Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kova dėl Europos vaistų agentūros perkėlimo: Italija reikalauja pakeisti sprendimą

Italija trečiadienį kreipėsi į Europos Sąjungos aukščiausiąjį teismą ir prašo panaikinti sprendimą po Didžiosios Britanijos išstojimo iš Bendrijos Londone veikiančią Europos vaistų agentūrą (EMA) perkelti į Amsterdamą, pranešė teismas.
Eisena prieš „Brexit“
Eisena prieš „Brexit“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kovoje dėl minėtos tarnybos Amsterdamas po trijų slapto balsavimo raundų nugalėjo Milaną. Trečioje vietoje liko Kopenhaga. Trys balsavimo raundai buvo rengiami dėl to, kad nė vienas iš šešiolikos miestų, siekusių, kad Europos vaistų agentūra persikeltų į šiuos miestus, nesulaukė daugumos balsų pirmame balsavimo raunde.

Tačiau pirmadienį paaiškėjo, kad naujas EMA pastatas Amsterdame dar tik statomas ir nebus užbaigtas iki 2019 metų lapkričio, kas paskatino Italiją skųsti sprendimą.

„Italija ir Milano miestas kreipėsi į Europos Teisingumo Teismą ir Bendrąjį Teismą dėl Europos Tarybos sprendimo dėl EMA perkėlimo į Amsterdamą po „Brexit“ anuliavimo“, – nurodė ETT.

Italijos ministras pirmininkas Paolo Gentiloni pareiškė, kad Roma turi padaryti viską, kad apskųsti sprendimą dėl EMA.

„Turime pamėginti“, – nacionaliniai televizijai „Rai“ sakė jis, pridūręs, kad „žaidimas dar nebaigtas“.

Italijos vyriausybė teigia norinti užtikrinti, kad sprendimas dėl Amsterdamo, kaip naujų EMA namų, nebuvo priimtas įvertinus ne visus faktus ar dėl nuslėptų faktų, įskaitant ir tai, kada bus užbaigtas naujas pastatas.

„Tai nėra prieš Olandiją nukreiptas sprendimas“, – laikraščiui „Corriere della Sera“ duotame interviu sakė Italijos Europos reikalų ministras Sandro Gozis.

Italijos valdžia antradienį taip pat patvirtino, kad šalis yra pasirengusi iš karto įkurdinti EMA Milane.

EMA ir Olandijos pareigūnai pirmadienį paskelbė, kad naujo pastato Amsterdame statybos kainuos 250-300 mln. eurų. Be to, reikės šiuo metu Londone dirbančių 900 EMA darbuotojų laikinai apgyvendinti, kad agentūros perkėlimas būtų pradėtas 2019 metų sausio 1 d. ir užbaigtas 2019 metų kovo 30 d., kai prasidės nauja era po „Brexit“.

Naująja EMA buveine – o EMA yra viena įtakingiausių pasaulyje farmacijos rinkos priežiūros institucijų, kuriai dirba 900 farmacijos ekspertų, biologų ir gydytojų iš visos Europos, – pretendavo tapti 16 miestų.

Vykstant balsavimui, kurio procedūra yra neįprastai sudėtinga – netgi Europos Sąjungai, kiekviena šalis, balsuodama dėl kiekvienos agentūros buveinės, turėjo po šešis balus – tris balus skyrė pirmajam pasirinktam miestui, du balus – antrajam miestui, o vieną balsą – trečiajam. Iš viso vyko trys balsavimo etapai, kiekvienam iš kurių taikytos skirtingos taisyklės. Tarp etapų buvo rengiamos pertraukos, kad ministrai galėtų pasitarti su savo šalies vyriausybe.

ES diplomatai balsavimo procesą yra palyginę su Eurovizijos dainų konkursu, kurio balsavimo dalis yra viena žiūrimiausių televizijos transliacijų Europoje ir garsėja savo netikėtumais, padlaižiavimu ir išdavystėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius