Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klimato kaitos grėsmė: pagal blogiausią scenarijų kai kurių valiutų kursai kristų 50 proc.

Naujajame „Barclays“ tyrime teigiama, kad per ateinančius 50 metų smarkūs klimato kaitos lemti sukrėtimai gali sukelti chaosą pasaulio ekonomikoje ir sužlugdyti kai kurias valiutų rinkas, rašo „Bloomberg“.
Rusijos rublio pirkimo kursas Lietuvoje
Valiutų kursai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Banko analitikai paskelbė emisijų scenarijų modelį ir prognozes, kaip klimato kaita paveiks užsienio valiutų rinkas. Ekstremaliausiu atveju jie prognozuoja, kad iki 2070 m. Kinijos juanio ir Japonijos jenos kursas gali kristi daugiau kaip 50 proc. dėl ekonominių nuostolių, kuriuos sukels kylantis jūros lygis, oro tarša ir menkstantis derlius.

Analitikų skaičiavimai – dramatiški, lemiantys neregėtas katastrofas ir žmonių kančias kai kuriuose tankiausiai apgyvendintuose pasaulio miestuose, jei visuotinis atšilimas bus nekontroliuojamas.

Anot analitikų, šiandienos rinkos į klimato kaitą žvelgia optimistiškai, tačiau banko prognozės rodo, kad ateitis gali būti daug niūresnė, nei tikimasi.

Bet kokiame finansiniame modelyje, ypač žvelgiant dešimtmečius į ateitį, yra daug nežinomųjų ir išlygų. Savo tyrime analitikai rėmėsi ankstesniais tyrimais, kuriuose klimato kaita siejama su ekonomikos augimo prognozėmis, daugiausia dėmesio skiriant produktyvumui ir kapitalo srautams. Remdamiesi jais, jie nustatė valiutų rinkų prognozes.

Nors ataskaitoje daugiausia dėmesio skirta blogiausiems scenarijams, analitikai pripažino, kad galimų padarinių yra labai įvairių. Jų teigimu, politinės iniciatyvos, pavyzdžiui, anglies dioksido mokesčiai, gali sumažinti išmetamųjų teršalų kiekį ir sulėtinti visuotinio atšilimo tempą.

Štai keletas pagrindinių analitikų išvadų:

Japonijos jena

„Barclays“ teigia, kad Japonijos geografija yra priežastis, kodėl jena yra „viena pažeidžiamiausių valiutų ekstremalios klimato kaitos scenarijuose“. Viena iš rizikų – tankiai apgyvendintiems miestams, tokiems kaip Tokijas, gresiantis užliejimas, jei smarkiai pakiltų jūros lygis. Blogiausiu atveju, jei vandens lygis pakiltų 5 laipsniais pagal Celsijų, jenos kursas kiekvieną dešimtmetį galėtų sumažėti vidutiniškai 11 proc.

Kinijos juanis

„Mūsų vertinimu, per ateinančius 10 metų Kinijos juanis nuvertės 5–7 proc., o laikui bėgant šis nuvertėjimas gali padidėti iki daugiau kaip 10 proc. per dešimtmetį“, – rašo analitikai. Grėsmė Kinijai – oro tarša ir rizika, kad politikos formuotojai pirmenybę teiks sparčiam ekonomikos augimui, o ne aplinkai.

JAV doleris

Anot analitikų, JAV doleriui klimato kaita grasina mažiau, nes šalies ekonomika turi geresnes galimybes prisitaikyti.

„Valiutų kursų pokyčiai yra santykiniai, o tai reiškia, kad JAV dolerio kursas tikriausiai nukentės mažiau kitų ekonomikų atžvilgiu“, – rašė jie.

Euras ir Australijos doleris

„Barclays“ tyrime euras ir – netikėtai – Australijos doleris pasiekė geresnių rezultatų. Analitikai teigia, kad „atvirumas prekybai“ yra svarbi priežastis, dėl kurios kai kurių šalių ekonomika ir valiutos kursas galės geriau prisitaikyti.

Analitikų modelis prognozavo 3,9 proc. vidutinį euro ir 2,1 proc. Australijos dolerio kurso padidėjimą per dešimtmetį pagal blogiausią scenarijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius