-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos prekybos perteklius su JAV pernai išaugo 7,1 proc. iki 317 mlrd. JAV dolerių

Kinijos prekybos perteklius su Jungtinėmis Valstijomis pernai augo, nubraukdamas JAV prezidento Donaldo Trumpo pastangas sumažinti atotrūkį jo kadencijos metu, o koronaviruso pandemijos metu didėjo elektronikos ir medicinos įrangos paklausa.
JAV ir Kinija
JAV ir Kinija / 123RF.com nuotr.

Prekybos perteklių skatino didžiąją metų dalį fiksuotos didėles eksporto apimtys, kai nuo antrojo ketvirčio gamyklos vėl ėmė veikti, atšaukus per pirmąją COVID-19 bangą įvestą karantiną.

Prieš pradėdamas eiti pareigas prieš ketverius metus D.Trumpas pareiškė ketinantis panaikinti didėjančią prekybos su Kinija spragą ir pasirašė dalinį susitarimą su Pekinu, siekdamas paskatinti amerikiečių prekių, tokių kaip sojos, eksportą.

Visgi Kinijos muitinės duomenys parodė, kad 2020 metais prekybos su JAV perteklius išaugo 7,1 proc. iki 316,9 mlrd. JAV dolerių.

123RF.com nuotr./JAV doleriai
123RF.com nuotr./JAV doleriai

Tai yra 14,9 proc. daugiau lyginant su 275,8 mlrd. JAV dolerių prekybos pertekliumi 2017 metais – jau tuo metu D.Trumpas tvirtino, jog Kinija taiko nesąžiningas praktikas ir kenkia JAV darbo vietoms.

Nors antra pagal dydį pasaulio ekonomika praėjusių metų pirmąjį ketvirtį patyrė rekordinį susitraukimą, nes koronavirusas iš esmės sustabdė visą ekonominę veiklą, netrukus ji atsigavo, kai buvo atšauktas karantinas ir žmonės grįžo į darbus.

Bendra Kinijos eksporto apimtis išaugo 3,6 proc., o importas sumenko 1,1 procento.

Tuo tarpu gruodį eksportas ir importas augo labiau nei tikėtasi – atitinkamai 18,1 ir 6,5 procento.

„Suvaldžius pandemiją Kinijoje, šalies gamyklos ir į eksportą orientuotos įmonės atnaujino įprastinę veiklą anksčiau nei dauguma kitų šalių, leisdamos Kinijai geriau patenkinti pasaulinę paklausą“, – teigė finansinių paslaugų bendrovės „AxiCorp“ strategas Stephenas Innesas.

Praėjusį mėnesį šalis fiksavo 78 mlrd. JAV dolerių prekybos perteklių, kuris, analitikų teigimu, buvo „rekordinio lygio arba beveik artimas rekordiniam lygiui“.

Muitinės atstovas spaudai Li Kuiwenas pažymėjo, kad nuo kovo iki gruodžio Kinija eksportavo 224,2 mlrd. veido kaukių. Taip pat augo elektronikos, nešiojamųjų kompiuterių ir buitinių prietaisų, medicinos prietaisų ir įrangos siuntų skaičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius