-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelias į aukštesnę vertę: kaip bankai gali pasinaudoti ECB rekomendacijomis dėl tvarių finansų?

Pramonės industrializacijos amžiuje sukurta tvarių finansų koncepcija itin aktuali šiandien. Tvarių finansų sąvoka yra intriguojanti ir pilna galimybių, nes tikimasi didžiulės vertės sukūrimo. Nuo tada, kai Europos Komisija (toliau – Komisija) paskelbė tvarių finansų tikslus, bankai, įmonės ir novatoriai gali įsivaizduoti, kur, vaizdžiai tariant, toliau turėtų plaukti laivas.
„HCL Technologies“ vykdomasis viceprezidentas ir Europos finansinių paslaugų vadovas Sudipas Lahiris (Sudip Lahiri)
„HCL Technologies“ vykdomasis viceprezidentas ir Europos finansinių paslaugų vadovas Sudipas Lahiris (Sudip Lahiri) / „HCL Technologies“ nuotr.

Tvarūs finansai, kaip leidžia spėti pats terminas, yra tiesiog investicijų ir finansų strategijų, apimančių aplinkos apsaugos, socialinius ir efektyvaus įmonės valdymo tikslus, kūrimas. Tvarių finansų esmė yra užtikrinti ilgalaikę investicijų grąžą – ne tik pinigine prasme, bet ir garantuojant nematerialią naudą, pvz., ekosistemų išsaugojimą ir platesnį visuomenės įtraukimą.

Parengė aiškų planą ir įvardijo tikslus

Komisija parengė apčiuopiamą veiksmų planą ir įvardijo tikslus, siekiant tvarių finansų įgyvendinimo. Plano tikslai apima:

  1. ES klasifikatoriaus nustatymą tvariai veiklai grupuoti ir standartinei klasifikavimo sistemai sukurti.
  2. Naujų žaliųjų finansinių produktų, pvz., ES žaliųjų obligacijų standarto, kūrimą.
  3. Sistemingų investicijų į tvarius projektus, pagrįstus ES klasifikatoriumi, skatinimą.
  4. Tvarumo kaip pagrindinio finansinių konsultacijų aspekto įtraukimas.
  5. Naujų tvarumo standartų, formuojančių naujus įstatymus ir kitus teisės aktus, nustatymas. Nors buvo priimti kai kurie ankstyvieji reglamentai (pvz., įpareigojimas įmonėms atskleisti savo investicijų poveikį anglies dioksido atžvilgiu) ir parengtos iniciatyvos (pvz., žaliosios obligacijos), sudėtingesniems įstatymams prireiks daugiau laiko. Ši veiksmų laisvė ir yra finansinių inovacijų ir vertės kūrimo galimybės.
„HCL Technologies“ nuotr./„HCL Technologies“ vykdomasis viceprezidentas ir Europos finansinių paslaugų vadovas Sudipas Lahiris (Sudip Lahiri)
„HCL Technologies“ nuotr./„HCL Technologies“ vykdomasis viceprezidentas ir Europos finansinių paslaugų vadovas Sudipas Lahiris (Sudip Lahiri)

Į tvarumą bus įlieti milijardai

180 milijardų eurų per metus – toks yra reikalavimas Europos šalims finansuoti savo atsinaujinančios energijos veiklą, ekologišką transportą ir žaliąją infrastruktūrą mažiausiai 20-imt metų. Atsižvelgiant į dabartinę investicijų politiką, kai didžioji investicijų dalis vis dar skiriama iškastinio kuro ir neatsinaujinantiems sektoriams, tokios sumos sutelkimas į tvarumą atrodo neįtikimas. Dėl šios priežasties Europos šalių centriniai bankai turi prisiderinti prie ES tvarių finansų veiksmų plano – atsisakyti kai kurių investicijų, pernelyg neiškraipant ekonominių kontūrų.

Kadangi bankai tvarko didžiąją paskolų verslo ir sandorių apyvartos dalį, jie turi galimybę kurti naujus produktus ir vartotojų politiką pagal tvarių finansų gaires. Be to, užuot pirkę tai, ką siūlo dabartinė rinka, ir įtvirtinę status quo, centriniai bankai galėtų tiesiogiai finansuoti visos Europos investicijas į žaliąją infrastruktūrą, prisiimdami atsakomybę už tiesioginį pardavimą.

Kad bankų ekosistema galėtų būti panaudota kuriant aukštesnę vertę, ji turi atspindėti platesnį akiratį. Pagal naujus reikalavimus, nuo 2022 m. ES bankai privalo atskleisti rizikas, susijusias su aplinkos apsaugos, socialine ir valdymo veikla, ir kai kurie iš jų tam dar nėra pasirengę. Reikia nepamiršti, kad šie įpareigojimai gali turėti didelės įtakos kapitalo poreikiams regione.

Vertę galima didinti įvairiomis priemonėmis

Priklausomai nuo to, kiek iniciatyvus ir lankstus yra tam tikras centrinis bankas, numatydamas naujų reglamentų poveikį ir sukurdamas strategiją, kaip prie jų prisitaikyti, jis gali sukurti vertę, kuri gali didėti veikiant naujai finansų ekosistemai. Tai galima padaryti per platformą, produktą ir paslaugų naujoves.

Pasitelkime MiFIR (Finansinių priemonių rinkų reglamento) pavyzdį: pagal šį naują reglamentą, kuris veikia kartu su MiFID II, prekybos vietos skaidrumas, prekybos ataskaitų ir sandorių ataskaitų pateikimas yra privalomas prekybos ir investicijų įstaigoms.

Bankai, kaip tvarių finansų idėjos skleidėjai, gali pradėti kurti programėles, platformas ir paslaugas, skirtas padėti, konsultuoti ir net stebėti, kaip šios įstaigos laikosi MiFIR reikalavimų.

Bankai skatinami kurti inovatyvius produktus

Didžiausias bankų kuriamos vertės šaltinis yra žaliojo verslumo skatinimas, nes tai neabejotinai bus svarbu, kai įsigalios tvarių finansų taisyklės. Naujos įmonės klestės dėl investicijų į aplinkos apsaugą grąžos ir socialinio-ekonominio poveikio, o ne tik dėl piniginės naudos.

Bankai galėtų užsiimti produktų ir schemų, specialiai pritaikytų žaliajam verslui, finansavimu. Yra geras posakis, jog ankstyvas paukštis dantis rakinėja, o vėlyvas – tik akis krapštinėja, todėl ES bankams nebuvo geresnio laiko nei dabar pradėti kurti savo sėkmę. Jei jie galės pradėti kurti infrastruktūros, atitikties, produktų lygio ir paslaugų teikimo priemones įmonėms ir asmenims, laikantis tvarių finansų principo, 180 milijardų eurų bus tai, į ką jie galės pretenduoti.

Apie „HCL Technologies“: HCL yra 11,18 milijardų dolerių vertės, naujos kartos pasaulinė technologijų įmonė. Mūsų technologinės paslaugos ir sprendimai yra sukurti, remiantis keturių dešimtmečių inovacijomis, rizikos prisiėmimo kultūra ir dėmesiu klientais. HCL siūlo integruotą paslaugų ir sprendimų portfelį pirmaujančioms įmonėms, įskaitant 250 „Fortune 500“ ir 650 „Global 2000“, kurį įgyvendina mūsų trys verslo padaliniai – IT ir verslo paslaugų (ITBS), inžinerijos ir tyrimų bei plėtros paslaugų (ERS) bei produktų ir platformų (P&P). Pasitelkiame pasaulinių mokslinių tyrimų patirtį, bendras inovacijas laboratorijose, pasaulinius paslaugų centrus (delivery center), bendradarbiaujame su 198 000 „Idėjų verslininkais“, esančiais 52 šalyse.

Per pastaruosius du dešimtmečius HCL eksponentiškai išplėtė veiklą Europoje. Įmonėje dirba daugiau nei 13 000 stiprių darbuotojų 60-yje paslaugų centrų, veikia 3 regiono inovacijų laboratorijos. HCL sistemingai investuoja į žmogiškuosius išteklius (human resources), savo darbuotojų ugdymą.

Nuo 2016 m. Vilniuje veikiantis modernus HCL pasaulinis paslaugų centras klientams siūlo inovatyviausias technologijas ir sprendimus. Atsižvelgdama į greitai kintančią verslo ekosistemą, HCL per pastarąjį dešimtmetį plėtojo savo veiklą žemyninėje Europoje ir yra įsipareigojusi veikti Lietuvoje, siekdama užtikrinti tvarų pelningą augimą ir aukščiausios kokybės klientų patirtį visame pasaulyje. HCL regione išaugo ne tik dėl geriausių savo srityje technologijų paslaugų ir sprendimų, bet ir dėl nuolatinių investicijų bei aktyvių partnerysčių su vietos valdžia, talentų bendruomenėmis ir verslo atstovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius