Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdiečio patirtis: turi žemės – bedarbiu sąraše nebūsi, turi skolų – nesužinosi

Jei turi žemės – Darbo biržos, dabar jau Užimtumo centro, klientu nebūsi, o jei turi skolų valstybei – jos bus nurašytos iš anksto neinformavus ir neįspėjus. Tokia patirtimi dalijasi klaipėdietis Vytautas Balalis, „Parodijų teatro“ įkūrėjas. Nemalonių staigmenų jam pažėrė tiek Užimtumo tarnyba jau virtusi Darbo birža, tiek „Sodra“. Pastarajai jis buvo skolingas privalomojo sveikatos draudimo įmokų ir tikėjosi sulauksiąs žinios, kada ir kur atsiskaityti, tačiau sąskaitoje tiesiog išvydo užšaldytas lėšas.
Sodra
Sodra / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

V.Balalis prieš 18 metų įkūrė „Parodijų teatrą“, kuris sėkmingai veikia ir toliau, tačiau veiklos apimtis diktuoja metų sezonai, tad vyras ilgą laiką buvo ir Darbo biržos sąrašuose. Verslo liudijimą menininkas pasakoja išsiimantis tuomet, kai kalendorius pasipildo renginiais.

Prieš pusantrų metų V.Balalis iš dėdės perėmė hektarą žemės. Pamokytas giminaičio sako neseniai ją deklaravęs ir tuomet buvo pašalintas iš Darbo biržos.

Asmeninio arch.nuotr./„Parodijų teatro“ įkūrėjas Vytautas Balalis
Asmeninio arch.nuotr./„Parodijų teatro“ įkūrėjas Vytautas Balalis

„Jei turi hektarą žemės, gali eit ir ją dirbt, nevaidint bedarbio. Esu žemės turėtojas, suprask, turtingas, tai man nepriklauso būti Darbo biržoje. Juokinga, juk pajamų aš iš to negaunu, bet, matyt, žemė didelis turtas, gali eit augint burokus, daryt ūkį. Įdomu, o jei gauni palikimą, esi bedarbis, tai iš esmės ir su Darbo birža negali turėt reikalų?“, – sako V.Balalis.

Vasarą, kai buvo renginių, pagal verslo liudijimą dirbęs V.Balalis, netekęs galimybės stovėti Darbo biržoje, suprato turėsiąs pats padengti privalomojo sveikatos draudimo įmokas. Kadangi iki tol jas dengdavo Darbo birža, klaipėdietis nežinojo, nei kiek, nei kur ir iki kada įmokas reikės sumokėti ir vylėsi, jog „Sodra“ apie tai informuos laišku, atsiųsdama sąskaitą.

„Aš neneigiu, kad turiu susimokėti, tad laukiau pranešimo, suformuotos sąskaitos. Vieną kartą pažiūriu banke – minus 72 eurai, kitoje sąskaitoje irgi minus 72 eurai, net ir ta, kuri doleriais, nenaudojama, irgi minuse. Skambinu „Sodrai“, taip, esu skolingas ir mano duomenys perduoti Registrų centrui, visuose bankuose rezervuota ta suma. Suprask, esu didis pažeidėjas.

Operatorių klausiau, kodėl nebuvau informuotas? Sako, paskyroje manosodra.lt nenurodėte savo el.pašto. Bet jei jau mano banko sąskaitas turi, ar didelis dalykas yra sužinoti kliento adresą? Sako, tokios taisyklės.

Po kiek laiko prisijungiu prie manosodra.lt, bet ten irgi nerandu pranešimo apie tai, kad turiu susimokėti. Operatorė man sako: „Rašykit pretenziją, kodėl nepranešė“. Su trim operatorėm kalbėjau, pasirodo, „Sodra“ ir neprivalo pranešti! „Sodra“ su žmogumi nebendrauja, bendrauja su Registrų centru ir bankais, o tu turi žinoti. Absurdas!

Gyvename IT amžiuje, sąskaitas generuoja kompiuteriai, ar taip sunku išsiųsti žmonėms pranešimą? Nesiginčiju, nesu iškritęs iš Mėnulio, bet turiu žinoti, kiek ir kur mokėti, galų gale, žinoti įmokos kodą. Aš nesakau, kad man reikia keturis kartus priminti. Suprasčiau, jei niekingai nemokėčiau gavęs žinią. Man visa tai atrodo nenormalu“, – piktinosi V.Balalis.

Apie susidūrimą su „Sodra“ V.Balalis pasidalino socialiniuose tinkluose ir netruko sulaukti tokių pat atsiliepimų.

„Labai nenormalu. O dar nenormaliau, kad dirbu bendrovėje ir moku „Sodrai“, dar moku su individualia, auginu 3 dukras ir špygą... Mokėk lietuvi!!!“, – atsiliepė vienas bičiulių.

Informuoja asmeninėje paskyroje

„Pirmiausia, apgailestaujame, kad gyventojui „Sodros“ konsultantai informaciją suteikė nepakankamai aiškiai. Labai svarbu žinoti, kad „Sodra“ jokių popierinių laiškų ar registruotų pranešimų apie įmokas nesiunčia ir tokia tvarka galioja jau seniai.

Visa asmeninė informacija gyventojui apie įmokas ir išmokas pateikiama asmeninėje „Sodros“ paskyroje gyventojui www.gyventojai.sodra.lt.

Informacija taip pat atsiunčiama elektroniniu paštu, jeigu gyventojas, prisijungęs prie paskyros, „Sodrai“ pateikė savo kontaktus. Todėl labai raginame gyventojus prisijungti prie paskyros ir pateikti savo kontaktus. Tuomet informaciją apie įmokas ir išmokas jie gautu elektroniniu paštu.

Be to, pasitikrinti PSD skolą galima „Sodros“ tinklapyje: www.sodra.lt/pasitikrink.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra

Gyventojai apie įmokas ar skolas per asmeninę „Sodros“ paskyrą gyventojui ir elektroniniu paštu informuojami asmeniškai bent tris kartus.

Pradžioje – kai skolos dar nėra, bet gyventojui pirmą kartą atsiranda pareiga įmoką sumokėti savarankiškai. Tai nebūna pranešimas apie skolą – tik priminimas, jog reikia sumokėti įmoką iki einamojo mėnesio pabaigos.

Jeigu įmoka iki einamojo mėnesio pabaigos nesumokama ir tampa skola, gyventojas gauna dar vieną priminimą padengti įsiskolinimą. Trečią kartą gyventojas informuojamas tą mėnesį, kai „Sodra“ planuoja patiekti mokėjimo nurodymus bankams. Tuomet taip pat suteikiamas bent dviejų savaičių laikotarpis.

Ir tik tuomet skola nurašoma, jeigu žmogus nesiima jokių veiksmų – neapmoka skolos ar, pavyzdžiui, nesikreipia į „Sodrą“ dėl skolos išdėstymo dalimis. Deja, dieną prieš nurašymą gyventojams priminimai nesiunčiami.

Be to, mokėti PSD įmokas yra visų gyventojų pareiga – iš privalomojo sveikatos draudimo įmokų išlaikoma visa sveikatos priežiūros sistema Lietuvoje – visi apdrausti gyventojai gali gauti nemokamas sveikatos priežiūros paslaugas poliklinikose ar ligoninėse.

PSD įmokas moka visi nuolatiniai Lietuvos gyventojai. Tik už samdomus darbuotojus įmokas sumoka darbdaviai, už kai kurias visuomenės grupes – iki 18 metų amžiaus, pensininkus, vaikus auginančius tėvus, studentus, darbo biržoje registruotus gyventojus šias įmokas moka valstybė.

Na, o tie gyventojai, kurie niekur nesimoko, nedirba ir nėra registruoti darbo biržoje ir nėra deklaravę savo išvykimo bei savarankiškai dirbantys asmenys įmokas turi sumokėti savarankiškai. Minimali PSD įmoka, 9 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA), šiemet siekianti 36 eurus, turi būti sumokėta iki einamojo mėnesio pabaigos. Tai gyventojo pareiga.

„Sodros“ pareiga visuomenei – užtikrinti, kad visi piliečiai sąžiningai ir laiku mokėtų teisės aktuose nustatytas privalomojo sveikatos draudimo ir socialinio draudimo įmokas. Nevykdydami šios savo pareigos nuviltume didžiąją dalį šalies gyventojų, kurie įmokas moka sąžiningai ir laiku“, – tokį komentarą 15min.lt atsiuntė „Sodros“ atstovas Saulius Jarmalis.

Užimtumo tarnybos komentaras: kada bedarbis yra ne bedarbis?

„Bedarbio statusas suteikiamas nesimokančiam ir nedirbančiam darbingo amžiaus darbingam asmeniui, t. y., asmeniui, kuris atitinka visas Užimtumo įstatymo 22 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatytas sąlygas. Viena iš sąlygų – asmuo negali būti įregistravęs žemės ūkio valdos Žemės ūkio ir kaimo verslo registre ar būti žemės ūkio valdos partneris.

Jei žemės ūkio valda yra įregistruota Žemės ūkio ir kaimo verslo registre, pagal įstatyme nustatytus kriterijus, asmeniui negali būti suteikiamas bedarbio statusas.

Atkreiptinas dėmesys, kad įstatymo leidėjas numato prievolę įregistruoti žemės ūkio valdą minėtame registre tik tuo atveju, jei žemės ūkio ar alternatyviąja veikla užsiimantys asmenys pretenduoja gauti Europos Sąjungos ar valstybės paramą.

Beje, šiuo metu Seime yra pateiktas Užimtumo įstatymo 22 ir 24 straipsnių pakeitimo įstatymo projektas, kuriame numatyta sąlyga, kad bedarbiu galėtų būti asmuo, kuris yra įregistravęs žemės ūkio valdą Žemės ūkio ir kaimo verslo registre ir kai žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis pagal valstybės įmonės Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro atliktus skaičiavimus už praėjusių metų mokestinį laikotarpį nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. yra mažesnis už 4 ekonominio dydžio vienetus“, – rašoma Užimtumo tarnybos komentare 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius