Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Keičiasi atliekų surinkimo ir apmokestinimo tvarka Vilniuje

Vilniuje keičiasi atliekų surinkimo ir apmokestinimo tvarka. Žadama, kad dabar sąskaitos pasieks ir tuos, kurie už atliekas nieko nemokėdavo.
Šiukšliavežė
Šiukšliavežė / Sauliaus Žiūros nuotr.
Temos: 2 Vilnius Atliekos

„Iki šiol maždaug trečdalis gyventojų naudojosi sistema nelegaliai, metė savo atliekas pas kaimynus ar mieste, tačiau už tai nemokėjo. Tai reiškia, kad nukentėjo sąžiningi mokesčių mokėtojai, o atliekų tvarkymo kaštai buvo dideli – ši praktika baigsis“, – sako Vilniaus miesto vicemeras.

Vilniaus miestas suskirstytas į penkias zonas, kurias aptarnaus ir už tvarką jose atsakys konkretūs vežėjai, tad, kaip skelbiama, nebeliks „pilkųjų zonų“, kuomet į vieną daugiabučių kiemą važiuoja keletas vežėjų.

Naująją sistemą administruojančios SĮ „Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus (VASA)“ vadovas Rimantas Juknevičius sako, kad buvusi sistema vilniečių netenkino.

„Įsivaizduokite, didžiausiame šalies mieste beveik kas trečias gyventojas iki šiol nemokėdavo už atliekų tvarkymą. Tokiu būdu sąžiningai už atliekų tvarkymą mokantys gyventojai turėdavo dengti ir nemokančiųjų atliekų tvarkymo kaštus, todėl paslaugos įkainis buvo santykinai didelis. Tačiau nuo gegužės 1 d. situacija pradės keistis iš esmės“, – sako R. Juknevičius.

Gyventojams gegužės ir birželio mėnesiais bus siunčiami pirmieji mokėjimo pranešimai apie 2018 m. rinkliavą. Juose bus nurodytas vietinės rinkliavos dydis, apskaičiuotas už 8 šių metų mėnesius.

Naują rinkliavą sudarys dvi – pastovioji ir kintamoji – dalys. Pastovioji dalis skirta visai atliekų sistemai išlaikyti, ir jos dydis priklausys nuo gyvenamųjų patalpų ploto, o sąskaitą gyventojai gaus vieną kartą per metus. Kintamoji dalis bus skaičiuojama nuo atliekų susikaupimo mieste vidurkio. Pradėjus sverti atliekas, pastaroji dalis bus tikslinama ir nuo kitų metų, gyventojai mokės pagal užfiksuotą faktą.

Nuo kitų metų pradžios Vilniuje startuos antrasis atliekų sistemos pertvarkos etapas. Nuo 2018 metų Vilniuje bus pradedamos įrengti net 755 požeminės ir pusiau požemines konteinerių aikštelės, 7 naujos didelių gabaritų atliekų tvarkymo aikštelės, o atliekų rūšiavimui skirtų konteinerių tinklas bus sparčiai plečiamas.

Planuojama, kad nuo 2018 metų gegužės mėnesio pradėjus atliekas sverti, nuo kitų metų pradžios gyventojai mokės „už faktą“, o nuo 2019 m. pradėjus atskirai rinkti maisto ir virtuvės atliekas, atliekų tvarkymo paslauga gyventojams dar labiau atpigs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius