Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelios ES šalys pristabdė E. Macrono planus dėl technologijų milžinių apmokestinimo

Kelios Europos Sąjungos šalys penktadienį pristabdė Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono planus pareikšdamos, kad Europa neturėtų viena siekti labiau apmokestinti JAV technologijų milžines.
Emmanuelis Macronas Sorbonos universitete
Emmanuelis Macronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzija ragina Europos Sąjungą didinti mokesčius technologijų milžinėms, kaip „Google“ ir „Facebook“, kurios kaltinamos dėl to, kad gauna didelius pelnus, tačiau į valstybių iždus sumoka mažai.

Tačiau mažesnės ES valstybės narės, kuriose dėl mažesnių mokesčių tos technologijų milžinės ir steigia būstines, mano, kad Briuselis turėtų spręsti šį klausimą plačiau, tarptautiniu lygmeniu. Airija ir Liuksemburgas nuogąstauja, kad pareikalavus daugiau mokesčių iš tokių kompanijų, kaip „Apple“ ir „Facebook“, be platesnio susitarimo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) lygmenyje, šios itin strategiškos įmonės perkels savo būstines kitur.

Prancūzijai reikia vienbalsio visų 28 ES šalių pritarimo, kad būtų įgyvendinti jos mokestiniai planai.

„Mes sutarėme įtraukti į išvadas nuostatą, kad bet kokie skaitmeninių kompanijų apmokestinimo pakeitimai būtų daromi pasauliniu lygmeniu, – sakė Airijos premjeras Leo Varadkaras, atvykęs į antrą dieną vyksiantį ES susitikimą. – Turėtume sukurti vienodas pasaulines sąlygas per EBPO ir neturėtume teikti mokestinių pasiūlymų Europos Sąjungoje, kurie taikomi tik mums turint reikalą su trečiosiomis šalimis.“

Prancūzija siūlo apmokestinti tarptautines skaitmenines kompanijas pagal jų apvartą konkrečioje ES šalyje, o ne pagal pelną, kuris fiksuojamas mažo pamokestinimo šalyje įsteigtoje būstinėje. Tikimasi, kad ES ministrai šiuo klausimu oficialiai sutars gruodį, o Europos Komisija ateinančiais metais patvirtintu atitinkamą reglamentą.

Tačiau 35 EBPO narės dabar taip pat veda derybas dėl skaitmeninių kompanijų apmokestinimo ir ketina oficialų pasiūlymą parengti ateinančiais metais.

„Viskas bus aišku kitą pavasarį“, kai EBPO balandį pateiks savo pasiūlymus, po susitikimo sakė E.Macronas. „EBPO yra geras pagrindas siekti pažangos, tačiau turėtume laikytis ir europinės strategijos“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius