. Taip pat jis su partneriais prisiima atsakomybę padengti išlaidas už sugadintą prekę, pavyzdžiui, kai įbrėžiamas automobilis. Iš kur tada atkeliaus pelnas?

„Pelningiausi šiuolaikiniai verslai – „google“, „facebook“ – yra nemokami, – sako I. Laursas. – Kai įgyji kritinę masę, atsiranda labai daug žmonių, kurie naudojasi, yra begalė būdų pasidaryti iš to pinigų. (...) Dabar visi sandoriai yra nemokami – jeigu tu per tą platformą išnuomoji draugui automobilį už 100 litų, tu 100 litų ir gauni.“

I. Laursas nenorė nurodyti, kiek konkrečiai investavo į dalinimosi platformą, bet sakė, kad tai yra „šešiaženklė suma“.  Pasak verslininko, tai parodo, kiek jis tiki šiuo jaunu projektu, esą turinčiu ir filosofinę potekstę.

 „Filosofinė projekto ir dalinimosi ekonomikos pusė, kad vartojimas tampa atsakingu: vienu daiktu gali naudotis daug žmonių vienu metu ir nuo to nenukenčia nei vienas“, – apibendrino I. Laursas.

Laida „Aktualioji valanda“ transliuojama darbo dienomis 17.05 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius