-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kitų metų biudžetas: kieno piniginės storės, o kam teks labiau veržtis diržus?

Antradienį Seime finansų ministras Rimantas Šadžius pristatė 2015 m. biudžeto projektą. Stipriai didėja finansavimas krašto apsaugai ir viešajam saugumui. Ministrui teko atsiprašyti kultūros ir švietimo darbuotojų, kuriems jau antri metai mažinama biudžeto pyrago dalis.
Centai
Centai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Seimo nariams taip pat kilo klausimas dėl pensijų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų, kurių atlyginimai priklauso nuo valstybės nustatytų bazinių dydžių. Finansų ministras teigė, kad visiems būti geram nėra finansinių galimybių.

Nesutarimai valdančiųjų gretose

Prognozuojama, kad 2015 m. darbo užmokestis augs 6,6 proc.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius prieš pradedant svarstymą kėlė klausimą, ar tai iš viso galima daryti, kai valdantieji neranda sutarimo tarpusavyje dėl esminių dalykų.

„Ar šiandien Lietuva turi valdančią koaliciją? Vienas iš jos bruožų yra sutelktai pateikti biudžeto projektą. Sutarimo dėl 200 mln. Lt nėra pasiekta. Seimui pateiktas nebaigtas produktas“, – teigė jis.

Į tai premjeras Algirdas Butkevičius atsakė, kad dar yra laiko diskusijoms, todėl nebūtina apsispręsti dėl visų klausimų: „Ši koalicija elgiasi atsakingai, kad diskutuoja viešai, o ne kaip praėjusi vyriausybė per naktį sukuria įstatymą ir per kitą naktį jį priima.“

BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Rimantas Šadžius
BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Rimantas Šadžius

Finansų ministras R.Šadžius parlamentarams priminė, kad pateikiamas pirmasis biudžetas, skaičiuojamas eurais. 2014 m. infliacija prognozuojama 1,2 proc. Darbo užmokesčio augimas turėtų siekti 7,1 proc. 2015 m. prognozuojamas 6,6 proc. darbo užmokesčio augimas.

Nuskriaudė kultūros darbuotojus

Galimos nepalankios pramonės tendencijos, – teigė R.Šadžius.

R.Šadžius perspėjo, kad daugėja nepalankių signalų apie Lietuvos ekonomiką. „Galimos nepalankios pramonės tendencijos. Jei paaiškėtų, kad ekonomikos augimas lėtesnis, nei prognozuota, koreguotume prognozes“, – kalbėjo ministras.

Jis pristatė didėjančias išlaidas. 114 mln. eurų siūloma didinti finansavimą gynybai. Krašto apsaugai Lietuva 2015 m. skirs 1,35 proc. BVP.

Taip pat didinamos išlaidos viešajai tvarkai palaikyti. 44 mln. eurų skiriama kelių priežiūrai. Siūloma didinti ligos pašalpą nuo 40 proc. iki 80 proc. darbo užmokesčio. Didinamas savivaldybių finansinis savarankiškumas.

R.Šadžiui teko pripažinti, kad nepakako lėšų iš esmės gerinti kultūros darbuotojų padėtį. „Kultūros srities prieaugis yra 10 mln. eurų. Jis nėra įspūdingas ir aš tai pripažįstu. Vyriausybėje negalėjome patenkinti visų paraiškų“, – sakė jis.

Pensininkams teks palaukti

Viso viešojo sektoriaus atlyginimų fondas siekia apie 9 mlrd. litų įskaitant įmokas „Sodrai“. Jei norėtume bent 10 proc. padidinti atlyginimus, reiktų beveik milijardo, – teisinosi finansų ministras.

Seimo narys Mečislovas Zasčiurinskas klausė, kodėl neplanuojama atstatyti per krizę sumažintų atlyginimų tiems, kurių alga priklauso nuo bazinių dydžių. Tuo pat metu numatytos įspūdingos lėšos privatiems kaupiamiesiems fondams.

„Atlyginimų didinimas viešajame sektoriuje yra numatytas, nes nuo spalio mėn. didėjo minimalus atlyginimas. Deja, didesniam didinimui mes neturime lėšų. Viso viešojo sektoriaus atlyginimų fondas siekia apie 9 mlrd. litų, įskaitant įmokas „Sodrai“. Jei norėtume bent 10 proc. padidinti atlyginimus, reiktų beveik milijardo. Tai būtų beveik visas prognozuojamas prieaugis“, – kalbėjo R.Šadžius.

Pasak jo, kaupiamieji pensijų fondai nėra blogis: „Pats turiu sudaręs sutartį ir lūkesčių, kad valstybės įsipareigojimai bus vykdomi. Tikiuosi, Seimas, priėmęs gyventojų pensijų kaupimo tvarką, įvertino valstybės finansines galimybes.“

BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Posėdis dėl generalinio prokuroro Dariaus Valio nušalinimo
BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Seimo posėdis

Rimantas Dagys finansų ministrui priminė, kad „Sodros“ biudžetas yra nepriklausomas. „Nežiūrint to, kad jau dabar išmokos viršija pajamas, jūs norite didinti ligos ir kitas išmokas. Tai bus kompensuojama iš pensininkų kišenės. Kodėl pensijos didėja mažiau nei infliacija?“ – klausė jis.

R.Šadžius atsakė, kad valstybės biudžetas perima Darbo biržos finansavimą. Taip pat iš biudžeto bus mokamos „Sodros“ palūkanos. Taip „Sodros“ biudžeto išlaidos mažės, todėl buvo galima didinti kai kurias išlaidas.

Mokesčių rojus

Sostinės kreditoriniai įsipareigojimai nemažėja. Vilnius yra sostinė ir tai yra galvos skausmas šalies valdžiai, – kalbėjo R.Šadžius.

Parlamentarė Rasa Juknevičienė priminė premjero A.Butkevičiaus žodžius, kad Lietuva yra mokesčių rojus, ir klausė, kiek prie to prisidėjo valdžioje esantys socialdemokratai.

R.Šadžius nuopelnų prisiimti nenorėjo. „Mokesčių rojumi Lietuvą padarė 2008 m. krizė ir drastiškai išaugęs šešėlis“, – paaiškino jis.

Parlamentaras Valentinas Stundys kėlė klausimą, kodėl jau antri metai Lietuvoje mažinamas finansavimas kultūrai ir švietimui?

Finansų ministras priminė buvusios valdžios sprendimus ir teigė, kad šios išlaidos gali būti kompensuojamos ne tik iš nacionalinio biudžeto. Jis siūlė aktyviau naudotis ES struktūrine parama.

Seimo narys Andrius Mazuronis klausė apie Vilniaus finansines problemas ir teiravosi, kodėl padidinus sostinės finansavimą jos skola dar labiau išaugo. „Sostinės kreditoriniai įsipareigojimai nemažėja. Vilnius yra sostinė ir tai yra galvos skausmas šalies valdžiai. Nėra vienos stebuklų lazdelės, kuri išspręstų Vilniaus finansines problemas. Sostinėje būtina subalansuoti einamąsias pajamas su einamosiomis išlaidomis. Su savivaldybės turtu reiktų elgtis efektyviau“, – atsakė R.Šadžius.

BFL nuotr./Taupyklė
BFL nuotr./Taupyklė

Po pristatymo 15 dienų skirta biudžeto projekto svarstymui komitetuose. Diskusijai pasibaigus opozicijos lyderis A.Kubilius piktinosi Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Broniaus Bradausko atostogų planais.

„Kaip ir kiekvienais metais, tokiu metu pirmininkas išvažiuoja atostogauti į Jungtinius Arabų Emyratus. Komitete neturėsime galimybės svarstyti biudžeto projekto“, – apgailestavo politikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius