-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos miesto stogai jau išnaudojami saulės energijos gamybai

Klaipėdoje ant pramoninio objekto stogo sumontuota saulės energijos jėgainė. Per metus ji pagamins tiek elektros energijos, kiek reikia trijų standartinių gyvenamųjų namų poreikiams. Pasak alternatyvios energetikos specialistų, diegti šias pažangias technologijas nėra sudėtinga, tačiau tam trukdo biurokratinės kliūtys.
Ant Klaipėdos stogų jau montuojamos saulės baterijos.
Ant Klaipėdos stogų jau montuojamos saulės baterijos. / Klaipėdos mokslo ir technologijų parko nuotr.

„Saulės spinduliavimo energija – atsinaujinantis energijos šaltinis, kurio resursai neriboti ir tai nieko nekainuoja. Saulės elektrinės  surenka šią energiją ir paverčia ją elektros energija. Namo stogą paversti nedidele elektrine ilgai netrunka. Sumontuoti jėgainę ant stogo Klaipėdoje mums prireikė vos poros dienų.

Kur kas daugiau užtruko administraciniai ir biurokratiniai derinimai.  Dėl to sugaišome daugiau kaip pusę metų. Pavyzdžiui, Anglijoje ši procedūra trunka vos dieną , dvi, todėl nenuostabu, kad užsienyje šis alternatyvios energijos panaudojimo būdas yra gerokai toliau pažengęs negu mūsų šalyje“, – pasakojo saulės jėgainę ant stogo Klaipėdoje įrengusios bendrovės „Dynamic Solar“ vadovas Rolandas Juraška.

UAB „Dynamic Solar“ – Didžiojoje Britanijoje veiklą padėjusi įmonė, kuri sėkmingai projektus vysto ne tik Danijoje, Vokietijoje, bet ir Lietuvoje. 

Šis novatoriškas projektas bus pristatytas Klaipėdos mokslo ir technologijų parke (KMTP). Parko vadovė džiaugėsi, kad, nors ir mažais žingsniais, alternatyvi energetika Lietuvoje skinasi kelią.

„Saulės energijos potencialas miestuose yra didžiulis. Tai viena pirmaujančių ir perspektyviausių energijos gavybos sričių. Klaipėdos mieste yra didžiulės galimybės išnaudoti stogus alternatyviai energijai gaminti, tačiau reikalingas visuomenės, savivaldos susitelkimas, kad šios technologijos būtų  išnaudojamos  efektyviau. Tikimės, kad šis pavyzdys paskatins daugiau bendrovių labiau išnaudoti alternatyvius energijos gavybos būdus“ , – iniciatyva džiaugėsi KMTP direktorė Roma Stubrienė.  

Ant stogo Klaipėdoje įrengta 28 kw galios jėgainė. Per metus ji turėtų pagaminti apie 28 000 kw energijos.  Tiek pakanka metus patenkinti trijų gyvenamųjų namų energijos poreikius.

„Siūlomas produktas išskirtinis, jėgainėje buvo panaudota inovatyvi, šešių diodų saulės energijos technologija.  Ji yra efektyvi ir nesant tiesioginiams saulės spinduliams, apniukus. Džiaugiamės, kad vis daugiau lietuvių susidomi alternatyviais būdais energijai gaminti, nes tai ne tik būdas gaminti švarią energiją, bet ir gera investicija.

Ši technologija nesudėtinga, ją  galima pritaikyti bet kuriam stogui – taip jis greit gali tapti mini elektrine“, – pasakojo Rolandas Paulauskas, UAB „Dynamic Solar“ plėtros vadovas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius