Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kava pakuotėse: kaip atskirti klastotę nuo originalo?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kasdien gauna skundų dėl netinkamos maisto produktų kokybės. Daugiausiai Lietuvos gyventojai skundžiasi dėl mėsos, žuvies produktų ar vaisių, daržovių kokybės, tačiau pasitaiko, kad kartais nuvilia ir kava. Ekspertai pataria, kaip neapsigauti perkant kavą pakuotėje.
Kava /„Scanpix“ nuotr.
Kava /„Scanpix“ nuotr.

Skundų gauna kasdien

„Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) kasdien gauna skundų dėl maisto produktų kokybės, saugos, laikymo ar higienos sąlygų pažeidimų, taip pat dėl netinkamo ženklinimo, pasibaigusių produktų tinkamumo vartoti terminų ir pan.“, – 15min informavo VMVT Maisto skyriaus patarėja Eglė Petrokienė.

Dažniausiai vartotojai skundžiasi viešojo maitinimo patiekalais bei mėsos ir mėsos gaminių, pieno ir pieno produktų, žuvies ir žuvies gaminių kokybe, vaisių ir daržovių, miltinės konditerijos gaminių, kulinarinių gaminių, šokolado, riešutų, duonos bei jos gaminių kokybe.

Vida Press nuotr./Kavos puodelis
Vida Press nuotr./Kavos puodelis

VMVT informuoja, kad skundų gauna ir dėl kavos. Pranešimuose vartotojai nurodo, kad kava yra be skonio, be kvapo, karti, turi pelėsio skonį. Kartais skundžiamasi, kad kavos pakuotės pažeistos, nenurodoma kilmės šalis, kava netinkamos kokybės. Vienas vartotojas skundėsi, kad prekybos centre galimai įsigijo falsifikuotą kavą, nes skonis, kvapas ir sudėtis visiškai neatitinka tos kavos rūšiai būdingų savybių.

2019 m. jau užregistruoti 3 skundai dėl kavos.

Kaip atskirti suklastotą kavą?

Pasak bendrovės „Kavos žinovai“ pardavimo vadovo Tado Šeškausko, klastotuose kavos pupelių pakuotėse dažniausiai sufasuojamos tos kavos pupelės, kurių tuo metu turėjo padirbinėtojas. Tai gali būti pati pigiausia kava rinkoje, pasibaigusio galiojimo, ar netgi utilizuota kokio nors skrudintojo.

Klastotojai neužtikrina aukštų pakavimo standartų, todėl tokioje kavoje galite rasti lavos akmenėlių, medžio šakelių ar medienos atplaišų. Tai viena iš automatinių kavos aparatų gedimų priežasčių.

Kavos gamintojai kasmet daug investuoja, kad jų produkcija būtų kuo sunkiau padirbinėjama. Periodiškai keičia kavos pakuočių dizainus, naudoja pakavimui inovatyvias, kokybiškas ir brangias technologijas, todėl ne kiekvienam padirbinėtojui jos yra įkandamos.

Kaip atskirti originalią nuo galimai suklastotos kavos pupelių
pakuotės? (Tyrimas atliktas lyginant labiausiai klastojamų prekės ženklų „Lavazza“ ir „Pellini“ pakuotes, tad nebūtinai šie patarimai tinka visų kavos rūšių pakuotėms)

1.Šoniniai lenkimai

Originaliose pakuotėse nėra šoninių lenkimo linijų. Kavos gamintojai naudoja automatines fasavimo-pakavimo įrangas, pakuotė yra formuojama kavos pupelių pilstymo metu. Padirbinėtojai kavas pilsto į jau pagamintas, sulankstytas pakuotes.

Šoniniai lenkimai / „Kavos žinovai“  nuotr.
Šoniniai lenkimai / „Kavos žinovai“ nuotr.

2. Pakuotės kirpimo forma

Originalios pakuotės apačia yra banguoto kirpimo. Gamintojo pakavimo centre pakuotės užsandarinamos ir nukerpamos pakavimo procese, naudojami banguoti peiliai apačioje ir lygūs peiliai viršuje. Suklastotos kavos pakeliai keliauja jau sukarpyti ir sulankstyti dėžėse.

Pakuotės kirpimo forma / „Kavos žinovai“  nuotr.
Pakuotės kirpimo forma / „Kavos žinovai“ nuotr.

3. Pakuotės oro vožtuvas

Originalios pakuotės oro vožtuvo skylutės yra pjautinės pailgos, o klastotės dažniausiai tik adatos skylutės. Originalios pakuotės oro vožtuvas aukštos kokybės ir sertifikuotas, o klastotės vožtuvas gali būti tiesiog imitacinis ir neatliekantis savo paskirties.

Vienakrypčiai oro vožtuvai apsaugo kavos pupeles nuo oro ir drėgmės, todėl kava išlieka šviežia ir aromatinga.

Pakuotės oro vožtuvas / „Kavos žinovai“ nuotr.
Pakuotės oro vožtuvas / „Kavos žinovai“ nuotr.

4. Galiojimo datos ryškumas

Originalios pakuotės galiojimo-pagaminimo datos ryškios ir aiškios. Klastotėse dažniausiai išsiliejęs antspaudas.

Galiojimo datos ryškumas / „Kavos žinovai“ nuotr.
Galiojimo datos ryškumas / „Kavos žinovai“ nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius