Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaziuko mugės organizatoriai pasikeitė, o skundai liko: kainos išaugo beveik penkis kartus

Kitų metų Kaziuko mugę Vilniuje rengs nauji organizatoriai, o skundai dėl jų jau pasipylė. Kaip teigia medžio drožėjas Aivaras Norbutas, juos ypač nemaloniai nustebino būsimos mugės vietos kaina. Jie lygina: šiemet už 9 kv. metrus mokėjo 69 eurus, o kitąmet, jeigu norės išlaikyti tokias pačias sąlygas, susimokėti teks 326,7 euro. Kodėl taip išaugo kaina? Meistrai tikina nežinantys.
Teatralizuotos Kaziuko mugės eitynės
Teatralizuotos Kaziuko mugės eitynės / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kovo pradžioje vykstanti mugė vieniems siejasi su šimtamete tradicija, kitiems – su kasmetine švente, kurioje kartais kičo daugiau nei originalių gaminių. Vis dėlto kasmet mugė sutraukia šimtus pardavėjų ir tūkstančius lankytojų bei pirkėjų.

Nauji organizatoriai

Šių metų pavasarį kilo skandalas, kai dalis dalyvių pasipiktino papildomomis rinkliavomis ir skaidrumo stoka. Vilniaus savivaldybė nutraukė sutartį su ne vienerius metus Kaziuko mugę organizavusia bendrove „Vikšris“ ir paskelbė naują konkursą. Jį laimėjo UAB „Concept Events & Media“, kuriai teks organizuoti artimiausią mugę.

Kaip teigta Vilniaus savivaldybės pranešime spaudai apie pasibaigusį konkursą ir jo laimėtoją, „dėl ankstesniais metais užfiksuotų neskaidrių prekybos susitarimų, kai ilgamečiam mugės operatoriui mugės dalyviai mokėdavo už prekyvietę labai skirtingas kainas, sostinės savivaldybė nusprendė iš esmės keisti Kaziuko mugės operatorių, kad visiems dalyvavimo mugėje sąlygos būtų vienodos, skaidrios ir šventė pasižymėtų nauja kokybe“.

Antradienį naujieji organizatoriai pranešimu spaudai informavo, kad „seniausiam etninės kultūros renginiui Lietuvoje numatė pokyčių, kuriais siekiama užtikrinti prekybos vietų įsigijimo skaidrumą ir pardavėjų siūlomo asortimento kokybę“.

„Tradicinė Kaziuko mugė yra reprezentacinis sostinės renginys, kasmet pritraukiantis apie pusę milijono lankytojų, kurių svarbi dalis – svečiai iš užsienio. Be to, šis kasmetinis renginys yra lietuvių tautinio paveldo, kultūros šaknų atspindys, kas įpareigoja mus, naujus organizatorius, atitinkamą dėmesį skirti mugės kokybei: kiek įmanoma atidžiau atrinkti pardavėjus, įsitikinti, kad jų siūloma produkcija atitiktų reikalavimus mugei, galiausiai, kad tai išliktų renginiu, kuris vienija tautinio paveldo produktų kūrėjus iš visos šalies. Bendrai tariant, savo prasme ir įgyvendinimu mugė turi pateisinti tiek mūsų, kaip tautos, tiek atvyksiančiųjų iš užsienio lūkesčius“, – pranešime cituojama bendrovės direktorė Vaiva Jozaitytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kaziuko mugės akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kaziuko mugės akimirka

Meistrai jau šokiruoti

Tačiau organizatoriai dar nė nespėjo kojų apšilti, kai pasipylė skundai.

„Jau keleri metai bandau išsiaiškinti Vilniaus mugių peripetijas. Sekasi nekaip. Valdininkai arba atsirašinėja, arba nekreipia dėmesio. O štai dabar nustebino 4,7 karto pabrangusia Kaziuko muge... Šių metų Kaziuke už 9 kv. m mokėjau 69 eurus, o kitąmet turėsiu mokėti 326,7 euro. Ir visiems kitiems taip.

Be to, nebus skirstoma į paklausumo zonas. Ir Gedimino pr., ir Tymo apendikse kainos bus vienodos. Mūsų nuomone, tai daroma norint išstumti iš šios mugės tikruosius meistrus, nes jie nebeišgalės mokėti tokios kainos ir nebevažiuos į Kaziuką. Taip jau yra Klaipėdos Jūros šventėje“, – piktinosi A.Norbutas.

Jeigu šių metų Kaziuke už 9 kv. m mokėjau 69 eurus, tai kitąmet turėsiu mokėti 326,7 euro, – sako A.Norbutas.

Medžio drožėjas tikina kalbantis ne tik savo, bet ir dar keturių dešimčių meistrų vardu, jeigu reikėtų – pritariančiųjų surinktų ir daugiau. Jie tvirtina, kad buvęs ilgametis mugės rengėjas „Vikšris“ tvarkėsi tinkamai, tačiau Vilniaus savivaldybė užsimanė turėti kitus organizatorius.

„Rezultato laukti ilgai neteko – 470 proc. pabrangusi prekybos vieta. Kas gali paneigti tokią tikimybę, kad iš to antkainio kažkas nukris ir valdininkams? Kuo grindžiamas toks pabrangimas? (…) Mes norime atsilaikyti prieš rytietiškų prekių ir perpardavinėtojų antplūdį Lietuvos mugėse. Tam mes esam susibūrę į feisbuko grupę „Kūrėjai, meistrai, amatininkai, gamintojai“, joje 178 nariai. Padėkite, nes kuo toliau, tuo labiau mugėse įsigali perpardavinėtojai, o meistrai lieka it musę kandę. Ir Vilniaus valdžios veiksmai dar blogina padėtį“, – teigė A.Norbutas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugės gėrybės
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugės gėrybės

Organizatoriai: kaina keitėsi

To, kad kainos būsimojoje mugėje meistrams ir pardavėjams keisis, neneigia ir organizatoriai. Jų teigimu, atsižvelgiant į Kaziuko mugės mastą ir dalyvavimo kainas panašiuose renginiuose, nustatyta kvadratinio metro kaina prekybos plotui trims dienoms – 36,3 euro įskaitant PVM. Minimalus prekyvietės plotas – 2 kv. metrai, tačiau neatmetama galimybė leisti ja dalytis dviem smulkiesiems prekybininkams, su kuriais būtų pasirašoma trišalė sutartis. Be to, organizatoriai svarsto tam tikrose senamiesčio erdvėse pasiūlyti prekybos plotų už mažesnes kainas.

Nauja kainodara susijusi su kokybiškesnės mugės kūrimu, – sakė V.Jozaitytė.

„Nauja kainodara susijusi su kokybiškesnės mugės kūrimu. Mūsų siekis yra paskatinti prekiauti kuo daugiau sertifikuotų tautinio paveldo produktų kūrėjų, kurie turi galimybę gauti kompensacijas iš Žemės ūkio ministerijos ir kurių aktyvesnis dalyvavimas yra reikšmingas mugės kokybei“, – sakė V.Jozaitytė.

Pristatant konkurso laimėtoją, Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis teigė, kad džiaugiasi dėl pokyčių organizuojant mugę, ir kad buvo išrinktas laimėtojas, kuris pasiūlė išsamiausią ir atsakingiausią šios istorinės šventės organizavimo modelį. Ir jų siūlomos kainos logiškos.

„Būsimo mugės organizatoriaus pasiūlyta kaina prekybininkams už šventės plotus yra logiška ir užtikrina, kad jokios papildomos oficialios ar neoficialios rinkliavos nebus renkamos. Be to, leidimai prekiauti mugėje bus parduodami internete bilietų platinimo platformoje, tai irgi užkirs kelią galimiems neskaidriems susitarimams“, – apie naująjį mugės organizatorių kalbėjo P.Poderskis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Povilas Poderskis

Daugiau vietos paveldui

Numatyta, kad Vilniaus senamiesčio erdvė, kurioje, kaip įprasta, prekiauja tik tautinio paveldo produktų sertifikatus turintys tautinio paveldo produktų kūrėjai, bus didesnė: iki šiol jie buvo įsikūrę Gedimino prospekto dalyje nuo Katedros aikštės iki sankryžos su Vilniaus gatve bei Vrublevskio gatvėje, o ateinančiais metais prioritetine tvarka jiems vietas bus siūloma įsigyti ir Šventaragio gatvėje.

Prekybininkų registracijos, prasidėsiančios š.m. gruodžio 1 d., metu tautinio paveldo produktų sertifikatus turintiems tautinio paveldo produktų kūrėjams bus teikiama pirmenybė ir kitose prekybos zonose, kurios išsidėstys Barboros Radvilaitės, Maironio, Pilies, Didžiojoje, Vokiečių gatvėse. Sertifikatus organizatoriui reikės pateikti registruojantis prekybai.

„Remiantis registracijos metu surinktais duomenimis bus vykdoma prekybininkų atranka. Pavyzdžiui, dalyvių prašysime pateikti asortimento ir prekybinio išdėstymo nuotrauką, į kurią atsižvelgs komisija. Vėliau ši nuotrauka taps pagrindu sutarčiai sudaryti ir prekybos mugėje leidimui išduoti“, – pranešime cituojama V.Jozaitytė.

Kaziuko mugė Vilniuje vyks ateinančių metų kovo 1–3 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius