Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kas tas BRELL ir kas lauktų Lietuvos nuo jo atsijungus?

Prieš keletą metų kiek nurimęs BRELL žiedo klausimas karo Ukrainoje kontekste vėl grįžta įvairiais kampais. Ši sistema laikoma vienu realesnių Maskvos ginklų paveikti nuo kitų energetinių Rusijos išteklių nebepriklausomą Lietuvą. Naujai šis klausimas iškilo Europos Sąjungos (ES) pasiūlytame gamtinių dujų taupymo plane. Tad kas tas BRELL ir kada nuo jo atsijungsime?
Brell žiedas
Brell žiedas / Litgrid

Nuo tada, kai iš Rusijos dėl jos sukelto karo Ukrainoje nebeperkame nei elektros, nei dujų, nei naftos, vadinamasis BRELL žiedas tampa vienu paskutinių su Rusija Lietuvą jungiančių aspektų.

BRELL energetikos sistema teoriškai leidžia Rusijai panaudoti elektros tinklus šantažui ar netgi energetiniam puolimui. Apie tai iš naujo prakalbta birželį prasidėjusio geležinkelio tranzito į Kaliningradą skandalo metu.

Lietuvai apribojus sankcionuotų prekių tranzitą į Kaliningrado sritį, mūsų šalies, Rusijos ir ES politikai įsijungė į platų politinį diskursą dėl tokios sprendimo legalumo. Rusijai tai nepatiko – ji grasino atsakomosiomis priemonėmis Lietuvai, o ekspertai 15min minėjo, kad būtent atjungimas nuo BRELL žiedo gali būti viena iš realiausių bausmių Lietuvai.

Vis dėlto šią situacija bent jau tuo metu, regis, išsprendė atnaujintas tranzitas į Kaliningradą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Elektros laidai
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Elektros laidai

BRELL klausimas dar kartą iškilo šią savaitę po antradienį ES energetikos ministrų pasiekto susitarimo, kaip 15 proc. sumažinti valstybių narių gamtinių dujų vartojimą ir mažinti jų priklausomybę nuo rusiškų dujų tiekimo.

Susitikime dalyvavęs Lietuvos energetikos viceministras Albinas Zananavičiaus žiniasklaidai vėliau teigė, kad diskusijų su ministrais metu taip pat susitarta, jog staigaus atjungimo nuo BRELL atveju, skaičiuojant dujų suvartojimą, Lietuvai būtų taikomos išimtys – dujų vartojimo mažinti nereikėtų.

„Jeigu kartais Lietuvą atjungia nuo BRELL žiedo, tam atvejui Baltijos valstybėse, siekiant užtikrinti tinklo stabilumą ir kitus parametrus, reikėtų deginti daugiau dujų. Mes specifiškai gavome išimtį, kad, jeigu atsitinka tokia situacija, mums nebereikės derėtis dėl [dujų vartojimo] mažinimo – papildomas dujų poreikis nebebus skaičiuojamas“, – naujienų agentūra BNS citavo viceministrą.

Tad net ir aistroms dėl geležinkelių tranzito nurimus, BRELL klausimas išlieka svarbus.

Tačiau kas tas BRELL, kaip jis atsirado ir kiek ilgai dar minėsime šią santrumpą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius