-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 31 /12:02

Kitąmet elektros kaina gyventojams gali dar mažėti

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) jau patvirtino pagrindines sudedamąsias elektros kainos dalis 2018-iems metams. Pagal jas sudaryta elektros kaina, kuri mažėjo pastaruosius penkerius metus, kitąmet turėtų būti dar nežymiai mažesnė nei šiemet. Paskutinis nežinomasis – kokia bus VIAP kaina, nulemsianti ir galutinę elektros kainą kitąmet.
ESO skaitiklių tikrinimas
ESO skaitiklių tikrinimas / ESO nuotr.

Pagal patvirtintas dedamąsias elektros energijos kaina kitąmet galėtų būti dešimtosiomis euro cento dalimis mažesnė nei šiemet. Mat mažėjo dauguma patvirtintų elektros sudedamųjų dalių kainų, smarkiau išaugo (35 proc.) tik „Litgrid“ sisteminių paslaugų kaina.

Šiuo metu bendra vidutinės elektros kainos dalių suma 2018 metams siekia apie 8,53 cento už kilovatvalandę be pridėtinės vertės mokesčio (2017 m. pagal analogiškus rodiklius – 8,91 cento už kilovatvalandę). Tačiau dar nėra galutinio viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) biudžeto.

Pirmadienį VKEKK patvirtino 2018 m. elektros energetikos sektoriaus viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) biudžetą – 122,782 mln. Eur, t.y. 16 proc. mažiau nei 2017 m. (146,243 mln. Eur).

Bet šis biudžetas dar ne galutinis, kadangi Vyriausybė nėra priėmusi sprendimų dėl remtinos elektros energijos gamybos apimties termofikacinėms elektrinėms ir elektrinėms, kuriose elektros energija gaminama tiekimo saugumui užtikrinti. Pernai šios išlaidos papildomai sudarė 34,3 mln. Eur, tai elektros kainoje sudarė apie 0,3 cento už kilovatvalandę.

„Dar galutinai nepatvirtinta dėl lėšų sisteminėms, viešuosius interesus atitinkančioms paslaugoms, tačiau atlikus papildomus skaičiavimus, galima prognozuoti, kad vidutinė elektros kaina kitais metais turėtų išlikti stabili arba gali iki 2 proc. ir mažėti“, – teigia Energetikos ministerijos vyriausiasis specialistas komunikacijai Andrius Jovaiša.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas žiniasklaidai yra išsakęs nuostatą, kad VIAP turėtų mažėti pramonės vartotojams, tuo tarpu gyventojams tektų apmokėti didesnę jo dalį.

Elektros rinkos (įsigijimo) kainos mažėjimui didžiausią įtaką turėjo dėl naujų jungčių – „NordBalt“ su Švedija ir „LitPol Link“ su Lenkija – susiformavusi mažesnė elektros energijos kaina biržoje, įvertinusi elektros energijos biržoje suprekiautus elektros energijos kiekius, pranešė VKEKK.

Elektros energijos kainos nežymiai mažėjo pastaruosius penkerius metus. Nuo 2013 metų vidutinė elektros kaina gyventojams jau sumažėjo 22 proc.

Galutinė elektros energijos kaina 2018-aisiais gyventojams paaiškės iki lapkričio 30 d., kai ją patvirtins VKEKK.

Elektros energijos kaina galutiniam vartotojui susideda iš įsigijimo kainos, VIAP) kainos, sisteminių paslaugų kainos, perdavimo paslaugos kainos, skirstymo paslaugos vidutinės ir žemos įtampos tinklais kainos ir tiekimo kainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius