-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pradėti investuoti į kriptovaliutas: 7 pagrindinės klaidos, kurių reikėtų vengti

Kriptovaliutų rinkoje uždirbti labai solidžią grąžą yra įmanoma, tačiau kur kas lengvesnis ir tikėtinesnis kelias yra pinigus prarasti. Ką daryti, kad kuo labiau sumažintumėte tokią riziką? Nuo ko pradėti ir kokių klaidų nedaryti investuojant į kriptoturtą? Paklausėme ekspertų.
Investicijos į kriptovaliutas
Investicijos į kriptovaliutas / 123RF.com nuotr.

Į pasaulio akcijų istoriją iki šiol įsirėžęs 1929 m. spalio 29 d. įvykęs „Juodasis antradienis“, kai per dieną akcijų rinkos nukrito apie 12 proc., o toliau sekę įvykiai sukūrė keletą metų besitęsiančią Didžiąją depresiją.

Kriptovaliutų rinkai nėra nė 15 metų, per tą laiką būta ne tik tokių antradienių, bet ir kitų kur kas didesniu dviženkliu kritimu pažymėtų savaitės dienų. Žinoma, kriptovaliutų rinkos kritimas finansų pasaulio ant kelių neparklupdys (bent kol kas), bet ramybės investuotojams tikrai neprideda – didžiuliai vertės svyravimai yra vienas iš skiriamųjų rinkos bruožų.

Šalia šmėžuoja ir sėkmės pavyzdžiai – laiku investavę ir laiku pardavę eiliniai žmonės susižėrė dešimtis tūkstančių. Kur kas tyliau laikosi tie, kurie tuos tūkstančius prarado.

Kaip to išvengti pradedantiems investuotojams? Uždavėme šiuos klausimus finansų ekspertui, fondų valdymo įmonės „Milvas“ partneriui ir fondų valdytojui Tautvydui Marčiulaičiui bei vienam blokų grandinės kompetencijų centro „Blockchain Lithuania“ ir šios technologijos diegimo įmonės „Super How?“ įkūrėjui Vytautui Kašėtai.

1. Negaudykite bangų ir sekite #HODL mantra

Kriptovaliutų rinka – tarsi amerikietiški kalneliai ir didžiules netektis ar laimėjimus ši turto klasė gali fiksuoti kad ir tos pačios savaitės eigoje.

Naujiems investuotojams gali kilti suprantamas noras nusipirkti kriptovaliutų ir parduoti jas tada, kai kaina pakyla. Tada laukti, kol ji pakris ir vėl pirkti. Taip kartoti šį procesą begalę kartų, ir, sakykime, už kelių mėnesių skaičiuoti tūkstančius eurų pelno.

Tačiau ne viskas taip paprasta. Kartą kitą tokia taktika gali pavykti, tačiau nors kriptorinkos vertės svyravimai staigesni, ji nesiskiria nuo akcijų rinkos – nuspėti, kada rinka kils, o kada kris – sunku ir profesionalams, o tuo labiau mėgėjams, sako T.Marčiulaitis.

„Pirk pigiai, parduok brangiai yra spekulianto duona ir jei žmogus turi noro, pasiryžimo ir resursų tapti spekuliantu, kas yra pilno etato darbas, jis gali mokytis gaudyti bangas ir uždirbti“, – 15min sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tautvydas Marčiulaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tautvydas Marčiulaitis

Vis dėlto jis pabrėžė, kad tokiu atveju tikėtis rinkos analizei skirti valandą per dieną neužteks. Tad jei žmogus nori investuoti per daug nesukdamas galvos, finansų analitikas patartų tiesiog išsirinkti keletą projektų, kuriais investuotojas tikėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius