Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos kišenė papildyta 0,5 mln. Lt: miesto gatvės bus apšviestos ryškiau

Klaipėdos savivaldybės biudžetą praėjusiais metais pavyko įvykdyti su kaupu – surinkta puse milijono litų daugiau, nei planuota. Tačiau džiūgauti savivaldybės finansininkai neskuba: uostamiestyje sunkiai sekėsi surinkti gyventojų pajamų mokesčio dalį.
Klaipėdos gyventojai vangiai rėmė politines partijas, daugiausiai paramos gavo Klaipėdos universitetinė ligoninė.
Klaipėdoje į biudžetą surinkta puse milijono litų daugiau nei planuota. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetas praėjusiais metais siekė 376,2 mln. Lt. „Jis buvo gana stabilus, labai mažai tikslinamas, tik kartą didinome pajamų dalį dėl nekilnojamojo turto mokesčio, kurio pavyko surinkti netgi daugiau ir po to, kai planą padidinome 3,5 mln. Lt“, – teigė Klaipėdos miesto savivaldybės Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė.

Kol kas nėra suvesti duomenys, kiek tiksliai išlaidų turėjo savivaldybė – apie išlaidas ir skolas bus pranešama artimiausiomis savaitėmis.

Tačiau gautos pajamos, nors ir didesnės, nei planuota, valdininkų nedžiugina. 2013-aisiais Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetą pavyko įgyvendinti 100,2 proc, kai ankstesniais metais, net ir sunkmečiu, perviršis siekdavo ir 3, ir 4 proc.

„Keista, kad Klaipėdoje, ekonomiškai potencialiai stipriame mieste, taip sunkiai sekėsi rinkti gyventojų pajamų mokestį. Planas buvo 142 mln. Lt, o surinkome 138 mln. Lt. Tai netgi 5,5 mln. Lt mažiau nei 2012-aisiais. Rodiklis prastas, šiuo metu konsultuojamės su mokesčių inspekcijos specialistais ir aiškinamės, kokios to priežastys“, – teigė A.Špučienė.

Jau žinoma, kad Finansų ministerija šiemet metams Klaipėdos miesto savivaldybei numatė dar didesnį planą surinkti šio mokesčio – siekiama, kad uostamiestyje gyventojų pajamų mokesčio būtų surenkama 15 proc. daugiau, nei buvo numatyta 2013-aisiais.

Prastai sekėsi surinkti ir žemės mokestį. Kol kas nežinia, kodėl žmonės vengė mokėti šį mokestį, nes jo surinkta tik maždaug 70 proc.

Geriausiai sekėsi rinkti nekilnojamojo turto mokestį. Jo surinkta 3,5 mln. Lt daugiau net ir po to, kai biudžetas buvo patikslintas.

Klaipėdiečiai puikiai mokėjo rinkliavas už komunalinių atliekų tvarkymą bei automobilių statymą apmokestintose zonose – surinkta beveik 3 mln. Lt daugiau, nei buvo planuota. 
„Sudėtinga pasakyti, kokie bus šie metai. Kelerius metus iš eilės buvo mažinimas atlyginimų mokos fondas, pernai jis buvo padidintas 5 proc., atstatytos algos kai kuriems valdininkams, šiemet algos bus atstatytos merams ir vicemerams. Mes manome, kad galime subalansuoti biudžetą ir mokos fondo bent jau nebemažinti“, – teigė A.Špučienė.

Gerų žinių sulaukė ne tik miesto vadovai, kurių kišenės papilnės, bet ir visi klaipėdiečiai – jau šių metų rudenį mieste planuojama sujungti visus gatvių šviestuvus. Prieš penkerius metus, užklupus sunkmečiui, kas antra lempa buvo išjungta taupumo sumetimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius