-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija siekia PPO leidimo įvesti muitus 2,4 mlrd. JAV dolerių vertės JAV prekėms

Kinija ketina prašyti Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) leidimo įvesti muitus 2,4 mlrd. JAV dolerių vertės amerikiečių kilmės prekėms kaip kompensaciją ginče, kuris prasidėjo 2012 metais, pirmadienį parodė gauti dokumentai.
Kinija ir JAV
Kinija ir JAV / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę PPO nariams išplatintame pranešime, kuris žurnalistams buvo išsiųstas pirmadienį, Kinija teigė, kad bausmė yra pateisinama, atsižvelgiant į tai, jog „Jungtinės Valstijos ir toliau nesilaiko ankstesnių PPO sprendimų“.

Šio žingsnio imamasi tuo metu, kai dvi didžiausios pasaulio ekonomikos toliau mėgina pasiekti susitarimą, kad išspręstų prekybos konfliktą, kurio metu abi šalys pasikeitė milijardų JAV dolerių vertės muitais.

Visgi bylos ištakos siekia 2012 metus, kai buvusio JAV prezidento Baracko Obamos administracija apmokestino Kinijos gaminius, pradedant nuo šiluminio popieriaus ir baigiant saulės baterijomis bei gręžimo vamzdžiais.

B.Obamos administracija tvirtino, kad muitai buvo būtini norint užkirsti kelią Kinijos pigių prekių dempingui Jungtinėse Valstijose, taip nesąžiningai kenkiant amerikiečių gamintojams.

Kinija kreipėsi į PPO Ginčų sprendimo organą teigdama, kad JAV atsakomosios priemonės pažeidė tarptautinės prekybos taisykles ir galiausiai iškovojo dalinę pergalę.

Dėl sudėtingo PPO ginčų sprendimo proceso bylos nagrinėjimas užtruko kelerius metus.

2018 metų kovą PPO teisėjai nustatė, kad JAV nesilaikė ankstesnių sprendimų ir kad Vašingtonas vis dar taiko neteisėtus mokesčius.

Kinija oficialiai paprašys PPO Ginčų sprendimo organą patvirtinti muitus kitos savaitės susitikime, tačiau JAV turės teisę prieštarauti.

Tokiu atveju byla bus automatiškai perduota arbitrui, o jos nagrinėjimas gali užtrukti daugiau nei metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius