Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kasos aparatų nepanorę turgininkai prekystalius palieka tuščius

Tušti prekystaliai turguose netrukus gali priminti sovietmečio kasdienybę – Vilniaus Halės turgaus prekeiviai skelbia streiką ir antradienį ketina nedirbti protestuodami prieš sekmadienį įsigaliojusį reikalavimą maistu dengtose turgavietėse prekiauti tik su kasos aparatais.
Tarptautinę darbo dieną, Halės turguje prekybininkai ir toliau prekiavo be kasos aparatų.
Tarptautinę darbo dieną, Halės turguje prekybininkai ir toliau prekiavo be kasos aparatų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sekmadienį, Tarptautinę darbo dieną, Halės turguje prekybininkai ir toliau prekiavo be kasos aparatų, tačiau antradienį dauguma jų ketina į darbą išvis neiti.

„Šiandien dar prekiaujame, bet ateikite čia antradienį, pamatysite, turgus bus visiškai tuščias, visas mėsos skyrius tikrai nedirbs“, – sakė Halės turguje rūkytais mėsos gaminiais prekiaujančios moterys.

Pasak jų, trečdalis prekybininkų iš turgaus išsikraustė vos išgirdę apie būsimą prievolę įsigyti kasos aparatus – vieni pasuko į Darbo biržą, kiti emigravo. Jų prekystaliai dabar stovi tušti – naujų prekeivių turguje neatsiranda.

„Štai ši visa eilė jau nuo sausio stovi tuščia, o anksčiau tai niekad nėra buvę. Žmonės ateina, pabando, bet neatsilaiko, tai kokie dar kasos aparatai...“ – piktinosi viena turgaus darbuotojų.

Turguose įsikurs įmonės

Tiesa, ne visi turgaus prekeiviai linkę situaciją dažyti vien juodomis spalvomis.

„Aš dirbsiu ir toliau, atsivešiu ir tą kasos aparatą, nes turiu savo įmonę ir jį pasistatyti galiu bet kada. Manau, kad dauguma pardavėjų šiame turguje po kasos aparatų įvedimo pasikeis, o jų vietas užims įmonėse dirbantys žmonės“, – sakė prisistatyti nepanoręs Halės turgaus prekeivis.

Pasak jo, jau dabar turguje yra nemaža darbuotojų, kurie realiai dirba pagal darbo sutartis įmonėse – jiems, pasak pašnekovo, kasos aparatų įvedimas nėra toks baisus kaip pagal verslo liudijimus dirbančioms pavienėms pardavėjoms.
   
Šios tikina neketinančios burtis į jokias įmones ir net jei kokia įmonė siūlytų jas įdarbinti, kad galėtų toliau dirbti savo darbą tik jau be verslo liudijimų ir su kasos aparatais – nesutiksiančios.

„Nieko mes nepirksime, geriau jau eisime į Darbo biržą“, – emocijomis tryško turgaus pardavėjos, paklaustos, kodėl nesilaiko vyriausybės nustatytos tvarkos ir prekiauja be kasos aparatų.

Moterys choru tikino, kad „gal ir paimtų“ tuos kasos aparatus, jei juos būtų dalinę nemokamai, tačiau valdžios pasiūlymas aparatus nusipirkti pačioms, o paskui laukti kompensacijų iš valstybės pardavėjoms atrodo apgaulingas.

„Eilinį kartą apgaus šitie melagiai, aferistai, vagys. Pažadėjo žmonėms pensijas grąžinti, bet negrąžino. Taip pat bus ir su aparatais“, – tvirtino Halės turguje dirbančios moterys.

Prašė atsivesti premjerą A.Kubilių

Rūkytų mėsos gaminių pardavėjos siuto nuolat sulaukiančios žurnalistų apsilankymų, tačiau visi jie, pasak moterų, atstovauja valdžios, o ne paprastų žmonių interesams.

„Turgaus direktorė jau sakė vyti lauk visus čia ateinančius žurnalistus. Jūs kitą kartą eidami atsiveskite ir politikus, tegul mums į akis pasižiūri, o dar geriau būtų, jei koks Andriaus Kubiliaus patarėjas čia pabandytų bent dieną padirbti“, – šaukė viena rūkytos mėsos gaminiais prekiaujanti pardavėja.

Nieko mes nepirksime, geriau jau eisime į Darbo biržą„Tegul čia tik ateina A.Kubilius ir mes jį sudraskysime skudurams“, – pridūrė kita.

„Sudraskyti“ moterys pasiryžusios ne tik A.Kubilių, bet ir baudas už prekybą be kasos aparatų rinksiančius inspektorius.

„Tegul tik ateina jie tų baudų, mes nieko nemokėsime. Tokius iškart išstumsim, visa jėga išstumsime“, – emocijų nešykštėjo prekeivės.

Kasos aparatą įsigijusi moteris bijo bendradarbių

Visame Halės turguje sekmadienį, kai įsigaliojo reikalavimas turėti kasos aparatus, pavyko rasti vos vieną naujai pastatytą kasos aparatą.

Šviežiai spaustomis sultimis prekiaujanti moteris nesutiko papasakoti, ar jau gavo kompensaciją iš valstybės ir kodėl nusprendė nesipriešinti kartu su kitomis pardavėjomis.

„Nieko manęs neklausinėkite ir nefotografuokite. Ir taip sunku dirbti, negi norite, kad mane jie išvis išmestų iš šito turgaus į gatvę? Eikite iš čia, prašau“, – žiniasklaidos dėmesio vengė bendradarbių neapykantos sulaukusi moteris.

Su kasos aparatais jau kelis metus Halės turguje prekiauja ir trys paukštienos pardavėjos. Kasos aparatai joms būtini, nes visos dirba ne pagal verslo liudijimus, o yra įdarbintos įmonėje, kuri vykdo įprastą apskaitą. Viena jų tikino, kad verslas dėl skaidrios prekybos tikrai nenukenčia – prie prekystalių nuolat driekiasi pirkėjų eilės.  

Nuo sekmadienio kasos aparatus privalo naudoti visi asmenys, prekiaujantys maisto produktais uždarose patalpose – turguose, kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, jau tokie prekeiviai jau įsigijo apie 2 tūkst. kasos aparatų, prašoma kompensuoti suma – apie 1,3 mln. litų. Smulkiesiems verslininkams jau išmokėta apie 0,5 mln. litų kompensacijų.

Už prekybą maisto produktais be kasos aparatų dengtose prekyvietėse nuo šio sekmadienio bus taikomos 500–1000 litų baudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius