-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno klinikose – rekordinės investicijos

Kauno klinikos įsigijo daugiau nei 6,5 mln. eurų kainuojančią įrangą, vadinamą gama peiliu. Netrukus jam bus statomos specialios patalpos. Gydymas gama peiliu Lietuvoje bus pradėtas vėliausiai kitais metais.
Kauno klinikos.
Kauno klinikos. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Gama peilis sukurtas praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje. Naujoji, ypač tiksli jo versija pasirodė vos prieš kelerius metus. Kauno klinikos yra penktoji gydymo įstaiga pasaulyje ją įsigijusi.

Nors ši technologija vadinama peiliu, iš tiesų ji nieko nepjauna, o tiksliai iš vidaus suardo ir sunaikina ligos židinius. Iki šios naujovės pasaulinėje gydymo praktikoje onkologinės ligos, pavyzdžiui, daugybinės metastazės, buvo gydomos apšvitinant visas smegenis. Naujasis aparatas nepažeidžia sveikų smegenų. Ši technologija naudojama gydant ir kitas neurologines ligas.

„Kitas panaudojimas, kuris vėlgi plačiai pradedamas ir moksliniai darbai ir gydymo metodikos jau kuriamos, tai yra degeneracinių ligų gydymas. Parkinsono ligos, bandoma prie epilepsijos, nes tai sumažintų tą chirurginės intervencijos riziką“, – pasakojo Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos vadovas prof. Arimantas Tamašauskas.

Pasak prof. A.Tamašausko, tai – didžiulis proveržis. Artimiausi senos modifikacijos gama peiliai yra Švedijoje, šioje šalyje jie ir sukurti. Bet pacientai iš Lietuvos buvo siunčiami gydytis į Čekiją, kur pigesnis gydymas.

Bus dirbama su radioaktyviais spinduliais, todėl šalia Neurologijos klinikos bus statomas specialus bunkeris, kuriame ir stovės aparatas. Juo dirbti jau mokosi du chirurgai. Jei darbai neužtruks aparatas bus pradėtas naudoti šių metų gruodį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius