Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kasos aparatų pirkti neskuba

Vasaris – pirmas mėnuo, kai kasos aparatus įsigiję turgaus prekeiviai gali prašyti maksimalios kompensacijos, – jau eina į pabaigą, tačiau Lietuvoje kol kas nupirkta tik 15 aparatų. Nors juos įsigiję smulkieji verslininkai sako, kad aparatai darbo neapsunkina ir produkcijos nereikia branginti, kasos aparatų priešininkams tokie teiginiai – nė motais.
Verkių turguje mėsa prekiaujantis Kastytis sakė, kad dirbti su kasos aparatu sunkiau tik esant žmonių antplūdžiui.
Verkių turguje mėsa prekiaujantis Kastytis sakė, kad dirbti su kasos aparatu sunkiau tik esant žmonių antplūdžiui. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip sakė Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovas Darius Buta, smulkieji verslininkai visoje Lietuvoje nupirko vos 15 kasos aparatų: 7 įsigijo panevėžiečiai, 5 – vilniečiai, po 1 aparatą nusipirko Kauno, Telšių ir Mažeikių prekeiviai.

Į VMI su prašymais kompensuoti sumą, išleistą kasos aparatams, kreipėsi prekeiviai iš Panevėžio ir Kauno. Laukiama, kol kompensacijų paprašys telšiškiai ir mažeikiškiai.

Pripažįsta naudą

Vienas pirmųjų įsigijusių kasos aparatą ir paprašiusių kompensacijos buvo panevėžietis Arūnas Čimolonskas, turguje prekiaujantis nuosavame ūkyje užauginta mėsa ir daržovėmis.

„Nupirkome 8 kasos aparatus. Mūsų prekyba nemaža: per mėnesį užauginame 550–600 bekonų, dar daržovėmis prekiaujame“, – sakė A.Čimolonskas. Jis pasakojo, kad ieškodamas kasos aparatų siuntė paklausimus kelioms jais prekiaujančioms įmonėms ir išsirinko palankiausią variantą – vienas kasos aparatas atsiėjo apie 1 200 Lt.

Nors pagal Vyriausybės nutarimą vienam prekeiviui kompensuojamas tik vieno kasos aparato įsigijimas, A.Čimolonsko tai neprivertė branginti parduodamos produkcijos. Neapsunko ir ūkininko samdytų pardavėjų darbas, o pirkėjai turi daugiau naudos – mat gauna čekius, kuriuose nurodoma ne tik prekės kaina, bet ir jos galiojimo laikas bei ūkis, kuriame ji užauginta.

A.Čimolonskui antrino sostinės Verkių turguje mėsa prekiaujantis Kastytis. Kasos aparatą, kuriuo naudojasi vyras, jo vadovai nupirko bene prieš mėnesį. „Su kasos aparatu geriau – grąžą suskaičiuoja automatiškai. Čekį gavęs žmogus, jeigu kas, gali grąžinti prekę“, – kalbėjo pašnekovas. Vis dėlto jis prisipažino, kad esant pirkėjų antplūdžiui kasos aparatas, prie kurio dar nespėjo įprasti, darbą šiek tiek apsunkina, todėl į pagalbą tenka pasitelkti dar vieną žmogų.

Su kasos aparatais nedirbs

Kalvarijų turguje kasos aparatų šalininkų rasti nepavyko. Mėsos prekeiviai vylėsi, kad valdžios širdis suminkštins paskelbta bado akcija ir kasos aparatai nuo gegužės 1 dienos netaps privalomi.

„Pinigai turi būti kasoje. O aš kartais turiu išeiti: reikia mėsą sukapoti, į tualetą nueiti, rankas nusiplauti. O čia pinigai, atsakomybė“, – argumentus, kodėl turguje nereikia kasos aparatų, bėrė čia prekiaujanti Vanda. Moteris sakė, kad visus pinigus dabar nešiojasi su savimi, o ant prekystalio laiko tik dėželę su centais, kurią, palikdama darbo vietą, paslepia.

„O jeigu aparatas suges? Aš turėsiu kviestis meistrus, o prekyba sustos, mėsa ges“, – nuogąstavo Vandos kolega Remigijus.

Abu pašnekovai sakė, kad Vyriausybei nepanaikinus nutarimo dėl kasos aparatų, jie turguje nebedirbs. „Matot, kiek vitrinų tuščių yra? Išvažiavo kas į Angliją, kas į Airiją. Pavasarį atidaroma Vokietijos darbo rinka. Ko gero, daug kas išvažiuos ten. Jeigu mes nereikalingi Lietuvai, dirbsime kitai valstybei“, – svarstė Remigijus.

Kompensacijoms – 3 mln. Lt

„15min“ primena, kad vasario–kovo mėnesiais įsigytų kasos aparatų kaina kompensuojama 100 proc., balandžio mėnesį – 60 proc., o gegužės–gruodžio mėnesiais – 50 proc. Maksimali kompensacija, kurią galima gauti perkant naują kasos aparatą, yra 1 000 Lt, o perkant naudotą – 500 Lt. Iš viso kompensacijoms ketinama skirti 3 mln. Lt

D.Butos teigimu, apie smulkiojo verslininko nupirktą kasos aparatą VMI praneša jį pardavusi įmonė. Savo ruožtu verslininkas gali ateiti į inspekciją ir užpildyti prašymą kompensacijai gauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius