Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai, kurie pavers jūsų PIN kodą neįveikiamu

Kaip sunku atspėti kieno nors PIN kodą? Apskaičiuoti tokią tikimybę pakankamai nesunku. Įprastai PIN kodą sudaro keturi skaitmenys. 4X10=10 000. Taigi panašu, jog atspėti yra viena galimybė iš 10 000. Tačiau kortelė užblokuojama po trečio bandymo, todėl tikimybė iš tikrųjų siekia vieną iš 3333. Maža to, kodas kodui nelygus. Kai kurios skaičių kombinacijos yra itin lengvai atspėjamos. Ką reikėtų žinoti apie PIN kodus? Kaip išvengti su jais susijusių pavojų?
Bankomatas
Bankomatas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jokių paprastų kombinacijų

Mokėjimo kortelės už grynuosius pinigus pranašesnės savo saugumu.

Pavogtą ar pamestą kortelę galima labai greitai užblokuoti taip apsaugant sąskaitoje esančius pinigus. Kita vertus, aplaidžiai su ja elgiantis rezultatas gali būti atvirkštinis – vagis arba nesąžiningas žmogus gali gauti priėjimą prie visų jūsų pinigų. Bankai neatsitiktinai pataria gavus naują mokėjimo kortelę savo PIN kodą įsiminti, ir lapelį su juo sunaikinti arba paslėpti saugioje vietoje. Jo jokiu būdu negalima nešiotis piniginėje.

„Mokėjimo kortelės PIN kodas yra automatiškai sugeneruotas atsitiktinis keturių skaičių derinys. Pagaminus banko kortelę, jis jokiose sistemose nebūna išsaugomas. Banko darbuotojai PIN kodo taip pat nežino, nes jis yra atskleidžiamas tik kortelės savininkui“, - aiškino „Swedbank“ Operacinės rizikos ekspertas Mindaugas Montvilas.

Jeigu visgi banko suteiktas PIN kodas atrodo pernelyg sunkiai įsimenamas arba kilo įtarimas, jog jį sužinojo pašaliniai asmenys, PIN kodą galima nesunkiai pasikeisti bet kuriame bankomate. Tokių keitimų skaičius nėra ribojamas. Tačiau nusprendus tai padaryti būtina atkreipti dėmesį į kelis svarbius dalykus. Statistika rodo, kad žmonės į PIN kodo keitimo procesą žiūri pakankamai atlaidžiai. Didžioji kodų dalis yra palyginti paprastos kombinacijos. Pavyzdžiui, apklausos rodo, kad nemaža dalis PIN kodų prasideda skaičiais 19. Kodėl? Atsakymas paprastas. Žmonės paprasčiausiai PIN kodu paverčia savo gimimo datą. M.Montvilas perspėja, jog tokios taktikos jokiu būdu negalima naudoti.

„Swedbank“ duomenimis, galimybe pasikeisti kodą per mėnesį pasinaudoja daugiau nei 4 tūkst. kortelių naudotojų. Nusprendus pakeisti kortelės PIN kodą, reikėtų vengti paprastų, lengvai atspėjamų skaičių derinių (pvz., 1234) arba labai akivaizdžių kombinacijų (pvz., savo gimimo metų). Nepamirškite ir kitos svarbios taisyklės – niekada nesinešiokite užrašyto PIN kodo kartu su savo kortele“, - dėstė „Swedbank“ atstovas.

Kokia kortelių ateitis

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Inernetinė bankininkystė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Inernetinė bankininkystė

Mokėjimo kortelių saugumo reikalavimai auga kartu su jų populiarumu. Kuo jos tampa dažnesniu atsiskaitymo būdu, tuo svarbesnis tampa jų patikimumas. Šiuolaikinės mokėjimo kortelės yra lustinės, t. y., informacija yra saugoma kortelės luste. Ko gero, daugelis dar atsimena, jog prieš kelis metus buvo naudojamos mokėjimo kortelės su magnetine juosta. Jų saugumo reikalavimai dabar atrodo gana keistai – atsiskaitant pakakdavo tiesiog pasirašyti ant mokėjimo kvito.

„Lustinė technologija visame pasaulyje yra pripažįstama kaip ženkliai saugesnė, todėl ilgainiui daugumoje šalių ir buvo pereita prie šio mokėjimų patvirtinimo būdo, kuris reikalauja įvesti PIN kodą. Apdairiai elgiantis ir paisant visų rekomendacijų, PIN kodas yra patikima ir visiškai pakankama saugumo priemonė“, - teigė M.Montvilas.

Tačiau mokėjimo kortelių evoliucija toli gražu nesibaigė. Mažėjant grynųjų ir augant elektroninių pinigų populiarumui galima tikėtis, jog bankai rinkai pamažu pristatys vis naujų atsiskaitymo būdų ir metodų kaip juos padaryti maksimaliai saugiais. „Tokio sprendimo pavyzdžiu gali būti laikomos netrukus rinkoje pasirodysiančios bekontaktės mokėjimo kortelės. Jomis naudojantis smulkūs atsiskaitymai iki 10 eurų gali būti atliekami žymiai greičiau – vos priglaudus kortelę prie skaitytuvo ir neįvedant PIN kodo. Tačiau jei atsiskaitymo suma yra didesnė nei 10 eurų, mokėjimą jau reikės patvirtinti PIN kodu“, - pasakojo „Swedbank“ operacinės rizikos ekspertas.

Sprendimų kuriama ir daugiau. Mokėjimo kortelė, ko gero, ilgainiui persikels į mobiliuosius telefonus. Galbūt ir nebeliks ir tradicinio PIN kodo. Kokiu keliu bepasuktų saugumo priemonių evoliucija, visada išliks tik vienas reikalavimas: patogumas.

„Daugelyje sričių mokėjimo patvirtinimo procesai yra paprastinami ir vis daugiau dėmesio skiriama vartotojo patirčiai. Populiarėja minėtosios bekontaktės kortelės, plėtojama mobiliosios piniginės koncepcija. Be abejo, svarbiausia visada bus išlaikyti balansą tarp patogumo ir saugumo“, - pabrėžė M.Montvilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius