Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl Rusija finansuoja protestus prieš skalūnų dujas ir naftą Europos šalyse?

Rusija yra labiausiai suinteresuota, kad naftos ir dujų sektoriaus plėtra JAV ir Europoje sustotų, nes ji yra smarkiai priklausoma nuo šių žaliavų eksporto į Europą. „The Washington Times“ rašo, kad Rusija finansuoja protestus prieš skalūnų pramonę.
Skalūnai sukėlė energetikos revoliuciją JAV
Skalūnai sukėlė energetikos revoliuciją JAV / „Scanpix“ nuotr.

Yra kaltinimų ir įtarimų, kad rusai moka Amerikos aplinkosauginėms organizacijoms, kad jos stabdytų naftos ir dujų sektoriaus plėtrą. Tačiau iki šiol labai akivaizdžių to įrodymų nebuvo.

Aplinkosaugos politikos aljanso tyrėjai neseniai išplatino solidų (taip jį vadina „The Washington Times“) pranešimą, rodantį, kaip rusų pinigai keliavo iki įtakingų JAV lobizmo organizacijų. Pavyzdžiui, Rusijos interesantų pinigai keliavo per neaiškią kompaniją Bermuduose, aplinkosaugos organizacijas, įskaitant Jūros kaitos organizaciją, kol pasiekė tokias dideles ir įtakingas lobistų organizacijas kaip „Sierra Club”, Natūralių išteklių apsaugos tarnybą ir kitas.

Pastarąją savaitę spaudoje buvo publikuojama ne viena istorija apie Rusijos paramą amerikietiškoms aplinkosaugos organizacijoms.

Tiek Senatas, tiek Atstovų rūmai pritarė įstatymui, leidžiančiam „Keystone XL“ naftotiekio, kuris yra skirtas naftos transportavimui iš Kanados į JAV perdirbimo gamyklas, statybas. Baltieji rūmai pareišė, kad įstatymą vetuos, nors jo statybos gali turėti tik teigiamą efektą – naujas darbo vietas, saugią aplinką ir mažą įtaką gamtai.

Su ar be šio naftotiekio, Kanados nafta traukiniais ar sunkvežimiais vis tiek gabenama į JAV ar Kiniją, o gal ir abi, tik už didesnę kainą. Todėl kyla klausimas, kam yra naudingas naftotiekio vetavimas: Atsakymas: Venesuelos marksistinei valdžia ir jos partneriams Kuboje, Irane ir Rusijoje.

2012 metais Barackas Obama buvo nugirstas sakantis Rusijos prezidentui, kad po perrinkimo „bus lankstesnis“. Tai galima suprasti ir kaip pagalbos prašymą rinkimuose. Rusai prie perrinkimo akivaizdžiai prisidėjo palengvindami pinigų plaukimą B.Obamos sąjungininkams aplinkosaugoje. Tie pinigai iš dalies buvo panaudoti respublikonų puolimui.

Nesitikėkite, kad tyrėjai tiesiog ras čekį, Kremliaus išrašytą „Sierra Club“. Tai daroma kitokiais būdais. Prieš savo nužudymą  Aleksandras Litvinenka liudijo: „FSB naudojasi tam tikri pareigūnai išskirtinai savo tikslams. Ja naudojamasi sąskaitų suvedimui.“

Johnas Podesta, kuris paliko Baltuosius rūmus, kad galėtų dirbti su Hillary Clinton, vadovavo Amerikos pažangos centrui tuo metu, kai centras priėmė milijonus dolerių iš Jūros kaitos organizacijos. J.Podesta palaikė artimus ir finansinius ryšius su užsienio milijardieriumi  Hansjorgu Wyssu, kuris turi fetišą užtverti JAV žemes, įskaitant Aliaską, kad uždraustų naftos ir dujų sektoriaus plėtrą tose žemėse.

Vladimiro Putino mintis Aliaska yra apsėdusi. Greičiausiai dėl to, kad ji buvo Rusijos imperijos, kurią jis norėtų atkurti, dalimi.

Rusija turi daug pretenzijų į naftos ir dujų telkinius Arktyje, ir telkinių vystyti ten neleis tik tol, kol patys nepradės kontroliuoti tų žemių. Rusijos jausmais praėjusią savaitę pažaidė ir B.Obama, pasakęs, kad nori sustabdyti dujų ir naftos telkinių plėtrą Šiaurės Aliaskoje.

Tačiau tai, kad žinoma apie Rusijos pagalbą amerikos aplinkosauginėms kompanijoms ir B.Obamos patikėtiniams, yra tik trupiniai.

Tiesioginiai ir netiesioginiai rusų paramos gavėjai pažeidžia daug JAV įstatymų. Kelios JAV agentūros turi informacijos, tačiau pradėti rimto tyrimo dėl to vis nesiseka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius