Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijoje po retų masinių protestų dalis indėlininkų galės atgauti bankuose laikomas lėšas

Kinijos kaimo vietovėse veikiančių bankų klientai, kurių sąskaitose laikomos lėšos buvo įšaldytos, nuo penktadienio galės atgauti dalį pinigų, pranešė reguliavimo institucijos, kai savaitgalį, kilus įprastai retai pasitaikantiems protestams, indėlininkai susirėmė su teisėtvarkos pareigūnais.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / 123RF.com nuotr.

Kinijos kaimo vietovių bankininkystės sektorius stipriai nukentėjo nuo Pekino pastangų suvaldyti nekilnojamojo turto burbulą ir augantį įsiskolinimą, smarkiai paveikusių antrą pagal dydį pasaulio ekonomiką.

Keturi Henano provincijos bankai balandžio viduryje sustabdė galimybę išsigryninti pinigus, kai buvo atliktas reguliavimo patikrinimas dėl įtariamo netinkamo valdymo. Be kaupiamų lėšų liko tūkstančiai indėlininkų, kurie ir susirinko į protestą.

Sekmadienį per vieną didžiausių tokių mitingų šimtai žmonių apsupo Kinijos liaudies banko padalinį Henano sostinėje Džengdžou ir pareikalavo savo pinigų.

Remiantis liudininkų pasakojimais bei socialinėje žiniasklaidoje pasirodžiusioms nuotraukoms, oficialioji valdžia griežtai sureagavo į protestus. Policijos pareigūnai ir civiliniais drabužiais vilkėję asmenys mėgino demonstrantus jėga išgabenti autobusais.

Visgi kai kurie indėlininkai dabar galės atgauti savo pinigus, sakoma Henano provincijos bankininkystės ir draudimo reguliavimo institucijos pirmadienį paskelbtame pranešime.

Privatiems klientams, kurių indėliai siekia iki 50 tūkst. juanių (7 442 JAV dolerių), pinigai bus pradėti grąžinti nuo penktadienio, pranešė reguliuotoja, o lėšų grąžinimo kitiems indėlininkams tvarka bus paskelbta atskirai.

„Lėšos, susijusios su neteisėta ar nusikalstama (veikla), laikinai nebus grąžinamos“, – nurodė reguliuotoja.

Pranešimas paskelbtas kitą dieną po to, kai vietos policija pranešė sulaikiusi „nusikaltėlių gaujos“ narius, kaltinamus vietos bankų užvaldymu ir nelegaliais pervedimais naudojantis fiktyviomis paskolomis.

Visgi socialinių tinklų pokalbių grupėje protestuotojai skeptiškai vertino duotus pažadus, o vienas asmuo išreiškė nuomonę, kad „žmonės, turintys didesnius nei 50 tūkst. juanių indėlius, turės laukti be galo“.

Henano provincijos bankai atsidūrė tarp tų nedidelių vietos finansinių institucijų, kurias paveikė grynųjų pinigų srautų ir valdymo bėdos.

Anhujaus provincija pirmadienį taip pat paskelbė, kad pradės grąžinti kai kurių Bengbu miesto banko klientų indėlius, internete pasipylus skundams ir pasirodžius vietos žiniasklaidos pranešimams apie įšaldytus pinigus.

Protestai griežtai kontroliuojamoje Kinijoje, kur valdžia siekia bet kokia kaina užtikrinti socialinį stabilumą, o opozicija greitai numalšinama, kyla retai.

Visgi viltį praradusiems gyventojams kartais pavyksta surengti masinius susibūrimus – dažniausiai kai jų taikiniai yra vietos valdžios pareigūnai ar atskiros korporacijos.

Henane kilusios demonstracijos ir vėlesnės represijos paskatino palaikymo bangą, o daugelis platformos „Weibo“ narių smerkė vietos pareigūnus.

Kai kurie sekmadienio protestuose dalyvavę demonstrantai apkaltino pareigūnus susitarus su vietos bankais dėl mitingų malšinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius