-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 25 /15:20

Kauniečiai iššlavė apyvartines 1 lito monetas, skirtas Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai

Antradienį Lietuvos bankas į apyvartą išleido 50 litų kolekcinę (proginę) ir 1 lito kolekcinę (proginę) apyvartinę monetas, skirtas Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai. Itin didelio susidomėjimo sulaukė lito monetos, kurias įsigyti buvo galima keičiant pinigus. Jų labai greitai nebeliko – žmonės pasinaudojo galimybe iš karto išsikeisti 400 monetų.
Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai skirta moneta
Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai skirta moneta / LB nuotr.

Progines monetas nukaldino „Lietuvos monetų kalykla“. 50 litų sidabrinės monetos tiražas – 4 tūkst. vienetų, 1 lito monetos iš vario ir nikelio lydinio – 100 tūkst. vienetų. 50 litų monetos kaina – 150 Lt., su dėžute – 165 Lt.

Nuo ankstaus ryto prie Lietuvos banko Kauno kasos lūkuriavę kolekcininkai piktinosi, kad ne visi galėjo išsikeisti vieno lito monetas, nes jos buvo tiesiog iššluotos, mat vienam žmogui, pagal  Lietuvos banko numizmatinių vertybių pardavimo taisykles, leidžiama įsigyti 400 vienetų monetų.

Lietuvos banko Kauno kasos darbuotoja 15min.lt patvirtino, kad 1 lito proginių apyvartinių monetų nebeliko. 50 litų monetų dar galima įsigyti.

Žmonės piktinasi, kad didžiausią leidžiamą monetų kiekį įsigiję kolekcininkai siekio iš to pasipelnyti, jas vėliau pardavinėdami kelis kartus brangiau. „Tai – spraga taisyklėse, kuria pasinaudoja lengvai pasipelnyti siekiantys apsukruoliai. Neturėtų būti leidžiama išsikeisti tokio didelio kiekio monetų“, – teigė į 15min.lt redakciją paskambinęs kolekcininkas.

Monetų greitai neliko ir Vilniuje, ir Kaune

„Kolekcinė (proginė) apyvartinė vieno lito moneta, skirta Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai buvo išleista 100 000 tiražu, taigi tiražas nėra mažas. Priminsiu, kad šiandien išleistos sidabrinės monetos, skirtos tam pačiam įvykiui pažymėti tiražas – 4000 vnt. ir jomis prekiaujama Lietuvos banko kasose. Siekdami kuo geriau patenkinti paklausą monetas platiname įvairiais būdais, kad monetos pasiektų platų kolekcininkų ratą.

Apytikriai 50 proc. vieno lito vertės monetos tiražo buvo užsakyta internetu, 20 proc. – pagal sutartis su platintojais, ir 30 proc. pateikta parduoti kasose Vilniuje ir Kaune.

Apytikriai 50 proc. vieno lito vertės monetos tiražo buvo užsakyta internetu, 20 proc. – pagal sutartis su platintojais, ir 30 proc. pateikta parduoti kasose Vilniuje ir Kaune. Užsakyti monetas internetu gali visi Lietuvos gyventojai, užsakyme nurodydami, kurioje Lietuvos banko kasoje (Vilniuje ir Kaune) pasiims užsakytas monetas.

Pažymėtina, kad monetų užsakymas internetu pastaruoju metu populiarėja. Šios kategorijos monetų maksimalus užsakymo kiekis, kaip nurodyta Lietuvos banko numizmatinių vertybių pardavimo taisyklėse, – ne daugiau kaip 400 vnt. Daugiau monetų vienam pirkėjui nebuvo parduodama.

Lietuvos banko kasose Vilniuje, kaip ir Kaune, labai greitai buvo išpirktos (iškeistos) 1 lito monetos. Lietuvos banko kasose dar bus parduodamos tiems gyventojams, kurie buvo užsakę jas internetu, taip pat jomis galės prekiauti ir oficialūs platintojai, su kuriais Lietuvos bankas yra sudaręs sutartis. 50 litų nominalo sidabrinių monetų kasose dar galima įsigyti“, – 15min.lt komentavo Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos direktorius Alis Jaramaitis.

Kolekcinėse monetose įamžinami svarbūs valstybės ir pasaulio istorijos įvykiai, žymūs veikėjai, architektūros paminklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius