-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kodėl „Gazprom“ turi tokią galią?

Važiuodami Maskvos gatvėmis ar žiūrėdami rusiškus televizijos kanalus niekaip nepabėgsite nuo žinių apie šalies natūralių dujų monopolininką „Gazprom.“
„Gazprom“
„Gazprom“ generalinis direktorius A.Milleris žada palankesnes dujų kainas Europai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Gazprom

„Dabar aš važiuoju po dideliu „Gazprom“ ženklu“, – telefonu CNN sakė Jurijus Pogorelis, Rusijos verslo naujienų agentūros „Interfax“ viceprezidentas. Reklaminės kampanijos televizijoje „Gazprom“ vadina „nacionaliniu lobiu“ ir verslu, „išpildančiu svajones.“

Šiandien Rusija savo galią pasaulinėje arenoje demonstruoja pasinaudodama didžiulėmis naftos ir dujų atsargomis.

„Kai kas gali pagalvoti, kodėl Rusijos monopolininkui reikia tokios etiketės. Rusijoje yra daugiau kompanijų, kurios nepristato savęs kaip šalies simbolio. Bet „Gazprom“ nėra tik paprasta kompanija“, – kalbėjo J.Pogorelis.

Sovietų Sąjunga savo interesus aukštindavo per satelitines valstybes ir kariuomenę. Šiandien Rusija savo galią pasaulinėje arenoje demonstruoja pasinaudodama didžiulėmis naftos ir dujų atsargomis. Nė viena kompanija nesielgia taip, kaip elgiasi „Gazprom.“

„Gazprom“ jėgos vartojimas santykiuose su Ukraina – dujų tiekimo nutraukimas tris kartus per pastaruosius ketverius metus per patį viduržiemį – privertė Europos Sąjungos (ES) vartotojus dairytis alternatyvų priklausomybei nuo Rusijos dujų. Kompanija yra didžiausia pasaulio dujų tiekėja. Jai priklauso 157 tūkst. kilometrų vamzdyno nuo Tolimųjų Rytų iki Europos.

Amžinas konfliktas su Ukraina – per ją dujos pasiekia Rytų Europą – sulaukė didelio tokių šalių kaip Vokietija ar Graikija, kurios iš dalies priklausomos nuo Rusijos dujų, susirūpinimo.

„Gazprom“ rinkos dalis ES per antrąjį 2008 metų pusmetį sumažėjo. Vien per spalio mėnesį dujų eksportas iš Rusijos į Europą smuko 33 procentais.

Rusijos ekonomika, priklausoma nuo plataus vartojimo prekių, kenčia dėl svyruojančios naftos rinkos. Jos kaina nuo rekordinių 150 dolerių už barelį yra nukritusi maždaug iki 60 ar net 50 dolerių už barelį. Dėl šios priežasties, „Gazprom“ pajamos praėjusių metų paskutinį ketvirtį sumažėjo 84 procentais. Vis dėlto kompanijos mokami mokesčiai sudaro apie 10 proc. Rusijos bendrojo vidaus produkto.

Rusijoje vykdyta apklausa parodė, kad vienas iš penkių šalies gyventojų, jaunesnių nei 26 metų amžiaus, norėtų dirbti „Gazprom“.

Todėl nenuostabu, kad „Gazprom“ yra labai mėgstamas Rusijos premjero Vladimiro Putino projektas. Jo įpėdinis Dmitirijus Medvedevas yra buvęs šios kompanijos pirmininkas.

„Putino susidomėjimas „Gazprom“ išties labai gilus. Kaip žurnalistas, rašantis energetikos temomis, aš mačiau jį pateikiant labai detalią informaciją apie tai, kas vyksta su kompanija ir jos strategija. Kai kalbiesi su juo, atrodo, kad kalbiesi ne su Rusijos ministru pirmininku, o su vienu iš aukščiausių kompanijos valdytojų“, – sakė J.Pogorelis.

Tuo tarpu D.Medvedevas, buvęs kompanijos eksporto vadovo pavaduotojas, neigia kalbas, kad „Gazprom“ yra Rusijos vyriausybės energetikos politikos įrankis.

Įdomu yra ir tai, kaip patys rusai vertina „Gazprom“. Neseniai Rusijoje vykdyta apklausa parodė, kad vienas iš penkių šalies gyventojų, jaunesnių nei 26 metų amžiaus, norėtų dirbti „Gazprom“. „Kaimo vietovėse kompanija yra itin svarbi žmonėms, nes žiemos ten labai šaltos“, – sakė J.Pogorelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius