Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Kosminės knygų kainos: ką daryti, jeigu nesukrapštai 18 eurų mylimo autoriaus kūriniui

Naujų knygų kainos šiurpina skaitytojus. Pavyzdžiui, naujausia gerai žinomo turkų rašytojo, Nobelio literatūros premijos laureato Orhano Pamuko knyga „Tos keistos mano mintys“ knygyne kainuoja per 18 eurų. O štai angliška versija internetinėje parduotuvėje – perpus pigiau. Kas lemia tokius kainų skirtumus? Ir kur ieškoti pigesnių knygų?
Knygynas
Knygynas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Leidėjai knygų kainų skirtumus teisina skirtingais formatais – angliškos knygos leidžiamos mažesniu šriftu, populiarus minkštas formatas, mažesni tarpai ir paraštės. O lietuviams labai patinka gražios, didelės knygos kietais viršeliais – ir skaityti lengviau, ir lentynoje šauniau atrodo.

Skaityti anglų kalba pigiau

15min palygino dviejų populiarių knygų kainas keliuose šalies knygynuose, leidyklose ir internetinėse parduotuvėse.

Žemiau pateiktoje diagramoje matyti, kad knygos anglų kalba yra pigesnės. Pavyzdžiui, O.Pamuko romanas „Tos keistos mano mintys“ lietuvių kalba Pegasas.lt kainuoja 18,69 euro, o ta pati knyga anglų kalba kriso.lt – kone perpus mažiau (9,62 euro).

Anglų kalba pigesnis ne tik O.Pamuko romanas „Tos keistos mano mintys“, bet ir, pavyzdžiui, E.L.James „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“.

Labiausiai skiriasi naujų, populiarių knygų kainos, tačiau eurą kitą galima sutaupyti beveik visą laiką, pasidairius leidinio anglų kalba.

Natūralu, kad anglišką knygą galima įsigyti pigiau nei lietuvišką, aiškina leidėjai.

„Anglų kalba leidžiamų knygų tiražai net nelygintini su lietuviškų knygų tiražu. Kuo mažesnis tiražas, tuo didesnė knygos savikaina“, – tikino „Alma Littera“ vadovė Danguolė Viliūnienė.

Pamuko knygų kainų palyginimai
Pamuko knygų kainų palyginimai

„Tyto Albos“ viešųjų ryšių vadovė Lolija Spurgienė teigė, kad leisti knygas lietuvių kalba yra labiau rizikinga.

„Didelės šalys leidžia didelius tiražus. Kuo tiražai didesni, tuo knygas leisti pigiau. Mūsų rinka mažutė. Elgiamės atsargiai, negalime išleisti, pavyzdžiui, 10 tūkst. knygų tik dėl to, kad taip pigiau, nežinodami, kiek jų nupirks. Leidyba yra sunkus, kruopštus darbas visais lygmenimis, pasitelkiant ir protą, ir žinias, ir neretai – nuojautą. Kartais šis darbas primena vaikščiojimą tamsoje, bandant atspėti, ar teisinga kryptimi eini“, – atkreipė dėmesį L.Spurgienė.

E.L.James knygų kainų palyginimai
E.L.James knygų kainų palyginimai

Kodėl leidykloje ir knygyne skiriasi knygų kainos?

„Todėl, kad knygynams, prekybos centrams ir kitiems pardavėjams taip pat reikia iš kažko gyventi“, – atsakė leidyklos „Alma Littera“ vadovė.

Gražios knygos – ne tik brangios, bet ir nepatogios

Socialiniame tinkle „Facebook“ užvirė diskusija apie knygų kainas ir formatus. Vieni dalijosi nuomone, kad knygos kietais viršeliais yra ne tik brangios, bet ir didelio formato, labai sunkios ir nepatogios. Leidėjų teigimu, Lietuvoje knygos kietais viršeliais populiaresnės už kišenines (minkštu viršeliu), nes atrodo solidžiau.

„Kieti viršeliai, didelės paraštės ir dideli tarpai tarp eilučių – ne dėl ilgalaikio saugojimo, o siekiant bent kiek pateisinti didelę kainą. Ar mokėsite tuos 14,59 eurų už minkštus viršelius ir brošiūros storio knygutę? O už kilograminį foliantą?“ – retoriškai klausė feisbuko vartotojas.

123rf.com nuotr./Knyga
123rf.com nuotr./Knyga

Dėl nepatogaus knygų formato antrino ir kitas skaitytojas.

„Kainos kainomis. Geras pastebėjimas dėl knygų formato nepatogumo. Man dažniausiai jos būna per didelės, nepatogios formos, kieti viršeliai manęs taip pat pernelyg nežavi. Dažną knygą tiesiog nepatogu laikyti rankose. Toks jausmas, kad leidėjai nori kuo mandriau padaryti vien dėl paties mandrumo“, – teigė jis.

Lietuviai renkasi gražesnius leidinius

Knygų leidėjų teigimu, knygos kietais viršeliais nors ir brangesnės, mūsų šalyje populiaresnės.

Leidyklos „Tyto Alba“ viešųjų ryšių skyriaus vadovė L.Spurgienė sako, kad buvo bandymų leisti knygas minkštais viršeliais, tačiau suprasta, kad neverta.

Leidyklos „Tyto Alba“ viešųjų ryšių skyriaus vadovė Lolija Spurgienė
Leidyklos „Tyto Alba“ viešųjų ryšių skyriaus vadovė Lolija Spurgienė

„Esame išleidę ne vieną gerą knygą minkštais viršeliais – ir sėkmingai, ir nelabai. Iš leidybinės patirties, atlikę savus tyrimus, kalbinę skaitytojus, užsukusius į leidyklos knygynėlį, ar per knygų muges, padarėme išvadą, kad žmonės Lietuvoje labiau linkę rinktis knygas kietais viršeliais. Tai aiškiai matyti ir knygynų lentynose. Galbūt mūsų platumose į knygą žiūrima kaip į rimtą, solidų daiktą, su pagarba, o knygos minkštais viršeliais atrodo lengvabūdiškesnės. Knyga yra laikoma gera dovana įvairiomis progomis, o kieti viršeliai yra solidesni, tinkamesni dovanoti, praktiškesni. Knygos kietais viršeliais šiek tiek brangesnės, bet skaitytojai vis tiek dažniausiai renkasi jas“, – 15min teigė L.Spurgienė.

Galbūt mūsų platumose į knygą žiūrima kaip į rimtą, solidų daiktą, su pagarba, o knygos minkštais viršeliais atrodo lengvabūdiškesnės, – sakė L.Spurgienė

D.Viliūnienė taip pat aiškino, kad lietuviai dažniau renkasi knygą kietu viršeliu.

„Didžioji dalis skaitytojų mieliau renkasi knygą kietu viršeliu, bibliotekoms taip pat patinka kietas įrišimas, ne taip greitai knyga „suskaitoma“, – teigė ji.

Ne visos knygos leidžiamos ir kietu, ir minkštu viršeliu

„Užsienyje to paties autoriaus knygos leidžiamos dviem variantais: minkštu viršeliu (jos skirtos skaityti kelionių metu) ir kietu – mėgėjams į lentyną pasidėti (ilgalaikiui saugojimui). Man taip aiškino vienos leidyklos atstovas. O pas mus rinka maža, tai telieka tik vienas variantas. Matyt, dėl solidumo, paklausos ar dar ko nors dažniausiai knygos leidžiamos kietais viršeliais“, – dėstė feisbuko vartotojas.

Leidyklos „Alma Littera“ vadovė Danguolė Viliūnienė
Leidyklos „Alma Littera“ vadovė Danguolė Viliūnienė

D.Viliūnienė pažymi, kad Lietuvoje tik pačios populiariausios knygos leidžiamos dviem formatais.

„Vienas kitas bandymas yra ir Lietuvoje. Tai priklauso nuo knygos populiarumo. Jei knyga buvo populiari išleista kietu viršeliu, kartais išleidžiama ir minkštu. Leisti knygą ir minkštu, ir kietu viršeliu per brangu dėl mažų tiražų“, – tikino ji.

Leisti knygą ir minkštu, ir kietu viršeliu per brangu dėl mažų tiražų, – kalbėjo D.Viliūnienė.

L.Spurgienė atkreipia dėmesį, kad tai nėra didžiausia problema.

„Iš esmės tai – antrinė problema: negali sakyti, kad šedevro nepirko tik dėl to, kad jis išleistas minkštais viršeliais. Pavyzdžiui, Gregory Davido Robertso nepaprastai populiarūs romanai „Šantaramas“ ir „Kalno šešėlis“ leidžiami abiem – kietu ir minkštu – variantais, ir skaitytojai renkasi jiems tinkamesnį“, – 15min sakė leidyklos „Tyto Alba“ viešųjų ryšių skyriaus vadovė.

Kur įsigyti knygą pigiau?

Tas, kuris šiais laikais sako, kad neskaito todėl, kad knygos brangios, meluoja. Norintis skaityti, knygą visada susiras, – įsitikinusi leidyklos „Alma Littera“ vadovė.

Jokia paslaptis, kad didžiajai daliai lietuvių knyga yra prabangos prekė. Leidyklų atstovai dalijasi patarimais, kur įsigyti knygą pigiau.

„Galimi įvairiausi variantai. Nesunku pasiskolinti knygą tiek iš bibliotekos, tiek iš kažko. Knygą pigiau galima nusipirkti per įvairiausias akcijas tiek internete, tiek kitose prekybos vietose. Tas, kuris šiais laikais sako, kad neskaito todėl, kad knygos brangios, meluoja. Norintis skaityti, knygą visada susiras. Čia kaip su tuo vaiku – „Mama, duok guminius batus, o balą aš pats susirasiu“, – įsitikinusi D.Viliūnienė.

Rekomendacijų, kur nusipirkti knygą pigiau, negaili „Tyto Alba“ viešųjų ryšių vadovė.

„Aistringi skaitytojai žino, kaip rasti pigesnių knygų: apsilankyti leidyklų knygynėliuose, sekti prekybos centruose ir knygynų tinkluose nuolat vykstančias akcijas, registruotis knygų klubuose, pirkti knygą kartu su draugais arba tiesiog dalytis su kitais. Šiais laikais lengva palyginti kainas internete, be to, internetinė knygynų prekyba tampa vis aktyvesnė, ten kainos kiek mažesnės“, – pasiūlymais, kaip sutaupyti, dalijosi L.Spurgienė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Amazon“ knygynas
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Amazon“ knygynas

Feisbuko vartotojai pasiūlė tris internetines svetaines, iš kurių atsisiųsti knygas yra pigiau. Lietuviškas internetinis puslapis kriso.lt siūlo knygas anglų kalba kone perpus pigiau nei Lietuvoje. Tačiau už knygų atsisiuntimą teks mokėti papildomai.

Bookdepository.com ir Betterworldbooks.com nemokamai knygas pristato į bet kurią pasaulio vietą. Pastarajame internetiniame puslapyje gausu ne tik naujų, bet ir perskaitytų knygų už mažesnę kainą.

Elektroninių knygų bumas – praeityje

AFP/„Scanpix“ nuotr./Elektroninė knyga
AFP/„Scanpix“ nuotr./Elektroninė knyga

Kartais pigiau galima įsigyti elektroninę knygos versiją, tačiau kartais ji būna ir brangesnė už spausdintą leidinį.

Pasak L.Spurgienės, elektroninės skaityklės nebėra „ant bangos“.

„Mados ateina ir praeina. Žinoma, dalis žmonių ir toliau naudosis elektroninėmis skaityklėmis, tačiau skaityti popierinę knygą man (nors skaitykle irgi naudojuosi), o ir daugeliui knygų skaitytojų, smagiau. Daug jau prikalbėta apie viršelių estetiką, popieriaus lietimo malonumą, lapų šiugždesį, naujos knygos kvapą, bet svarbu ir tai, kad knygą paprasčiau vartyti, grįžti pasitikslinti, paieškoti to, ką pamiršai, galima pasibraukti ir prirašyti pastabų, atsiversti tam tikrą puslapį. Sprendžiant iš Amazon.com, kur prie popierinės knygos siūloma ir elektroninė, galime galvoti, kad pasaulis nemažai laiko praleidžia ir su skaityklėmis. Bet mūsų skaičiai rodo, kad elektroninių knygų prekyboje stebuklų nevyksta, ji gana vangi, tad aistros dėl popierinių knygų išlikimo ir leidyklų likimo palengva nuščiuvo“, – šviesią spausdintų knygų ateitį prognozuoja L.Spurgienė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Elektroninės skaityklės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Elektroninės skaityklės

D.Viliūnienė atskleidžia, kokios knygos skaitmeninamos ir kokią dalį visų nuperkamų knygų sudaro elektroninės knygos.

„Elektroniniu formatu išleidžiamos ne visos knygos. Neleidžiamos gausiai iliustruotos knygos, taip pat tos, kurių autoriai nesutinka leisti el.formatu. (...) Labai mažą dalį visų nuperkamų knygų sudaro elektroninės knygos. Skaitytojas teikia pirmenybę popierinei knygai“, – sakė „Alma littera“ vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje