Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kontrabandininkai ir kyšininkai negalės pasinaudoti mokesčių amnestija

Naujiems metams valstybė gyventojams linki išlįsti iš šešėlio. Pirmąjį 2019 m. pusmetį gyventojai ir įmonės galės deklaruoti tai, ką pamiršo ar slėpė pastaruosius 5 metus ir nuobaudų už tai nesulauks. Esą ramiai ir skaidriai gyventi galės ir tie, kurie, pavyzdžiui, vertėsi neteisėta legalių daiktų prekyba. Mokesčių inspekcija sako, kad vis dėlto nešvariai pinigus gavusių kontrabandininkų ar kyšininkų mokesčių amnestija nuo kalėjimo neapsaugos.
Vilius Šapoka
Vilius Šapoka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Naujametinė valstybės dovana – baltas lapas. Šešėlis nors ir mažėja, skaičiuojama, tebėra milžiniškas. Maždaug 2 mlrd. eurų per metus arba apie penktadalį visos šalies ekonomikos. Kad ši suma mažėtų, valstybė artėjantį pusmetį skelbia mokesčių amnestiją. Gyventojai ir įmonės turės galimybę nesulaukdami jokių sankcijų deklaruoti iki šiol nedeklaruotas pajamas.

„Viskas priklauso nuo mūsų sąmoningumo. Matom, kad šešėlis tikrai traukiasi labai sparčiai, tikrai mokesčius mokėti tampa madinga. Manau, prisijungs nemaža gyventojų, dalis įmonių – tų, kurie jaučia sąžinės graužatį, kad galbūt atėjo laikas gyventi civilizuotai, kad mums ne vis vien, kas bus Lietuvoje“, – sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Jeigu asmuo nori pasinaudoti amnestija, per pusmetį turėtų pateikti ar patikslinti savo deklaracijas. Amnestija galios pajamoms, gautoms nuo 2014 m. Mokesčių inspekcija automatiškai atleis nuo delspinigių ir neskirs baudų.

Deklaracijai skirtas pusmetis, tačiau taip greitai pinigų sukrapštyti nereiks. Atsiskaityti su valstybe, iš karto neturint pinigų, bus galima per 2 metus.

Šešėlis – ne tik nuslėpti mokesčiai. Tai ir algos vokeliuose ar kontrabandinės prekės. Mokesčių amnestija nuo baudžiamosios atsakomybės neatleidžia. Jei gautas kyšis, pinigai gauti iš kontrabandos ar kitais nešvariais būdais, atvirumas neišteisins.

Artimiausi 6 mėnesiai – vienintelė galimybė atkurti atmintį apie nesumokėtus mokesčius. Vėliau tokių amnestijų nebebus, o mokesčių inspekcija pradės intensyvesnę medžioklę. Kiek per amnestiją pavyks surinkti nesumokėtų mokesčių, neprognozuojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius