-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kinija susitaikė su JAV pasiūlyta Ramiojo vandenyno laisvosios prekybos sutartimi?

JAV Kongresui pastarosiomis dienomis aktyviai diskutuojant apie Ramiojo vandenyno regiono ekonominės politikos gaires ir laisvosios prekybos sutartį, Kinija šiuo klausimu išlieka santūri. Tačiau dar prieš keletą metų Ramiojo vandenyno partnerystės sutarties, kurią pasiūlė Vašingtonas, pasirašymo idėja kėlė nerimą Pekinui, rašo naujienų svetainė nytimes.com.
Kinas
Kinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2013 m. susitikęs su JAV prezidentu Baracku Obama Kalifornijoje, Kinijos lyderis Xi Jinpingas paprašė, kad Pekinas būtų informuojamas apie derybas dėl laisvosios prekybos sutarties pasirašymo, tačiau užtikrino, kad jo šalis nežada prisijungti prie šio Vašingtono projekto.

Nuo to laiko Kinijos vyriausybės požiūris į Ramiojo vandenyno laisvosios prekybos sutartį pasikeitė. Kai kurie Kinijos politikai net mano, kad naujoji sutartis gali būti naudinga Pekinui.

Šiuo metu JAV derybos dėl laisvosios prekybos sutarties vis dar vyksta su Japonija ir Vietnamu.

„Esame daugiau ar mažiau neutralūs (sutarties klausimu), nes turime savo darbotvarkę, remiame „Šilko kelią“ ir „Asean plius šeši“, – teigė buvęs Kinijos verslo ministerijos darbuotojas He Weiwenas, turėdamas omenyje dvi Pekino regionines iniciatyvas, susijusias su laisvąja prekyba.

Be to, jis pridūrė, kad Pekino sudarytos regioninės sutartys neprieštaraus nustatytoms tarptautinėms laisvosios prekybos taisyklėms.

JAV jau turi pasirašiusios laisvosios prekybos susitarimus su daugiau negu puse šalių, dalyvaujančių Ramiojo vandenyno regiono partnerystės programoje. Šiuo metu JAV derybos dėl laisvosios prekybos sutarties vis dar vyksta su Japonija ir Vietnamu.

Japonija yra pagrindinė Kinijos politinė ir karinė konkurentė Rytų Azijoje, dėl to Tokijo derybos su Vašingtonu Pekinui neduoda ramybės. 

Japonija yra pagrindinė Kinijos politinė ir karinė konkurentė Rytų Azijoje, dėl to Tokijo derybos su Vašingtonu Pekinui neduoda ramybės.

Pasirašius laisvosios prekybos sutartį su Vašingtonu, Japonijos bendrovės turėtų prieigą prie JAV automobilių gamybos ir telekomunikacijų sektorių, kuriose svajoja įsitvirtinti ir Kinija.

Iš laisvosios prekybos sutarties pasirašymo taip pat išloštų Vietnamas, kurio drabužių pramonės produkcijai kelias į JAV rinką būtų atvertas. Dėl šios priežasties nemaža dalis avalynės ir drabužių gamintojų, tikėtina, kad nuspręs savo įmones perkelti į šią šalį iš Kinijos, kurioje per pastarąjį dešimtmetį darbo jėgos kaina smarkiai išaugo.

Kinija prisijungė prie Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) 2001 m. dar būdama besivystančia šalimi ir dėl to įgijo teisę išlaikyti aukštus importo tarifus ir kitus apribojimus.

Pekinui prisijungus prie Ramiojo vandenyno regiono partnerystės sutarties, Kinija būtų priversta panaikinti didžiąją dalį dabartinių prekybos barjerų. Tokiam žingsniui komunistinė Kinija dar nėra pasirengusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius