-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kitąmet valstybės biudžeto pajamos sumažės iki 12,3 mlrd. litų

Į valstybės biudžetą, neskaitant Europos Sąjungos (ES) paramos, kitąmet laukiama įplaukiant apie 12,3 mlrd. litų, arba 2,5 mlrd. litų mažiau, palyginti su perpus sumažintu šių metų valstybės biudžeto planu.
Finansų ministrė Ingrida Šimonytė.
Ingrida Šimonytė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Numatoma, kad didžiąją dalį – apie 10,5 mlrd. litų – įplaukų sudarys pajamos iš mokesčių, interviu dienraščiams „Vilniaus diena“ ir „Kauno diena“ sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Anot jos, pagal pajamas valstybė ne tik grįš į 2006 metus, bet ir juos „aplenks“ daugiau nei milijardu litų (prieš trejus metus valstybės pajamų planas siekė beveik 13,7 mlrd. litų). Finansų ministrė teigė, kad kitąmet subalansuoti valstybės pajamas ir išlaidas būtų tolygu savižudybei.

„Su sąlyga, kad turime maždaug 10,5 mlrd. litų pajamų, palyginti su kadaise buvusiais 18 mlrd., ir „Sodros“ biudžete – apie 9 mlrd. litų, išlaidas turėtume „nuspausti“ iš viso apie 10 mlrd. litų“, – dienraščiams sakė I.Šimonytė.

Biudžeto skylės toliau bus lopomos skolinantis.

„Skolinsimės tais pačiais būdais, kaip ir dabar. Yra tų polemikų, kad mes neva daug skolinamės iš bankų. Iš bankų mes skolinamės mažai. Be to, bankai nelinkę mums daug skolinti, ypač deficitui finansuoti, nes nuo to priklauso jų pačių reitingai. Skolinsimės iš rinkos ir tarptautinių finansinių organizacijų“, – teigė ministrė.

Pasak jos, ieškant pagalbos tarptautinėse institucijose bus žiūrima į Europos investicijų banką, Šiaurės investicijų banką ar Europos Tarybos vystymo banką.

„Kraštutiniu atveju tai būtų Europos Komisija ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF)“, – sakė I.Šimonytė.

Finansų ministrės teigimu, pernai, kai Lietuva buvo įvardijama kaip viena realiausių pretendenčių į TVF paskolą, galbūt buvo pabijota paprašyti pagalbos.

„Tuomet galbūt atrodė, kad TVF gelbsti tik visiškus nevykėlius, ir galbūt tai buvo stabdys“, – teigė finansų ministrė.

Jos vertinimu, Lietuva šiuo metu tolsta nuo tos kritinės ribos, kai skolintis iš TVF būtų vienintelė išeitis, tačiau padėtis labai trapi.

„Jeigu mes pradėsime peštis tarpusavyje ir dėl nieko nesusitarti, labai greitai gali susidaryti tokia padėtis, kai tiesiog nebus kito finansavimo šaltinio“, – sakė I.Šimonytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius