Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokios finansinės nuodėmės atsispindi jūsų asmeninėje kredito istorijoje?

Kiekvieną kartą, kai norėsite skolintis būstui, vartojimui ar įsigyti prekių ir paslaugų išsimokėtinai, bus vertinama jūsų asmeninė kredito istorija, t. y. informacija apie turimus finansinius įsipareigojimus ir jų vykdymą.
Vyras su pinigais
Vyras su pinigais / 123RF nuotr.

Asmeninę kredito istoriją turi visi 18 metų sulaukę Lietuvos gyventojai. Joje kaupiami tiek teigiami, tiek neigiami faktai apie gyventojų finansinius įsipareigojimus, taigi galima sakyti, kad ji yra kiekvieno iš mūsų finansinė sąžinė.

Kredito istorijoje atsispindi informacija apie gautas paskolas, taip pat mokėjimai už kitas paslaugas – telekomunikacijų, elektros, komunalines, draudimo, kabelinės televizijos ir pan. Vadinasi, jūsų finansinei ateičiai didelės įtakos turės ne tik negrąžinta paskola ar pradelstos įmokos, bet ir laiku neapmokėtos sąskaitos.

Tvarkinga kredito istorija yra naudinga kiekvienam, nes ji gali lemti mažesnes paskolų palūkanas, lankstesnius reikalavimus užstatui ir paskolos grąžinimo terminus, mažesnę pradinę įmoką, didesnį kredito limitą įsigyjant kredito kortelę, galimybę sudaryti ilgalaikes sutartis su telekomunikacijų bendrovėmis dėl paslaugų, telefono, kompiuterio ar kitos įrangos.

Neigiama kredito istorija, atvirkščiai, apsunkins galimybes gauti paskolą ar prekes ir paslaugas išsimokėtinai. Gali atsitikti ir taip, kad kredito įstaigos, atsižvelgdamos į kredito istorijoje užfiksuotą neatsakingą finansinį elgesį, apskritai atsisakys jums skolinti.

Bloga kredito istorija tampa tada, kai žmogus savo įsiskolinimus vėluoja vykdyti nuo 30 iki 60 dienų. Skolos pradelsimas daugiau nei 90 dienų yra riba, nuo kurios asmuo pripažįstamas nesugebančiu vykdyti savo finansinių įsipareigojimų.

Svarbu prisiminti, kad visi įrašai asmens kredito istorijoje lieka ilgam – net grąžinus visas skolas arba sumokėjus delspinigius kredito istorija saugoma nuo 7 iki 10 metų. Taigi, labiau verta savo finansinius įsipareigojimus padengti laiku, nes pradelsta skola apsunkina galimybes gauti kreditą ne vienerius metus.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius