-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 28 /14:27

Kipro bankams atnaujinus darbą nutįso klientų eilės, prie bankų skyrių budi policija ir privačių apsaugos firmų darbuotojai

Ketvirtadienį duris atveria Kipro bankai, kurie neveikė dešimt dienų, skelbia naujienų tarnyba BBC.
„Laiki“ bankas Kipre
„Laiki“ bankas Kipre / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kipras

Centrinis bankas paskelbė, kad bankai duris atvers tarp vidurdienio ir 18 val. vietos laiku.

Klientams bus taikomi apribojimai, per dieną jie galės išsiimti 300 eurų. Taip siekiama užkirsti kelią masiniam pinigų išėmimui.

„Aš garantuoju, kad visi bankai ketina atsidaryti“, – sakė Kipro centrinio banko atstovas Aliki Stylianou.

Kapitalo kontrolės Kipras priverstas laikytis norėdamas gauti Europos Sąjungos, Europos centrinio banko ir Tarptautinio valiutos fondo paramą – 10 mlrd. eurų. Pati šalis iš savo pusės turi garantuoti 5,8 mlrd. eurų sumą.

Kipro finansų ministras Michalis Sarris paskelbė ilgai lauktas kapitalo kontrolės priemones: 300 eurų per dieną grynųjų pinigų išsiėmimo limitas ir draudimas išsigryninti čekius.

M.Sarrio teigimu, apribojimai būtini siekiant indėlių nutekėjimo, tai padės apsaugoti kreditines įstaigas nuo žlugimo.

Kaip žinia, kartu su paramos gavimu šalis sutiko „nuskausminti“ turtinguosius, kurių sąskaitose guli daugiau kaip 100 tūkst. eurų. 40 proc. jų pajamų gali virsti bankų akcijomis. Ramūs gali būti tie, kurie banke laikė iki 100 tūkst. eurų., jie pinigų nepraras, tačiau kapitalo apribojimai galioja visiems.

Kipriečiams galios ir kitos kontrolės priemonės – žmonėms draudžiamaiš salos išvežti daugiau kaip 1 000 eurų (3 453 litus) grynaisiais pirnigais, o muitinės pareigūnai kertant sieną bus įgalioti atlikti patikrinimus.

Pinigų pervedimas už Kipro ribų kol kas taip pat draudžiamas, yra tik keletas išimčių, tokie, kaip tėvų mokėjimas už vaikų, kurie mokosi mokyklose ir universitetuose užsienyje, mokslą ir apgyvendinimą. Nustatytas ir 5 000 eurų per mėnesį limitas kreditinėmis bei debetinėmis kortelėmis atsiskaitant užsienyje.

Naujos priemonės reiškia, kad Kipras pirmasis iš euro zonos narių nuo krizės pradžios pradėjo taikyti kapitalo kontrolę, kurios nebuvimas buvo viena pagrindinių krizės priežasčių.

Papildyta 12.23 val. Kipro bankams atnaujinus darbą nutįso klientų eilės

Kipro bankų skyriai ketvirtadienį vėl atvėrė duris – pirmąkart per beveik dvi savaites, nustačius griežtas kapitalo kontrolės priemones, siekiant apsisaugoti nuo sąskaitų ištuštinimo saloje, kurios vyriausybė buvo priversta priimti prieštaringai vertinamą Europos Sąjungos (ES) finansinės pagalbos paketą, kad būtų išvengta valstybės bankroto.

Prie bankų, ypač – „Laiki“ (Liaudies banko), kuris turi būti restruktūrizuotas, skyrių prieš jų atidarymą ketvirtadienio vidurdienį vietos (ir Lietuvos laiku) nusidriekė ilgos eilės. Kai kurie „Laiki“ skyriai Nikosijos centre buvo atidaryti ne visai laiku, bet klientai kantriai laukė už durų.

Papildyta 14.27 val. Elektroninės bankininkystės sistemos buvo įšaldytos iki oficialaus bankų atidarymo, o prie kai kurių bankomatų bei skyrių sostinėje Nikosijoje drauge su policininkais budėjo privačių apsaugos firmų darbuotojai.

Vienas 70 metų pensininkas, kuris prisistatė vardu Joanis (Ioannis) prie vieno banko Nikosijoje jo atidarymo laukė maždaug dvi valandas.

„Turėjau ateiti taip anksti, atvažiavau iš savo kaimo už 20 kilometrų, ko jie nori iš manęs? Kad važinėčiau pirmyn ir atgal?“ – sakė jis.

Prie vieno Kipro banko skyriaus tarp pirmųjų eilėje laukusių žmonių buvo 52 metų graikų verslininkas, kuris sakė atskridęs iš Graikijos „pasiimti kiek galima daugiau pinigų“ iš savo sąskaitos, kad galėtų sumokėti už paslaugas ir išmokėti atlyginimus savo darbuotojams. Jis sakė, kad nukentės nuo vienkartinio mokesčio, kuris bus taikomas didesniems nei 100 tūkst. litų indėliams.

„Tai – chaosas, nežinome ko tikėtis, kai bankai bus atidaryti, – sakė tas verslininkas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės. – Jie neturėjo leisti, kad viskas nueitų taip toli“.

Daugeliui kipriečių dar sunku tiksliai suprasti, ką jie gali ir ko negali daryti pagal įvestus suvaržymus. Televizijų ryto laidose buvo kalbamasi su ekspertais, o žiūrovai klausinėjo, pavyzdžiui, kur turės grąžinti skolas, jeigu jos bus išimtos iš restruktūrizuojamo „Laiki“, kaip galima sumokėti už vaikų mokslus užsienyje ir kaip tvarkyti apmokėjimus čekiais.

Visoje saloje žmonės klausinėja, ar galės gauti atlyginimus, kurių daugelis turėjo būti išmokėti šią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius