Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijoje birželį suaktyvėjo gamybos ir paslaugų sektoriai

Kinijoje gamybos ir paslaugų sektoriai birželio mėnesį suaktyvėjo, rodo ketvirtadienį paskelbti oficialūs duomenys, institucijoms sušvelninus COVID-19 stabdymui skirtus apribojimus didžiuosiuose miestuose, tokiuose kaip Šanchajus ir Pekinas.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Verslas Kinija

Ne gamybos sektoriaus pirkimo vadybininkų indeksas (PMI) – pagrindinis aktyvumo rodiklis antroje pagal dydį pasaulio ekonomikoje – viršijo lūkesčius ir po trijų mėnesių trukusio sąstingio birželį pakilo iki 54,7 punkto.

Tai buvo pirmas kartas nuo vasario mėnesio, kai rodmuo viršijo 50 punktų ribą, žyminčią augimą nuo susitraukimo.

Gegužės mėnesį rodiklis siekė 47,8 punkto.

Visų pirma, verslo veikla pandemijos smarkiai paveiktose pramonės šakose, tokiose kaip geležinkelių ir oro transportas, birželį suaktyvėjo, sakoma Nacionalinio statistikos biuro pranešime.

Statybų sektoriaus aktyvumas taip pat padėjo padidinti PMI.

Tačiau „stebėtinai greitas paslaugų sektoriaus atsigavimas“ greičiausiai atspindi vienkartinį suaktyvėjimą atnaujinant veiklą, mano tyrimų ir konsultacijų bendrovės „Capital Economics“ analitikas Julianas Evansas-Pritchardas.

Gamybos PMI birželį pakilo iki 50,2 punkto – panašiai, kaip ir tikėjosi analitikai, – palyginti su ​​49,6 punkto rodikliu gegužę.

Anot Nacionalinio statistikos biuro, atnaujinus veiklą po karantinų, gamyba ir paklausa gamybos sektoriuje padidėjo, o pristatymo laikai sutrumpėjo.

Kinija yra vienintelė didžioji ekonomika, vis dar besilaikanti nulinio COVID strategijos ir viruso atvejais taikanti staigius karantinus bei masinius testavimus.

Nors šalis trumpina karantino laiką atvykėliams iš užsienio, prezidentas Xi Jinpingas šią savaitę perspėjo, kad Kinija „būtų patyrusi neįsivaizduojamų pasekmių“, jei būtų laikiusi minios imuniteto principo arba taikiusi ne tokias griežtas kontrolės priemones, o tai rodo, kad vyriausybė ir toliau laikysis savo dabartinės politikos.

Toks požiūris smarkiai pakenkė ekonomikai – parduotuvės ir gamyklos buvo priverstos stabdyti veiklą, o tiekimo grandinėse dar labiau sustiprėjo įtampa.

Birželio mėnesį ne gamybos sektoriuje fiksuotas atsigavimas buvo „daugiausia susijęs su išaugusia statybų veikla“, pažymėjo banko ING ekonomistė Iris Pang.

„Manome, kad vyriausybei bus nelengva pasiekti kovo mėnesį užsibrėžtą 5,5 proc. BVP tikslą. Norint pasiekti šį tikslą, reikės kur kas aktyvesnės su infrastruktūra susijusios veiklos“, – mano analitikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius