Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Kinijos mažmeninės prekybos apimtys pradėjo augti

Mažmeninė prekyba Kinijoje pradėjo augti pirmą kartą nuo koronaviruso pandemijos pradžios, parodė antradienį paskelbti oficialūs duomenys, antrajai pagal dydį pasaulio ekonomika skatinant vidaus išlaidas.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Ekonomika

Ankstesniais mėnesiais vartotojų išlaidos augo labai lėtai, nepaisant to, kad Kinijai iš esmės pavyko sukontroliuoti viruso protrūkį, visgi pirkėjai išliko atsargūs pasaulinio neapibrėžtumo aplinkoje.

Nepaisant to, rugpjūtį pagrindinis indeksas, rodantis vartotojų pasitikėjimą ekonomika, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu ankstesniais metais, padidėjo 0,5 proc. – tai geresnis rezultatas nei „Bloomberg“ apklaustų analitikų prognozuotas sąstingis.

Tuo tarpu rugpjūtį buvo fiksuotas 1,1 proc. nuosmukis. Šių metų sausio–vasario mėnesiais mažmeninės prekybos indeksas Kinijoje susitraukė net penktadaliu – 20,5 procento.

Siekdamas paskatinti vartotojų išlaidas, Pekinas ėmėsi įvairių iniciatyvų, tokių kaip vadinamieji prekybos festivaliai ir dovanų kuponų kampanijos.

Išorės paklausai išliekant silpnai, nes pagrindiniai šalies prekybos partneriai kovoja su didėjančiu COVID-19 protrūkiu, Kinija padvigubino pastangas, kad paskatintų savo eksportuotojus nukreipti dėmesį į didžiulę vidaus rinką.

Pramonės produkcija, kuri atsigavo greičiau nei mažmeninė prekyba, praėjusį mėnesį dar labiau sustiprėjo.

Ji išaugo 5,6 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus – daugiau nei tikėjosi ekonomistai ir nei liepą fiksuotas 4,8 proc. augimas.

Miesto gyventojų nedarbo lygis, keliantis susirūpinimą, atsižvelgiant į didelį Kinijos absolventų skaičių, rugpjūtį nukrito nežymiai – iki 5,6 procento.Analitikai įspėjo, kad tikrasis nedarbo lygis greičiausiai yra didesnis, nei rodo oficialūs skaičiai, o mažesnės įmonės smarkiai nukentėjo nuo pandemijos.

Antradienį Nacionalinio statistikos biuro atstovas spaudai Fu Linghui žurnalistams teigė, kad Kinijos ekonomika „stabiliai atsigauna“.

Visgi jis perspėjo, kad „didėjant neapibrėžtumui“ tarptautiniu mastu ir dėl „akivaizdžių vidaus struktūrinių problemų, išlieka didžiulis spaudimas išlaikyti stabilų užimtumą ir verslą bei apsaugoti žmonių pragyvenimą“.

Jis taip pat pabrėžė kokybiškos plėtros ir „dvigubos apyvartos“ būtinybę – koncepcija, numatančią būtinybę remtis vidaus rinka kaip pagrindine, tuo pačiu skatinant išorės rinkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius