-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kils ar kris svaro, JAV dolerio, kronos, zloto ir rublio valiutų kursai? Sutaupykite keisdami valiutą

Lietuviai ir toliau dėl smarkiai didesnių atlyginimų masiškai vyksta į užsienio šalis padirbėti, o tai nulemia didžiulį užsienio valiutos pliūpsnį į Lietuvą. Grįžę į tėvynę tautiečiai išsikeisti užsidirbtus pinigus, natūralu, nori kuo palankesniu kursu. Būtent žmonėms, kurie dirba svetur, yra itin aktualu žinoti, kils ar kris populiariausių valiutų kursai. Aktualu ir tai, kur užsienio valiutą galima išsikeisti geriausiu kursu.
Svarbu teisingai pasirinkti geriausią kursą siūlantį banką ar keityklą
Svarbu teisingai pasirinkti geriausią kursą siūlantį banką ar keityklą / Bankai.lt nuotr.

Pastaruoju metu pasaulio valiutų rinkas garsiausiai drebino „Brexit“ (Didžiosios Britanijos sprendimas dėl išstojimo iš Europos sąjungos), naftos kainų nestabilumas bei Donaldo Trumpo triumfas JAV prezidento rinkimuose. Šie veiksniai daro įtaką mums aktualiausių euro, Didžiosios Britanijos svaro, JAV dolerio, Norvegijos kronos, Rusijos rublio bei Lenkijos zloto valiutų kursams.

Taigi, kaip pasikeitė lietuviams aktualiausių valiutų kursai po finansų rinkas sukrėtusių įvykių, kuria linkme valiutų kursai judės toliau bei kiek sutaupytumėte teisingai pasirinkę valiutos keityklą ar banką?

Didžiosios Britanijos svaras

Didžiojoje Britanijoje dirbantiems lietuviams dėl valiutos smukimo pastarieji metai buvo nuostolingi. Svaro kursas euro atžvilgiu pirmąjį metų pusmetį švelniai krito. Tokiai tendencijai įtaką darė baimė, kad Didžioji Britanija nubalsuos už pasitraukimą iš Europos sąjungos. Kitus pusę metų, t.y. nuo birželio 23 d. „Brexit“ sprendimo, euras smarkiai krito žemyn. Prieš metus 1 svaras kainavo 1,4235 euro, o šiandien 1 svaras tekainuoja 1,1666 euro. Tai – svarus skirtumas. Sakykime, jei Didžiojoje Britanijoje lietuvis uždirba 2 000 svarų per mėnesį, jis prarado 505 eurus, kadangi prieš metus gaudavo 2 847 eurus, o šiandien turi viso labo 2 342 eurus.

Bankai.lt grafikas/Paskutinių 6 mėnesių GBP/EUR valiutų kursų grafikas
Bankai.lt grafikas/Paskutinių 6 mėnesių GBP/EUR valiutų kursų grafikas

Keičiant svarus į eurus ir norint sutaupyti, labai svarbu teisingai pasirinkti valiutos keityklą ar banką. Tam, rekomenduojame pasinaudoti Bankai.lt valiutų skaičiuokle, kurioje matyti geriausio ir blogiausio kurso svyravimas. Skaičiuoklė parodo, sakykime, kad keisdami 2 000 svarų grynaisiais geriausiu kursu gautumėte 2 313 eurų, blogiausiu – tik 2 233 eurų. Skirtumas didžiulis, tad vien tinkamai pasirinkę geriausią valiutų kursą siūlantį banką, jau sutaupysite net 80 eurų.

JAV doleris

Lietuvoje antros populiariausios užsienio valiutos JAV dolerio kursas per pastaruosius metus beveik nepasikeitė. JAV dolerio kursas euro atžvilgiu svyravo ir matėsi jo kritimo tendencijos. Ryškiausiai dolerio kursą paveikė kalbos apie JAV Centrinio banko sprendimą dėl palūkanų normų kėlimo, naftos kainų svyravimai, „Brexit“ ir JAV prezidento rinkimų nežinomybė. Tačiau viso pasaulio nuostabai, didžiausią teigiamą įtaką JAV dolerio kilimui turėjo Donaldo Trumpo pergalė JAV prezidento rinkimuose. Nuo tos dienos, kai D. Trumpas buvo išrinktas prezidentu, iki dabar JAV dolerio kursas kilo nuo 0,9073 EUR iki 0,9432 EUR už 1 dolerį. Tai reiškia, kad praėjus dviem savaitėm po D. Trumpo išrinkimo JAV prezidentu, turėdami 2 000 JAV dolerių nusipirktume 71,8 euru daugiau nei prieš tai – nebe 1814,6 EUR, o 1886,4 EUR. Šie skaičiai rodo, kad JAV dolerio vertė paaugo, o euro kursas krito žemyn.

Bankai.lt grafikas/6 mėnesių USD/EUR valiutų kursų grafikas
Bankai.lt grafikas/6 mėnesių USD/EUR valiutų kursų grafikas

Keičiant JAV dolerius grynais Lietuvoje, taip pat labai svarbu pasirinkti geriausią kursą siūlančią keityklą ar banką . Bankai.lt JAV dolerio kursų skaičiuoklė, kuri teikia naujausius duomenis iš visų Lietuvoje veikiančių bankų ir daugelio keityklų, rodo, kad pasirinkę geriausią kursą siūlantį banką už 2 000 JAV dolerių gautumėte 1 871,43 EUR, o pasirinkę prasčiausią kursą siūlančią keityklą ar banką – tik 1 828,15 EUR. Skirtumas tarp siūlančiųjų geriausią ir blogiausią yra net 43,28 EUR, tad pasidomėti, kur valiutų keitimo kursas yra geriausias, tikrai verta.

Norvegijos krona

Norvegijoje dirbantys lietuviai gali džiūgauti dėl per pastaruosius metus stiprėjančio Norvegijos kronos kurso. Prie Norvegijos kronos kurso stiprėjimo didžiausia dalimi prisideda naftos kainos augimas. 2016 metų pradžioje 20 tūkst. Norvegijos kronų buvo vertos 2 062 eurų, o šiandien jau 2 206 eurų, tai yra 144 eurų prieaugis iš valiutų skirtumo.

Keisdami, sakykime, 20 tūkst. kronų palankiausią Norvegijos kronos kursą siūlančiame banke galite gauti 56,85 eurais daugiau nei keisdami minėtą sumą prasčiausią kursą siūlančioje keitykloje. Norint apskaičiuoti valiutų keitimo skirtumus ir sužinoti, kur siūlomas geriausias kursas, tereikia pasinaudoti Bankai.lt Norvegijos kronos valiutų skaičiuokle.

Lenkijos zlotas

Lietuviams Lenkijos zloto kursas yra aktualus ne vien dėl to kaimyninėje šalyje gyvenančių ir dirbančių lietuvių. Šios valiutos kursas svarbus ir į Lenkiją apsipirkti važiuojantiems tautiečiams. Lenkijos zloto vertė per pastaruosius metus nukrito nuo 0,2347 euro iki 0,2265 euro už 1 zlotą. Tai reiškia, kad prieš metus 20 tūkst. Lenkijos zlotų buvo verti 4 694 eurų, o šiuo metu tik 4 530 eurų.

Turėtų suklusti tie, kurie dažnai keičia eurus į zlotus bankuose ar valiutų keityklose. Pasinaudoję Bankai.lt Lenkijos zloto skaičiuokle, galite pamatyti skirtumą tarp geriausią ir blogiausią zloto kursą siūlančio banko. Pasirinkę geriausią kursą siūlantį banką už 20 tūkst. zlotų galite gauti 4 480,29 eurus, o keisdamiesi prasčiausiu kursu – 4 374,64 eurus. Ir tai – tik pasirinkimo klausimas.

Rusijos rublis

Rusijos rubliui pastarieji metai buvo tikrai neblogi. Tai sietina su naftos kainos atsigavimu bei galima sakyti dirbtine Rusijos valdžios įtaka šalies ekonomikai. Per metus rublio kursas pakilo nuo 0,0142 iki 0,0147 už vieną eurą. Tad šių metų vasarį išgyvenęs nuopuolį rublis dabar atrodo palyginti neblogai. Prieš metus 100 tūkst. rublių buvo verti 1 420 eurų, o dabar 1 470 eurų.

Žinoti, kur geriausias rublio kursas yra, tikrai verta, nes keičiant 100 tūkst. rublių, pagal Bankai.lt rublio valiutų skaičiuoklę geriausią kursą siūlančioje keitykloje gausite 1 415,63 eurus, o blogiausią kursą siūlančiame banke tik 1 333,77 eurus. Skirtumas – beveik 82 eurai.

Kaip matome, pastarieji metai valiutų rinkose buvo itin permainingi ir kiekviena valiuta išgyveno nuopuolių bei pakilimų. Esame keliaujanti ir nemažai svetur dirbanti tauta, tad valiutų kursai ir toliau bus itin aktualūs. Rekomenduojame keičiant bet kurią valiutą pasitikrinti kursus Bankai.lt portale, pasinaudoti svetainėje esančiais naudingais įrankiais – valiutų skaičiuokle ir valiutų kursų analize. Tai leis sutaupyti vien tik žinant, kur yra siūlomas geresnis valiutos keitimo kursas.

Atkreipkite dėmesį, kad pirkimo ir pardavimo kursai bankuose ir valiutų keityklose keičiasi labai dažnai, o Bankai.lt portale jie atnaujinami kas 15 min. Taip siekiama užtikrinti duomenų patikimumą. Pabrėžtina, kad aukščiau pateikti skaičiavimai atlikti remiantis tuo metu galiojusiais bankų kursais.

Prognozės dėl svaro, JAV dolerio, Norvegijos kronos, zloto, rublio kursų

Nuspėti būsimus valiutų kursus nėra lengva. Nestabili pasaulio finansų rinkų ir politinė situacija valiutų kursų prognozes paverčia lyg loterija. Tačiau pabandykime bent šiek tiek nuspėti kiekvienos iš minėtų valiutų ateitį.

  • Didžiosios Britanijos svaro kursas lapkritį-gruodį turėtų išlikti stabilus, o gal net šiek tiek stiprėti. Svaro kursui euro atžvilgiu įtaką darys JAV dolerio kursas. Vis dėlto, ateityje Didžiosios Britanijos pasiruošimas ir išstojimas iš ES, tikėtina, dar kartą smogs svaro kurso vertei euro atžvilgiu.
  • JAV dolerio kursas šiuo metu yra pakilime ir taip turėtų būti dar kurį laiką. Vis dėlto, gruodį-sausį tikėtina natūraliai įvyks nemažos korekcijos. JAV dolerio kursas vis tik pasieks buvusią 0,92 euro už 1 dolerį ribą. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad dar nematėme Donaldo Trumpo veiksmų, kurie, manoma, gali nulemti tam tikrus JAV dolerio svyravimus.
  • Norvegijos kronos kursas turėtų išlikti panašiame 9,1 kronų už 1 eurą lygyje. Šios valiutos kursui ir toliau smarkią įtaką darys naftos kainos.
  • Lenkijos zloto stovykloje gali būti staigių kritimų ir pakilimų, tačiau iki metų pabaigos Lenkijos zloto kursas turėtų stiprėti.
  • Rusijos rublis yra labiausiai neprognozuojama valiuta, tačiau tikėtina, kad valiutos kursą lems naftos kainos, o taip pat ir prezidento pasisakymai viešojoje erdvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius