Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionių agentūros negali apsidrausti laidavimo draudimu

Vasarą įsigaliojęs naujasis Turizmo įstatymas reikalauja, kad kelionių agentūros apsidraustų laidavimo draudimu, tačiau aiškėja, kad šis reikalavimas išvis negali būti taikomas, mat prieštarauja Civiliniam kodeksui.
Keliautojai
Keliautojai / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.
Temos: 2 Turizmas Draudimas

Draudikai tokio draudimo neparduoda, o įstatymų makalynė įkalino nežinioje kelionių organizatorius bei agentūras, penktadienį rašo „Verslo žinios“.

„Padėtis tokia, kad jei tiesiogiai vykdytume naująjį Turizmo įstatymą, jau šiandien tektų uždaryti visas Lietuvoje veikiančias kelionių agentūras“, – pripažįsta Valstybinio turizmo departamento direktoriaus pavaduotojas Juozas Raguckas.

Pagal įstatymą, nuo rugpjūčio 1-osios kelionių agentūros ir agentai privalo turėti laidavimo draudimą, siekiantį 5 proc. praėjusių metų įplaukų, tačiau ne mažesne kaip 50 tūkst. litų suma.

Jei agentūra neapsidraudusi, Valstybinio turizmo departamentas turėtų stabdyti jos licencijų galiojimą.

Prievolė draustis įvesta siekiant apsaugoti turistus nuo kelionių agentūrų bankrotų ir nemokumo. Agentūros yra tarpininkės, parduodančios turistams kelionių organizatorių produktus – keliones. Jei paaiškėtų, kad kelionę pardavusi agentūra nepervedė turisto už kelionę sumokėtų pinigų kelionių organizatoriui, už draudimo lėšas turistas būtų parvežamas namo ir jam būtų sugrąžinami už kelionę sumokėti pinigai.

Tačiau nors įstatymas jau įsigaliojęs ir įpareigoja draustis, agentūros negali įvykdyti šio reikalavimo. Mat vis dar nepriimti įstatymų lydimieji teisės aktai, tarp jų ir reglamentuojantys kelionių agentūrų draudimo tvarką.

Lietuvos draudikų asociacijos direktorius Andrius Romanovskis teigia, kad tokio produkto, kaip kelionių agentūrų draudimas, draudikai šiuo metu nesiūlo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius