Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkurencijos taryba: galimų reklamos pažeidimų mastas – rimtas iššūkis

Reklamos priežiūrą kitai institucijai perleidžianti Konkurencijos taryba sako, kad galimų reklamos pažeidimų mastas yra didelis iššūkis, ypač daugeliui jų persikeliant į internetinę erdvę.
Konkurencijos taryba
Konkurencijos taryba

„Mūsų gyvenimas vis labiau persikelia į internetinę, skaitmeninę erdvę, vis daugiau pažeidimų yra įmantresnių su pardavimais internete. Aišku, išlieka klasikiniai pažeidimai tiesiog fizinėse parduotuvėse. Kadangi tų parduotuvių, ypač internetinių, skaičius didėja, galų gale, neapsiribojame tiktai Lietuva, pažeidimų skaičius taip pat beveik neturi ribų“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

Konkurencijos taryba pernai įvertino 475 reklamas (219 skundų ir 256 reklamas tarybos iniciatyva), o 214-ai reklamos davėjų išsiuntė įspėjimus. Nustatyti 3 Reklamos įstatymo pažeidimai.

„Galimų pažeidimų skaičius labai didelis. Pernai tikrinome, vertinome, daugiau nei 400 reklamų ir daugiau nei 200 atvejų mes išsiuntėme įspėjimus subjektams, kad jie galimai skleidžia klaidinančią reklamą ir tos reklamos buvo operatyviai nutrauktos. Tai vienas iš pagrindinių iššūkių, matyt, kaip dorotis su tokia didžiule atvejų apimtimi, kaip nustatyti prioritetus“, – sakė tarybos narys Elonas Šatas.

„Dar vienas klausimas, kai reklama yra skleidžiama iš užsienio valstybės. Tuomet atsiranda klausimas, kiek mes turime galių tinkamai užkirsti kelią tokiai reklamai ir galbūt nubausti subjektus. Manau, kad šie iššūkiai yra vieni didžiausių ateityje“, – pridūrė jis.

Reklamą nuo gegužės prižiūrės Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Be to, ji stebės, ar reklama nėra klaidinanti ir prižiūrės lyginamąją reklamą. Seimas yra priėmęs tai numatančias įstatymų pataisas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elonas Šatas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elonas Šatas

„Nuo gegužės 1 dienos nevykdysime Reklamos įstatymo funkcijos, kurią vykdėme beveik 20 metų. Manau, kad ji buvo tikrai sėkminga. Visą savo gerąją praktiką pasiruošę perduoti Vartotojų teisių apsaugos tarnybai (...) Tačiau visas kitas funkcijas išlaikome. Viena iš svarbesnių funkcijų yra mūsų tyrimai piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi atvejais“, – sakė E.Šatas.

Bendra baudų suma kinta

Konkurencijos taryba pernai iš viso skyrė apie 0,78 mln. eurų baudų, o sumokėta apie 0,43 mln. eurų, 2018 metų veiklos ataskaitoje nurodo taryba.

707,8 tūkst. eurų baudų skirta už konkurenciją ribojančius susitarimus, o 56,2 tūkst. eurų – už savivaldybių pažeidimus.

„Kalbant apie baudų dydį, jos labai šokinėja. Pavyzdžiui, 2016 metais buvo per 800 tūkst. eurų baudos, 2017-aisiais – daugiau kaip 13 mln. eurų, o pernai – šiek tiek mažiau nei 800 tūkst. eurų. Kodėl tokie skirtumai? Todėl, kad yra tam tikras cikliškumas. Tyrimai tęsiasi ne taip jau trumpai“, – sakė Š.Keserauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Keserauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Keserauskas

Pasak jo, baudų mokėjimai „kol kas yra geri“.

„Turime institucijų kitose valstybėse, kur sumokami keli procentai baudų. Matyt, pagrindinė, didžioji nesumokėta bauda yra „Gazprom“ bauda“, – sakė Š. Keserauskas.

Konkurencijos taryba 2014 metų birželį pripažino, kad „Gazprom“, atsisakydamas derėtis su „Lietuvos energijos gamyba“ (buvusia Lietuvos elektrine) dėl dujų mainų sutarties 2013-2015 metais, užkirto kelią įmonei pasirašyti sutartį su kita dujų tiekimo įmone ir taip pažeidė 2004 metais tarybos leidimo Rusijos koncernui įsigyti 34 proc. tuometinių „Lietuvos dujų“ akcijų sąlygas.

Už tarybos skirtą rekordinę 36 mln. eurų baudą „Gazprom“ per 6 mėnesius susikaupė beveik 6 mln. eurų delspinigių (jie skaičiuojami ne ilgiau kaip 180 dienų) – koncernas Lietuvai skolingas 42 mln. eurų.

Konkurencijos taryba pernai išaiškino du kartelinius susitarimus. Vienu atveju taryba pripažino, kad Lietuvos notarų rūmai ir jų prezidiumo nariai, nustatydami atlyginimo už notarinius veiksmus dydžius ir jų apskaičiavimo tvarką, sudarė konkurenciją ribojantį susitarimą.

Taip pat nustatyta, kad 26 vairavimo mokyklos bei Lietuvos vairuotojų mokymo ir kvalifikacijos kėlimo mokyklų asociacija sudarė kartelį ir susitarė pakelti vairavimo kursų kainas Vilniuje, Kaune bei Jurbarke.

Išnagrinėtos 7 sudėtingos koncentracijos draudimo, telekomunikacijų, bilietų platinimo, alkoholinių gėrimų gamybos ir kitose rinkose. Nustatyta, kad bendrovė „Rimi Lietuva“ neįgyvendino prisiimtų įsipareigojimų, todėl jai neleista įsigyti prekybos tinklo „Iki“.

Baigtas tyrimas dėl galimo „Swedbank“ piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi, nes bankas įsipareigojo pašalinti įtariamą pažeidimą, galimai ribojusį ūkio subjektų galimybes veikti rinkoje teikiant mokėjimų surinkimo paslaugas elektroninėms parduotuvėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius