-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Komercinių patalpų kainos Lietuvoje – mažesnės nei 2003 metais, teigia „Ober–Haus“

Komercinių patalpų kainos Lietuvoje – mažesnės nei 2003 metais, teigia „Ober–Haus“ Vilnius, spalio 21 d. (BNS). Komercinių patalpų nuomos ir pardavimo kainos jau krito žemiau 2003 metų lygio ir artėja „prie dugno“, teigia nekilnojamojo turto bendrovės „Ober–Haus“ specialistai.
Darbo vieta
Biuras / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Tačiau ekspertai prognozuoja, kad net jeigu Lietuvos ekonominiai rodikliai pradėtų gerėti, staigus komercinių patalpų kainų atsigavimas mažai tikėtinas, o pagrindinė to priežastis – pastaruosius penkerius metus itin sparčiai augusi ir tebeauganti komercinių patalpų pasiūla.

„Ober–Haus“ pranešime teigiama, kad esamo komercinių patalpų ploto atsigaunančiam verslui užteks ne tik artimiausioje ateityje, bet ir ilgesniam laikotarpiui, tad vargu ar ateityje didėsianti paklausa įstengs pralenkti pasiūlą bei labiau kilstelėti patalpų kainas.

Bendrovės duomenimis, nuo šių metų pradžios biuro patalpų nuomos kainos šalyje smuko 40–45 proc. Pasak nekilnojamojo turto specialistų, dabartinis šių patalpų kainų lygis išlieka žemiausias nuo 1998 metų, arba per visą šio sektoriaus plėtros laikotarpį.

Biuro patalpų užimtumo rodikliai, palyginti su ankstesniais šių metų ketvirčiais, beveik nekito. Per 2009–ųjų trečiąjį ketvirtį Vilniuje modernių biuro patalpų užimtumo lygis ūgtelėjo nuo 18 proc. iki 18,4 proc., Kaune – nuo 14,9 proc. iki 15 proc., Klaipėdoje – nuo 15,9 proc. iki 16,1 procento.

Pasak „Ober–Haus“, toliau fiksuojamas ir naujos, ir senos statybos sandėliavimo patalpų nuomos kainų mažėjimas. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje sandėliavimo patalpų kainos nuo metų pradžios vidutiniškai smuko 20–25 proc., o dabartinis nuomos kainų lygis sugrįžo į 2003 metus.
Ekspertų teigimu, prekybinių patalpų sektoriuje tarp savininkų ir nuomininkų tebesitęsia derybos dėl nuomos kainų mažinimo ar net sutarčių nutraukimo. Prekybinių patalpų savininkai priversti taikytis prie kintančios situacijos ir ne tik derėtis dėl nuomos kainų mažinimo, bet ir ieškoti atsiradusių laisvų patalpų nuomininkų ar net galvoti apie prekybos centro koncepcijos keitimo galimybę.

„Ober–Haus“ duomenimis, pagal prekybos centrų plotą, tenkantį miesto gyventojams, Lietuvoje pirmauja Šiauliai, kur 1 tūkst. gyventojų tenka 960 kvadratinių metrų ploto, toliau rikiuojasi Vilnius (708,2), Klaipėda (657), Kaunas (522), Panevėžys (426). 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius