Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kipras įsigijo keturis Izraelio gamybos dronus teritorinių vandenų stebėjimui

Kipras įsigijo keturias Izraelio gamybos bepilotes skraidykles, pranešė gynybos ministerija, stiprėjant įtampai dėl Turkijos vykdomos dujų žvalgybos netoli salos krantų.
Kipro vėliava
Kipro vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujienų svetainėje „Kathimerini Cyprus“ teigiama, kad dronai, kuriuos šalis įsigijo už 13 mln. JAV dolerių, bus naudojami stebėti Kipro išskirtinę ekonominę zoną, kurioje tarptautinės energetikos įmonės ieško gamtinių dujų, nepaisydamos Turkijos prieštaravimų.

Izraelio bendrovė „Aeronautics“, gaminanti bepilotes skraidykles „Aerostar Tactical UAS“ (TUAS), kurių sparnų plotis siekia 8,7 metro, naujienų agentūrai AFP nepatvirtino pardavimo fakto, paaiškinusi, kad bendrovė laikosi politikos neatskleisti savo klientų tapatybės.

Europos Sąjungos (ES) narė Kipras praėjusią savaitę apkaltino Turkiją nepaisant bloko reikalavimų ir pasiuntus dar vieną gręžimo laivą ieškoti dujų telkinių bloko vandenyse.

Nikosija pranešė, kad Turkija išsiuntė gręžimo laivą „Yavuz“ į Kipro išskirtinės ekonominės zonos 7 bloką ir kontinentinį šelfą – šioje zonoje pagal praėjusį mėnesį pasirašytą susitarimą veiklos licencijos išduotos Italijos bendrovei „Eni“ bei Prancūzijos bendrovei „Total“.

Pasak Kipro vyriausybės, teritorija, kurioje veikia Turkijos laivas, pagal tarptautinę teisę yra aiškiai apibrėžta kaip Kipro teritoriniai vandenys.

Vašingtonas ir Briuselis paragino Turkiją atšaukti laivus iš Kipro vandenų, o ES įvedė sankcijų Ankarai.

Turkija, kuri yra išsiuntusi tris žvalgybos laivus prie Kipro krantų, priešinasi Nikosijos energetikos iteklių žvalgybos planams ir siekia dalyvauti angliavandenilių gavyboje regione.

Ankara taip pat reikalauja, kad padalytoje saloje gyvenantys Kipro turkai gautų dalį iš gamtinių dujų gaunamo pelno, tačiau teigia, kad pirmiausia reikia atrasti sprendimą dėl Kipro.

Turkija dislokavo kariuomenę saloje nuo 1974 metų, kai įsiveržė ir užėmė šiaurinį salos trečdalį po perversmo, kurį rėmė tuo metu Graikiją valdžiusi karinė chunta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius