-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keis iki 250 tūkst. SIM kortelių: Registrų centras e.parašų rinką pralošė estams

Registrų centras gavo skaudų kirtį iš telekomunikacijų bendrovių – jos nebesinaudos lietuviškais sertifikatais mobiliam elektroniniam parašui, o vietoj Registrų centro renkasi Estijos bendrovę, kuri pasiūlė saugesnius sertifikatus ir patikimesnius sprendimus. 250 tūkstančių klientų gali tekti pasikeisti SIM korteles dar iki liepos 1 dienos. Registrų centras žada gerinti kokybę.
SIM kortelė
SIM kortelė / 123RF.com nuotr.

Trys didžiausi mobiliojo ryšio operatoriai traukiasi iš Registrų centro ir elektroninio parašo paslaugą teiks pagal Estijos „SK ID Solutions“ sertifikatus. Tai jau antras kirtis Registrų centrui dėl elektroninių parašų – iki šiol neišduodami ir fiziniai e.parašai USB laikmenose, kadangi Registrų centras jų vis dar nėra įsigijęs.

Puse lūpų telekomunikacijų bendrovių atstovai užsimena, kad Registrų centro paslaugomis patenkintų nebuvo – sistema strigdavo, lūždavo. Dabar tikimasi, kad klientai gaus patikimesnes ir saugesnes paslaugas. Tačiau tam reikės pakeisti SIM korteles – jos žadamos nemokamai.

„Siekdami užtikrinti geriausią patirtį ir didesnį m.parašo paslaugos saugumą savo klientams, nuo kito mėnesio pradėsime keisti dabartinius Registrų centro išduodamus m.parašo sertifikatus Estijos bendrovės „SK ID Solutions“ sertifikatais.

Dabartiniai mūsų klientų naudojami RSA sertifikatai nebeatitinka EIDAS saugumo reikalavimų ir jų galiojimas baigiasi liepos 1 dieną, todėl atnaujinti m.parašo sertifikatus turėjome bet kuriuo atveju“, – 15min aiškina „Telia Lietuva“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis.

123rf.com/Elektroninis parašas
123rf.com/Elektroninis parašas

Pasak jo, operatorė vertino, kuris sprendimas rinkoje būtų patikimiausias, konkurencingiausias ir ilgalaikis – būtent dėl to pasirinkta Estijos bendrovė.

„Šios bendrovės sertifikatų galiojimo laikas yra 5 metai. Todėl klientai neturės jokių papildomų rūpesčių dėl naujos SIM kortelės keitimo po dvejų metų, kaip būtų buvę, jei būtume pasirinkę Registrų centro sertifikatus“, – sako A.Stasiulaitis.

Jis skaičiuoja, kad bendrovėje 66 tūkstančiai klientų naudojasi mobiliojo parašo paslauga – visi jie turės pasikeisti SIM korteles.

„Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Baltijos šalims Andrius Baranauskas skaičiuoja, kad SIM korteles teks keisti daugiau nei 100 tūkst. klientų, jiems tai nekainuos. SIM kortelės su naujais sertifikatais galios 5 metus vietoje dabartinių 2 metų.

„Su laiku pereisime prie naujo saugesnio sprendimo“, – sako A.Baranauskas ir, kol vyksta pokyčiai, nedetalizavo, ar bendrovę tenkino Registrų centro paslaugos.

Nuo liepos 1 dienos mobiliuoju parašu galės naudotis tik tie klientai, kurie atsinaujins m.parašo elektroninius sertifikatus. To nepadariusių vartotojų m.parašo paslaugos sutartys, vadovaujantis ES reglamentu ir RRT sprendimu, bus nutrauktos.

Registrų centras žada kelti kokybę

Registrų centras patikina, kad seniai žinoma apie Estijos sertifikatų centro „Sertifitseerimiskeskus“ („SK ID Solutions“) siekį sugrįžti į Lietuvos rinką ir vertina, kad rinkoje vietos „pakaks visiems“.

Mat „SK ID Solutions“ ir praeityje teikė e.parašo paslaugas Lietuvos vartotojams ir yra vertinama kaip patikima įmonė, valdoma tokių solidžių akcininkų kaip SEB, „Swedbank“ ir „Telia Eesti“.

123RF.com nuotr./Kartais išmanusis telefonas gali skaudžiai nuvilti
123RF.com nuotr./Kartais išmanusis telefonas gali skaudžiai nuvilti

„SK ID Solutions“ sugrįžimas į Lietuvą jokiu būdu nereiškia, kad Registrų centras traukiasi iš e.parašo paslaugų rinkos, kadangi ši vystosi ir artimiausiu metu plėsis, vadinasi, augs saugaus e.paslaugų vartojimo poreikis. Kai kurie mobiliojo ryšio operatoriai anksčiau lygiagrečiai sėkmingai platino ir Registrų centro, ir SK mobilųjį e.parašą, tad nieko nauja ar neįprasta tame nėra. Vietos rinkoje pakaks visiems“, – Registrų centro komentarą pateikė atstovė spaudai Kristina Petrošienė.

Registrų centras informavo turintis 0,3 mln. vartotojų, iš jų apie 0,25 mln. naudojasi mobiliojo e.parašo paslaugomis, o apie 50 tūkst. vartotojų – e.parašu USB laikmenose ir lustinėse kortelėse.

Kiek pajamų gauna iš elektroninių parašų, Registrų centras neatskleidė.

„Registrų centras didžiuojasi ir vertina partnerystę su mobiliojo ryšio operatoriais e.parašo paslaugų srityje. Šis bendradarbiavimas, kaip ir bet kuris kitas, kartais patiria išbandymus, tačiau apskritai vertinamas kaip sėkmingas ir abipusiai naudingas. Šiuo metu vertiname rinką ir dirbame su sprendimais, kaip pasiūlyti kuo kokybiškesnes e.parašo paslaugas, 24 valandas 7 dienas per savaitę stebėti sistemas bei tikimės susigrąžinti partnerius“, – viliasi K.Petrošienė.

Dėl USB sertifikatų užklupo nepasiruošusį

Jau nuo kovo 8 d. kvalifikuoti sertifikatai USB laikmenose Registrų centre taip pat neišduodami – juos tikimasi pasiūlyti artimiausiu metu.

USB sertifikatų trūkumas Registrų centre atsirado dėl netikėto Ryšių reguliavimo tarnybos sprendimo vasario 5 d. uždrausti e.sertifikatus platinti UAB „Skaitmeninio sertifikavimo centrui“ – per trumpą laiką kelis kartus išaugo į Registrų centrą besikreipiančių klientų skaičius, todėl USB laikmenų atsargos buvo išnaudotos.

6 (19) Neatlygintinas Registrų centro duomenų, reikalingų valstybės ir savivaldybių funkcijoms atlikti, teikimas
6 (19) Neatlygintinas Registrų centro duomenų, reikalingų valstybės ir savivaldybių funkcijoms atlikti, teikimas

„Daliai vartotojų Registrų centras iš karto pasiūlė rinktis pigesnę ir lankstesnę alternatyvą – mobilųjį e.parašą. Turimais USB laikmenų ištekliais patenkinome dalį skubių poreikių ir sulaukėme padėkų iš ligoninių už operatyvumą ir pasirūpinimą jų poreikiais.

Visi Registrų centro priimami sprendimai visų pirma turi būti skaidrūs ir efektyvūs, todėl vertindami situaciją ieškome geriausio sprendimo: šiuo metu yra ieškomos alternatyvos ir planuojamas naujas konkursas bei jo sąlygos. Tikimės, jog jau netrukus galėsime patenkinti rinkos poreikį kriptografinėms USB laikmenoms“, – viliasi K.Petrošienė.

Ji neinformavo, kiek truks viešasis pirkimas, kuris dar net nėra paskelbtas.

Susisiekimo ministerija peržiūrės Registrų centro strategiją

Susisiekimo ministerija, kontroliuojanti Registrų centrą, dėl e.parašo paslaugos teikimo šį ketvirtį numato peržiūrėti centro strategiją ir vertinti kiekvienos atskiros veiklos pridėtinę vertę.

„E.parašas yra strategiškai svarbus Registrų centro e.paslaugų teikimui, todėl jo atsisakyti neplanuojama, tačiau reikia įvertinti paslaugos teikimo efektyvumą. Taip pat bus inicijuojama nauja pirkimo procedūra dėl aukštesnio saugos standarto USB laikmenų pirkimo, kurios atitiktų nuo 2021 metų įsigaliosiančius griežtesnius reikalavimus.

123rf nuotr./Telefonas ir SIM kortelė
123rf nuotr./Telefonas ir SIM kortelė

Registrų centrui taip pat keliamas esminis uždavinys – užtikrinti organizuojamų pirkimų skaidrumą bei efektyvumą“, – informavo susisiekimo ministro patarėja Vytautė Šmaižytė.

Susisiekimo ministerija artimiausiu metu ketina paskelbti ir konkursą Registrų centro vadovo pareigoms užimti.

SIM korteles žada keisti nemokamai

„Telia“ klientams SIM korteles žada pradėti keisti nuo gegužės – saugesnes korteles klientai gaus nemokamai. Šiuo metu naujų SIM kortelių dar nėra – jos gaminamos. Atnaujinus m.parašo elektroninius sertifikatus, paslaugos mokestis ir kliento įsipareigojimai liks tokie patys.

„Saugesnį m.parašo sertifikatą turinčias SIM korteles nuo gegužės visoje Lietuvoje pristatysime nemokamai. Todėl mūsų klientai gali būti ramūs dėl nenutrūkstamo m.parašo paslaugos veikimo“, – anksčiau teigė „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius