-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tik 9 proc. lietuvių yra darbdavės

Aplankęs Šiaulius ir Kauną, į Klaipėdą antradienį atvyksta verslių moterų desantas. Uostamiestyje prasidės specialiai moterims skirtų seminarų ciklas, per kuriuos jos sužinos, kaip pradėti savo verslą ir jame sublizgėti. Seminarus organizuojanti viešoji įstaiga „Versli Lietuva“ siekia motyvuoti ambicingas moteris ir paskatinti jas įkūnyti savo idėjas versle.
Kokius sandorius sudarant būtina kreiptis į notarą?
Kokius sandorius sudarant būtina kreiptis į notarą? / 123rf.com nuotr.

Pasak VšĮ „Versli Lietuva“ generalinio direktoriaus Manto Nociaus, rengti tokius seminarus skatina „Eurostat“ duomenys, kad Lietuvos moterų išsilavinimo rodiklis yra aukščiausias Europos Sąjungoje, tačiau nepaisant to, jos nėra linkusios imtis verslo iniciatyvų.

„Pirmieji specialiai moterims skirti seminarai apie tai, kaip pradėti savo verslą, jau įvyko Kaune ir Šiauliuose. Didelis dalyvių skaičius, moterų susidomėjimas ir jų išsakytos idėjos dar kartą įrodė, kad kartais tereikia nedidelio postūmio ir perspektyvių verslų mūsų šalyje susikurs daugiau“, – sako M.Nocius.

Didelis dalyvių skaičius, moterų susidomėjimas ir jų išsakytos idėjos dar kartą įrodė, kad kartais tereikia nedidelio postūmio ir perspektyvių verslų mūsų šalyje susikurs daugiau

Kaip rodo statistika, Klaipėdos regiono gyventojai yra pakankamai verslūs - pernai čia buvo įsteigtos 1007 mažos ir vidutinės įmonės (MVĮ), o tai sudarė 8,6 proc. visų šalyje įkurtų MVĮ. 2012-aisiais Klaipėdos apskritis taip pat pasižymėjo antru pagal dydį naujų MVĮ įsteigimu tūkstančiui gyventojų. Tikimasi, kad nemokami seminarai dar labiau paskatins klaipėdiečių verslumą.

Seminarus sudarys trys dalys: pirmoji bus skirta teorinėms ir praktinėms žinioms apie verslo steigimą, antroji apims informaciją apie finansus. Trečiojoje dalyje bus aptarti verslo viešinimo niuansai, pavyzdžiui, atskleista, kokia komunikacija tinka skirtingų sričių verslams, kaip pasiekti tikslinę auditoriją.

Pasaulio banko duomenys rodo, kad pagal savarankiškai dirbančių moterų rodiklį Lietuva užima vos 17 vietą tarp visų Europos Sąjungos šalių. Tik 9 proc. lietuvių yra darbdavės ar užsiima individualia veikla. Dar mažesnis moterų verslumo rodiklis yra Bulgarijoje, Suomijoje, toks pat – Latvijoje. Specialistų teigimu, neišnaudodamos moterų verslumo potencialo valstybės patiria didelių nuostolių. 

123rf.com nuotr./Jauna verslininkė
123rf.com nuotr./Jauna verslininkė

Net ir įkūrusių verslus Rytų Europos moterų firmos yra mažesnės ir lėčiau auga nei jų kolegų vyrų. Šis atotrūkis dažnai atsiranda dėl to, kad moterys pasirenka mažiau pelningas sritis verslui plėtoti. Be to, moterys labiau nei vyrai linkusios dirbti pusę ar dalį darbo dienos. Tai iš dalies paaiškina, kodėl moterų verslas paprastai yra mažesnės apimties. 

Pagal savarankiškai dirbančių moterų rodiklį Lietuva užima vos 17 vietą tarp visų Europos Sąjungos šalių.

Pastebimas ir pasiskirstymas pagal sektorius. Moterys dažniau imasi veiklos socialinėse, švietimo srityse, o sparčiai augančiuose sektoriuose, tokiuose kaip mažmeninė prekyba, mokslas dominuoja vyrai. Moterys, kurioms priklauso su mokslu ar technologijomis susijęs verslas, ES sudaro tik nuo 5 iki 15 proc.

Pirmoji nemokamų verslumo seminarų sesija moterims „Savas verslas. Kas, kur ir kaip?“ Klaipėdoje vyks vasario 25 d. (Viešbutis „Old Port Hotel”, Žvejų g. 20).

Antrasis ciklo seminaras „Finansai tavo verslui“ Klaipėdoje vyks kovo 25 d. (Viešbutis „Old Port Hotel”, Žvejų g. 20).

Paskutinioji sesija tema „Kaip padaryti savo verslą matomu“ Klaipėdoje vyks balandžio 29 d. (Viešbutis „Navalis, H. Manto g. 23).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius