Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaunietis „Ebay“ parduoda RBMK reaktoriaus šerdies detalę iš Černobylio

Černobylio atominės elektrinės avarijos likvidatoriams vos kelios minutės šalia reaktoriaus grafito bloko galėjo reikšti mirtį. O šiandien „Ebay“ internetinių aukcionų svetainėje nežinomas kaunietis už 2800 dolerių parduoda analogišką grafito bloką, atkeliavusį iš Černobylio zonos. Tiesa, neradioaktyvų. Pats pardavėjas sako, kad parduoda tai, kas netinka jo kolekcijai, o neradioaktyvus blokas naudotas laboratorijoje tiriant avariją. Kainą jis nustatė pagal atominės elektrinės reaktoriaus remonto sąmatą.
Grafitinis reaktoriaus blokas parduodamas internete
Grafitinis reaktoriaus blokas parduodamas internete / ebay.com/zone_zero nuotr.

„Ebay“ svetainėje siūlomas „originalus sovietinis SSRS Černobylio branduolinio reaktoriaus RBMK-1000 šerdies grafito blokas“ – vargiai įprastas pirkinys. Ir kaina jo atitinkama – net 2800 JAV dolerių (2,5 tūkst. eurų).

Lietuviai socialiniuose tinkluose pradėjo šurmuliuoti – prekė būtų siunčiama iš Kauno, tai nurodyta pačiame skelbime.

ebay.com/zone_zero nuotr./Grafitinis reaktoriaus blokas parduodamas internete
ebay.com/zone_zero nuotr./Grafitinis reaktoriaus blokas parduodamas internete

Atrodytų, nepanašu, kad skelbimas suklastotas – pardavėjas turi gana gerą reitingą, o apie jo parduodamas prekes 16 pirkėjų paliko teigiamus atsiliepimus.

„Blokas niekada nebuvo naudotas branduoliniame reaktoriuje. Jis yra iš uždarytos laboratorijos. Svoris – 12,5 kilogramo. 100 proc. tikras. 100 proc. neradioaktyvus. Patikrinta“, – žadama „Ebay“ svetainėje.

Radiacinės saugos centras pripažįsta, kad neradioaktyviais daiktais prekiauti neuždrausta, tačiau problemų gali kilti, jei tai dvigubos paskirties prekės.

Po to, kai į pardavėją kreipėsi 15min, skelbimai buvo pašalinti.

„RBMK-1000 branduolinio reaktoriaus šerdis sukonstruota iš tankiai supakuotų grafito blokų. Jie sukrauti į stulpus su vertikaliomis cilindrinėmis angomis, į kurias įdedami kanalai kurui (slėginiai vamzdžiai), taip pat dedami kanalai (neutronus – 15min) sugeriantiems strypams. Vertikaliai sustatytuose grafito blokuose įrengti branduolinio kuro kanalai su branduoliniu kuru ir kanalai Kontrolės ir apsaugos sistemai. Visas agregatas įrengtas ant suvirintų metalo plokščių, kurios sustatytos ant betono pagrindo“, – detaliai anglų kalba „Ebay“ svetainėje paaiškinama, kam buvo naudojami šie grafito blokai.

ebay.com/zone_zero nuotr./Tas pats anoniminis pardavėjas siūlo įsigyti ir nepanaudotų likvidatorių kostiumų
ebay.com/zone_zero nuotr./Tas pats anoniminis pardavėjas siūlo įsigyti ir nepanaudotų likvidatorių kostiumų

„Šerdis iš viršaus, apačios ir šonų apsupta grafito reflektoriais. Šoninio reflektoriaus storis siekia 1 metrą. O viršutinių ir apatinių reflektorių storis siekia 0,5 metro. Šerdies grafito svoris siekia iš viso 1700 tonų, grafito reflektorių svoris yra apie 300 tonų“, – aiškinama pirkėjams.

Daugiau apie branduolinį „RBMK-1000“ reaktorių ir Černobylio avariją siūloma pasiskaityti anglų kalba parengtame Baltarusijos Nacionalinės mokslų akademijos tyrime.

Pardavėjas linkęs neatsiskleisti

15min pabandė susisiekti su bloko pardavėju, pasivadinusiu „zone_zero“. Jo paskyroje yra ir daugiau prekių, susijusių tiek su Černobylio avarija, tiek kita sovietine technika, tarp jų – kariniai cheminės apsaugos kostiumai, tokie, kokie buvo naudojami likviduojant avariją.

Jis patikino, kad nori išsaugoti anonimiškumą, todėl sutiko bendrauti tik naudojantis „Ebay“ žinučių sistema.

ebay.com/zone_zero nuotr./Grafitinis reaktoriaus blokas parduodamas internete
ebay.com/zone_zero nuotr./Grafitinis reaktoriaus blokas parduodamas internete

„Parduodama tik labai nedidelė dalis daiktų, kurių turiu po kelis egzempliorius ar jų būklė mano kolekcijai per prasta. Kolekcijoje yra ir dokumentų, susijusių su Černobylio avarija, Ignalinos AE, garso įrašų ir t.t.“, – sako pardavėjas.

Anot jo, rinkoje tokių dalykų nėra parduodama.

ebay.com/zone_zero nuotr./Grafitinis reaktoriaus blokas parduodamas internete
ebay.com/zone_zero nuotr./Grafitinis reaktoriaus blokas parduodamas internete

„Aš, ko gero, vienintelis tai darantis. Jų reikia ieškot. Žinant, kas galėtų turėti ar kur galėtų būti, reikia galvoti, kaip tai gauti. Procesas būna ilgas ir dažnai brangiai kainuojantis. Konkrečiai šis blokas atkeliavo iš Černobylio zonos. Po avarijos ten buvo įkurta keletas laboratorijų, kurios ne tik tyrė pačią avariją, bet taip pat kūrė žinių banką, kaip ateityje išvengti tokių nelaimių ir kaip elgtis joms nutikus“, – pasakoja „zone_zero“.

Anot jo, praėjus kuriam laikui daugelis laboratorijų „tapo nebeaktualios ir buvo viena po kitos uždarinėjamos“.

„Į kitas laboratorijas ir mokslines įstaigas neišgabenta įranga „nusėdo“ pas likusius zonoje specialistus, buvusius darbuotojus. Šio bloko visos istorijos nežinau. Tik žinau, kad jis buvo vienoje iš laboratorijų mokslinėje gamybinėje įmonėje „Kombinat“, kuri buvo įsikūrusi iki avarijos buvusioje gamykloje „Jupiter“. Po Kombinato uždarymo atsirado pas vieną ilgametį zonos darbuotoją. Iš jo aš ir nupirkau. Blokas iš uždaros Černobylio zonos išvažiavo“, – sako „zone_zero“ pasivadinęs pardavėjas.

Kurjeris nežinojo, kas buvo dėžėje

Pats pardavėjas pripažįsta, kad vežantys kurjeriai nežino, kas būna dėžėje, todėl pervežant per sieną problemų nebuvo.

„Blokas išvažiavo kirtęs du kontrolės postus, du kartus buvo tikrintas dozimetristų. Ten tokia tvarka. Išvažiuojantį transportą tikrina stacionarūs dozimetrai ir papildomai dozimetristai viską patikrina rankiniu būdu. Į Lietuvą atvažiavo per kurjerius – žmones, kurie veža čia darbininkus ir reguliariai kursuoja. Kurjeris net nežinojo, kas buvo dėžėje. Iš Ukrainos įvažiuojant į ES krovinys dar kartą pravažiavo jonizuojančios spinduliuotės skenerius“, – raštu pasakoja pardavėjas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Fabijoniškėse filmuojamas serialas „Černobylis“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Fabijoniškėse filmuojamas serialas „Černobylis“

Anot jo, kadangi blokas nėra radioaktyvus – jis visiškai legalus. Pats grafitas nėra pavojingas – tai ta pati medžiaga, kuri naudojama pieštukų šerdyse.

„Susidomėjimas bloku yra. Gaunu užklausimų maždaug kartą per savaitę. Dažniausiai klausia dėl autentiškumo, iš kur gavau, ir derasi dėl kainos. Kainą įvertinti buvo gana sudėtinga, nes rinkoje tokie daiktai nepardavinėjami. Naršiau internete gana ilgai, kol radau dokumentus – vieno iš Rusijoje esančio RBMK reaktoriaus sėkmingos rekonstrukcijos aprašymą. Tas reaktorius irgi buvo perkaitintas, tik nesprogęs. Kanalai buvo išsikraipę. Remonto metu buvo pakeisti visi reaktoriaus grafitiniai blokai naujais. Remonto sąmata buvo pateikta. Žinojau, kiek blokų yra reaktoriuje ir, sumą padalinęs iš skaičiaus, gavau labai netikslią, bet kainą, pagal kurią būtų galima orientuotis“, – sako pardavėjas.

Jis vertina, kad jo parduodamas grafitinis blokas apdaužytas, dėl to ir kaina kiek mažesnė nei naujo tokio bloko.

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Černobylyje naujas milžiniškas gaubtas pradėtas stumti ant branduolinio reaktoriaus
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Černobylyje naujas milžiniškas gaubtas pradėtas stumti ant branduolinio reaktoriaus

„Kiek tokių blokų yra, tikrai nedrįsčiau spėlioti. Manau, kad kiekviena atominė elektrinė, kuri turi ar turėjo RBMK tipo reaktorius, pavyzdinių turėtų turėt. Gal dar kokios laboratorijos, institutai. Kaune yra Lietuvos energetikos institutas. Jie turi keletą branduolinės energetikos laboratorijų. Gal pas juos dar yra“, – svarsto kolekcionierius.

Pats kolekcionierius tvirtina turįs ir tokių dalykų, kurie Lietuvoje nelegalūs, tiesa, juos laiko ne Lietuvoje.

„Turiu kolekcijoje dalykų, kurie Lietuvoje nelegalūs, esu tokių pirkęs ir pardavęs. Deja, bet tenka juos laikyti šalyse, kur jie nėra draudžiami. Pavyzdžiui, Latvijoje. Tokia yra daugelio rimtai besidominčių kolekcionierių dalia“, – sako „zone_zero“.

Cheminės apsaugos kostiumai, anot jo, „nėra labai didelė egzotika“: „L-1“ būdavo sovietmečio civilinės saugos štabuose, kai kuriose slėptuvėse. OZK yra karinis modelis, kiek retesnis. Juos pagal užsakymą pargabeno iš karinio dalinio Kaliningrado srityje.“

Kolekcionierius patikino, kad tuo domisi jau 12 metų, o kolekciją renka dešimtmetį.

„Parduodu daiktus, kurių pavyko gauti po keletą vienetų arba jie per prastos būklės mano kolekcijai“, – patikino kolekcionierius.

Radiacinės saugos centras: neradioaktyviais daiktais prekiauti galima

Radiacinės saugos centro Radiacinės saugos priežiūros skyriaus vedėjas Vaidas Statkus 15min patikina, kad jei kokia nors radioaktyvi įranga būtų įvežama į šalį, ją užfiksuotų pasienyje įrengti vartai. O neradioaktyvia įranga prekiauti galima.

„Na, jei tas grafito blokas tikrai atvažiavo iš Černobylio zonos, tai jis teisus, sakydamas, kad krovinys ne kartą kirto įvairių valstybių dozimetrinės kontrolės vartus, todėl darytina prielaida, kad jis nėra radioaktyvus ir iš radiacinės saugos pusės viskas gerai“, – sako V.Statkus.

Tačiau, anot jo, tokios prekės gali kirstis su kitais įstatymais. Tikėtina, kad tokio pobūdžio daiktai būtų priskiriami dvigubos paskirties prekių kategorijai, kurių judėjimas kontroliuojamas Ekonomikos ir inovacijų ministerijos kartu su Muitine ir kitomis institucijomis pagal Lietuvos Respublikos strateginių ir dvejopos paskirties prekių ir technologijų importo, tranzito ir eksporto kontrolės įstatymą.

„Svarbu paminėti, kad Lietuvos Respublikos baudžiamasis ir administracinis kodeksai numato baudžiamąją ar administracinę atsakomybę asmenims už strateginių ir dvejopos paskirties prekių kontrabandą − gabenimą per Lietuvos Respublikos valstybės sieną nepateikiant jų muitinės kontrolei ar kitaip išvengiant šios kontrolės arba gabenant be licencijos“, – įspėja V.Statkus.

Jei daiktas būtų stipriai radioaktyvus, kiltų grėsmė – galima apšvitos jonizuojančiąja spinduliuote grėsmė su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis (radiaciniais nudegimais, spinduline liga ir pan.). Jei radioaktyvumo lygis mažesnis, kyla tiesiog padidintos apšvitos rizika šalia esantiems asmenims.

Pasak V.Statkaus, negalima patikrinti, ar pardavėjas nurodo teisingus grafitinio bloko patekimo į Lietuvą būdus.

„Grafito blokas, anot pardavėjo nebuvo naudotas reaktoriuje, todėl, tikėtina, nėra radioaktyvus, nes priešingu atveju tikrai būtų aptiktas kertant įvairių valstybių pasienio punktus, kuriuose yra dozimetrinės kontrolės vartai“, – sako V.Statkus ir patikina, kad šiuo metu patikrinimo neketinama atlikti – nėra jokių konkrečių duomenų nei apie grafito bloko buvimo vietą, nei apie jo pardavėją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius