Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos ir JAV derybos dėl prekybos baigėsi be apčiuopiamų rezultatų

Dvi dienas trukusios JAV ir Kinijos derybos dėl prekybos nedavė apčiuopiamų rezultatų: iš esmės šalys tik susitarė tęsti diskusijas, rašo agentūra „Bloomberg“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Kinija Muitai Prekyba

Naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad Kinija ir JAV pasiekė susitarimą įvairiais ekonomikos ir prekybos klausimais, tačiau jų nenurodė.

Penktadienį, prieš antrosios derybų dienos pradžią, JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas pareiškė, kad derybos su Kinija „vyksta gerai“. „Xinhua“ derybas pavadino „nuoširdžiomis, veiksmingomis ir konstruktyviomis“ ir pažymėjo, kad šalys pripažino, jog yra tam tikrų ginčytinų klausimų bei reikšmingų nesutarimų.

Agentūrai „Bloomberg“ ir JAV verslo dienraščiui „The Wall Street Journal“ pavyko susipažinti su konfidencialiais dokumentais, iš kurių matyti, kad amerikiečiai Pekino prašė JAV prekybos su Kinija deficitą iki 2020 metų pabaigos, palyginti su 2018 metų lygiu, sumažinti bent 200 mlrd. JAV dolerių, o visoms prekėms taikomus muitus sumažinti iki JAV nustatytų lygių.

2017 metais Kinija tapo didžiausia JAV prekybos prekėmis partnere, aplenkusi Kanadą ir Meksiką. JAV į Kiniją eksportavo prekių už 130,4 mlrd. JAV dolerių, o iš Kinijos importavo prekių už beveik keturis kartus didesnę sumą, todėl buvo užfiksuotas 375,2 mlrd. JAV dolerių prekybos deficitas.

Televizijos kanalas CNBC praneša, kad derybų metu JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris taip pat norėjo iš Kinijos sulaukti patikinimų, kad Pekinas nenustatys apribojimų JAV žemės ūkio produktams.

JAV ir Kinija yra atsidūrusios ant prekybos karo slenksčio. Ginčas prasidėjo JAV prezidentui Donaldui Trumpui nusprendus nustatyti didelius muitus importuojamam plienui ir aliuminiui, o vėliau ir muitus 50 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškų prekių importui. Kinija pateikė skundą Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) ir nustatė laikinas antidempingo priemones JAV sorgui. Be to, prekybos įmonės „Bunge“ duomenimis, Pekinas nutraukė JAV sojos pupelių pirkimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius