Sportas gyvai

Kodėl verslui naudinga samdyti vyresnius specialistus?

Demografiniai duomenys rodo, kad Lietuva – viena greičiausiai senstančių valstybių pasaulyje. Tyrėjų teigimu, vienas iš ekonomikai ir visuomenei naudingų sprendimų, šalia gimstamumo ir reemigracijos skatinimo, gali būti vadinamoji sidabrinė ekonomika. Kai vyresni asmenys ilgiau lieka darbo rinkoje, jie gali sau leisti daugiau vartoti, o verslas ima siūlyti daugiau vyresniems pritaikytų produktų ir paslaugų, rašoma „BTA“ pranešime spaudai.
Dokumentų pasirašymas
Dokumentų pasirašymas / 123RF.com nuotr.

Gręžimosi į sidabrinę ekonomiką apraiškų jau yra – žiniasklaidoje ir viešojoje erdvėje vis dažniau keliami amžizmo (diskriminacijos dėl amžiaus) klausimai, o dalis verslo permąsto savo samdos strategijas. Tiesa, dar toli gražu ne visos įmonės sugeba peržengti psichologinį kandidatų amžiaus barjerą, nors patirties su vyresniais specialistais turinčios įmonės negaili jiems gero žodžio ir vardija privalumus.

Kartos kartu darbo taryboje

„Vyresnių darbuotojų (50+) privalumai apima daugybę sričių, įskaitant mentorystę. Tokie specialistai paprastai būna sukaupę solidų darbo stažą ir gausų patirties bei darbo įvairiomis sąlygomis bagažą. Tai leidžia jiems lengviau spręsti darbinius iššūkius ir rasti efektyvius sprendimus, nes jie gali remtis praeityje įgytais įgūdžiais ir sprendimais, su kuriais galbūt susidūrė praeityje.

Bendrovės nuotr./Jevgenija Krikščiūnė
Bendrovės nuotr./Jevgenija Krikščiūnė

Dėl savo patirties vyresni darbuotojai gali būti puikūs mentoriai jaunesniems kolegoms. Jie gali dalintis žiniomis, patarimais ir palaikyti jaunąją kartą siekiant karjeros tikslų. Vyresni žmonės taip pat pasižymi ryškesniais empatijos bruožais, imlumu įvairovei ir nuoširdumu“, – komentuoja draudimo bendrovės BTA žmogiškųjų išteklių valdymo skyriaus specialistė Viktorija Martinaitytė–Grabienė.

Ji pateikia savo darbovietės pavyzdį. BTA veikia darbo taryba, sąmoningai sudaryta iš vyresnių ir jaunesnių specialistų. Ši darbuotojų grupė sudaryta spręsti konkrečias BTA darbuotojams kylančias problemas ir klausimus bei siekiant tobulinti verslo procesus. Anot jos, BTA vienodas įdarbinimo galimybes jau ilgą laiką išnaudoja kaip konkurencinį pranašumą darbo rinkoje.

„Šiandien ketvirtis mūsų įmonėje dirbančių žmonių yra vyresni nei 50 metų. Tai – brandūs, bet itin motyvuoti, lojalūs, imlūs naujovėms ir, svarbiausia, empatiški kolegos. Mūsų veiklos srityje tai yra milžiniškas privalumas. Manau, kad įmonės, vengdamos vyresnių darbuotojų, tiesiog apsunkina sau gyvenimą“, – konstatuoja V.Martinaitytė–Grabienė.

Maratonininkai, o ne sprinteriai

Jos kolegė Jevgenija Krikščiūnė, BTA Žmogiškųjų išteklių valdymo skyriaus vadovė, priduria, kad didesnioji dalis 50+ metų specialistų dirba tiesiogiai klientų aptarnavimo srityje. Jie iš esmės sudaro regioninio bendrovės atstovų tinklo stuburą. Mažesniuose miesteliuose dažnu atveju jie su klientais netgi yra tapę draugais.

Apie 20 proc. šios amžiaus grupės atstovų BTA dirba vadovaujančiose pareigose. Tačiau labai patyrusių specialistų yra daugelyje komandų, įskaitant IT, buhalteriją, žalų ir rizikų valdymo padalinius. Bendrai pastarųjų metų BTA statistika rodo, kad kas penktas priimtas darbuotojas yra virš 50 metų amžiaus.

„Vyresni darbuotojai yra kelis kartus lojalesni už jaunimą. Jie atsakingiau priima įsidarbinimo galimybę, o įsidarbinę labiau stengiasi adaptuotis ir išmokti naujų dalykų“, – teigia J.Krikščiūnė.

Simona Plytninkienė, „CV-Online Recruitment“ personalo atrankų specialistė, patvirtina, kad Lietuvoje yra darbdavių, kurie jau supranta įvairovės prasmę ir vertę, todėl drąsiau samdo vyresniosios kartos atstovus. Šie, anot jos, į darbovietę atsineša ne tik profesinę, bet ir gyvenimišką patirtį, žinių, įgūdžių ir kompetencijų bagažą, aukštą darbo etiką, stabilumą ir lojalumą.

„Be to, vyresnio amžiaus darbuotojai dažniau atsiskleidžia kaip maratonininkai, o ne kaip sprinteriai. Tai versle itin svarbu, kai reikia rūpintis sudėtingais, komplikuotais ar ilgą laiką trunkančiais projektais. 50+ darbuotojai pasižymi ir aukšta motyvacija dirbti, apskritai, darbas jiems yra vertybė“, – sako personalo paieškos ir atrankos specialistė.

Vyresnių darbuotojų ir darbdavių norai sutampa

Pasak jos, vyresnio amžiaus kandidatai pirmenybę teikia tiems darbams, kurie jiems labiausiai tinka pagal sukauptą patirtį ir turimus įgūdžius. Jie gerai žino, koks darbas jiems patinka ir sekasi, o kokio nenorėtų. Darbe jie nori pritaikyti savo žinias bei gebėjimus. Nauji iššūkiai, kaip ir karjeros galimybės – jau ne tokie aktualūs.

„Pokalbiai su vyresniais kandidatais pasižymi paprastumu ir atvirumu. Jie, savo darbą išmanantys profesionalai, bendrauja lengvai ir nuoširdžiai. Bet profesionalumo tikisi ir iš darbdavio“, – vyresnių specialistų paveikslą piešia S. Plytninkienė.

Pasak jos, 50+ amžiaus grupė, priešingai nei jaunimas, idealiai atitinka ir darbdavių norą sugražinti specialistus į biurus. Vyresniems hibridinis darbas ne toks svarbus. Jie labiau linkę prisiderinti, o kai kuriems socializacija darbe netgi yra privalumas.

„Vyresnieji tikisi elementarių dalykų: tinkamo darbo už teisingą atlygį. Atrodo nesudėtinga, tačiau realybė yra kiek kitokia. Susirasti sau tinkamą darbą, kai tau virš 50 metų, nėra lengva. Dažniausia to priežastis – išankstinės darbdavių nuostatos ir įsitikinimai, kuriuos pakeisti nėra paprasta. Labai gerai jaučiame ir suprantame kandidatų frustraciją.

Esu sulaukusi kandidato skambučio, kuris pusiau juokaudamas pasakė „jei pasakysiu, kiek man metų, jūs su manim greičiausiai nekalbėsit“. Pokalbį, aišku tęsėme, kandidatas puikus. Tačiau suprantu, kad taip jis kalbėjo todėl, kad ne kartą išgirdo „ne“ vien dėl savo amžiaus“, – pasakoja „CV-Online Recruitment“ personalo atrankų specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius