-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Kaip nepritrūkti pinigų šiandien ir saugiai jaustis rytoj

Jaustis finansiškai saugiai norime visi, tačiau ką dėl to darome? Ekspertų teigimu, planuojant asmeninius finansus svarbiausia turėti kišenę „juodai dienai“ ir susidaryti planą, kaip neskausmingai ir pamažu, bet reguliariai, kaupti kapitalą ateičiai.
Kiaulė - taupyklė
Kiaulė - taupyklė / Fotolia nuotr.

Pasiruoškite „juodai dienai“

Pirmas ir svarbiausias žingsnis planuojant asmeninius finansus – rezervo kaupimas. Tai pinigų suma, kurią kiekvienas privalo atsidėti tam, kad kurį laiką galėtų pragyventi negaudamas pajamų. Rezervas turėtų siekti bent 3–6 mėnesių atlyginimų „į rankas“ dydį.

Rezervas „juodai dienai“ privalo būti likvidus – t.y. jis neturi būti investuojamas rizikingai ir ilgam, šie pinigai nėra skirti užsidirbti. 

„Kuo žmogaus ateitis labiau neapibrėžta ir daugiau finansinių įsipareigojimų, tuo didesnė kišenė „juodai dienai“ reikalinga. Svarbu atminti, jog sukauptą rezervą galima panaudoti tik kritiniu atveju, pavyzdžiui, netekus darbo ar ilgesniam laikui sutrikus sveikatai“, – 15min.lt sakė „Aviva Lietuva“ finansų konsultantas Rolandas Mikaliūnas.

Rezervas „juodai dienai“ privalo būti likvidus – t.y. jis neturi būti investuojamas rizikingai ir ilgam, šie pinigai nėra skirti užsidirbti. 

„Rezervą galite kaupti ir investicinėje kišenėje prie jūsų gyvybės draudimo sutarties. Taip jūsų turimos lėšos nenuvertės, o jas atsiimti galėsite bet kada prireikus“, – pataria ekspertas.

Apsaugokite save ir artimuosius

Kai jau turite nepajudinamą, bet lengvai prieinamą atsargą nenumatytiems atvejams, reikėtų apmąstyti ir tai, iš ko gyventų šeima, netekusi pagrindinio maitintojo. 

„Tinkama draudimo rūšis – sėkmingo asmeninių finansų valdymo pagrindas. Pavyzdžiui, gyvybės draudimu patartina apsirūpinti tuomet, kai šeima turi būsto paskolą ar kitų didelių finansinių įsipareigojimų“, – teigia R.Mikaliūnas.

Visgi mūsų šalies gyventojai savo ir savo artimųjų finansiniu saugumu rūpinasi per mažai. „Eurostat“ duomenimis, Europos Sąjungoje gyvybės draudimui per metus skiriama suma vienam žmogui vidutiniškai siekia 3 739 litus, o Lietuvoje ši suma kone dvidešimt kartų mažesnė – vos 191 litas. 

Kaupkite nuosekliai

Turite rezervą, finansinėmis apsaugomis apsirūpinote, dabar laikas pagalvoti, iš ko gyvensite ateityje. Nuoseklus kaupimas gali padėti žmonėms susikurti finansiškai saugų, užtikrintą gyvenimą ir pajamas, o taupyti galima įvairiems tikslams: oriai pensijai, vaikų mokslams, dideliam pirkiniui ateityje.

Europos Sąjungoje gyvybės draudimui per metus skiriama suma vienam žmogui vidutiniškai siekia 3 739 litus, o Lietuvoje ši suma kone dvidešimt kartų mažesnė – vos 191 litas.

„Nuosekliai kaupti lėšas pirmiausia verta dėl prastėjančios Lietuvos demografinės situacijos. Šiandien 1 pensininką šalyje išlaiko 2,5 darbingo amžiaus gyventojų. Tačiau ateityje Lietuvoje gyvens daugiausia vyresnio amžiaus gyventojų, o pensininkus išlaikysiančių darbingo amžiaus žmonių – žymiai mažiau. Dėl šios priežasties nuosekliai kaupti pensijai reikėtų pradėti kuo anksčiau“, – aiškina „Aviva Lietuva“ finansų konsultantas.

Populiariausiems nuoseklaus taupymo būdams priskiriamos finansų priemonės yra gyvybės draudimas, II ir III pakopos pensijų fondai, investiciniai fondai, indėliai. Taupymui patariama skirti apie 20 proc. savo mėnesio pajamų.

„Kad taupymo procesas būtų lengvesnis, rinkitės tiesioginio debeto sutartį – pinigai bus pervedami automatiškai, o jums nereikės kaskart svarstyti – taupyti ar ne. Disciplinuotai kaupti lėšas ateičiai padeda ir gyvybės draudimo sutartis – be draudimo apsaugos taip sudaroma galimybė kaupti ateičiai, įmokos mokamos reguliariai, tačiau nereikia dažnai rūpintis investicijomis – turtą valdo profesionalūs fondų valdytojai, o patarimus, kur investuoti, suteikia finansų konsultantas“, – teigia R.Mikaliūnas.

Rūpinimąsi savo ir savo artimųjų ateitimi skatina ir valstybė, suteikdama galimybę pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata. 

Didesnes sumas investuokite 

Jei turite sukaupę didesnę pinigų sumą, patartina ne laikyti ją „kojinėje“ ar bankų sąskaitose, kur jie palaipsniui nuvertėja, o investuoti – įsigyti finansinio ar kito turto siekiant gauti papildomų pajamų.

Vienos populiariausių investavimo priemonių yra akcijos ir obligacijos.

„Investuokite tuos pinigus, kurie nebus reikalingi ilgesnį laikotarpį. Tai padaryti galima pasinaudojant skirtingomis priemonėmis. Pavyzdžiui, investicinis gyvybės draudimas suteikia galimybę rinktis skirtingas investavimo kryptis ir pasinaudoti GPM lengvata. Taip pat galima investuoti įsigyjant vertybinių popierių – akcijų ar obligacijų, nekilnojamojo turto. Investuojama ir į tauriuosius metalus, meno dirbinius, senovinius automobilius“, – vardija R.Mikaliūnas.

Pasak jo, vienos populiariausių investavimo priemonių yra akcijos ir obligacijos. Į šiuos vertybinius popierius taip pat investuoja gyvybės draudimo ir investiciniai fondai. Reali vidutinė akcijų rinkų grąža pasaulyje per praėjusius metus siekė 5 proc., Europoje ji viršijo 4,5 proc., o JAV buvo didesnė nei 6 proc. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius