Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek išleisti per atostogas – normalu?

Žmonės atostogoms netaupo, atskirai nekaupia, nesiruošia ir dažniausiai palieka paskutinio mėnesio pajamoms, sako „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė. Ji pataria visuomet ruoštis atostogoms iš anksto.
Atostogos
Atostogos / 123rf.com nuotr.

„Biudžetas atostogoms normalus yra tada, kada po atostogų žmonės nepatiria finansinių bėdų, kai visko nereikia atsisakyti arba skolintis ir pan. Tas biudžetas Lietuvoje yra maždaug vieno mėnesio atlyginimas“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sakė O. Bložienė.

Biudžetas atostogoms normalus yra tada, kada po atostogų žmonės nepatiria finansinių bėdų

Pasak jos, Lietuvoje žmonės neuždirba tiek, kad galėtų laisvai, neplanuodami išleisti visus pinigus, o taip esą dažnai atsitinka.

„Pastebime, kad po atostogų laikotarpio, kaip ir po žiemos švenčių atostogų, padidėja pradelsti mokėjimai, įsiskolinimai. Tad grįžę po atostogų žmonės tikrai susiduria su finansiniais sunkumais, savo gautus atostoginius išleidžia atostogoms ir dažnai pamiršta, kad grįžę po atostogų dar turės gyventi kelias savaites ir be pajamų“, – kalbėjo O. Bložienė.

Asmeninio albumo nuotr./Odeta Bložienė
Asmeninio albumo nuotr./Odeta Bložienė

Ji nepataria ir skolintis atostogoms – taupyti, anot O. Bložienės, reikia iš savo pajamų.

O. Bložienė taip pat nurodo, kad per atostogas žmonės dažniau atsipalaiduoja, neįvertina kainų svečioje šalyje ir išleidžia daugiau nei planavo. Todėl planuojant atostogas reikia pasidomėti kainomis kitoje šalyje ir įvertinti savo finansines galimybes:

„Ar aš galėsiu sau leisti tai, ko norėsiu, ar aš turėsiu visą laiką būti įsitempęs? Geriau rinktis tas vietas, kur galima sau leisti atostogauti iš tikrųjų. Svarbu yra visada turėti dienos limitą: kiek galiu išleisti, tada bus daug paprasčiau valdyti savo biudžetą“, – kalbėjo ji.

Visą laidos „Ryto espresso“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius