Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovą pajamų surinkimas smuko 15 procentų, tūkstančiai įmonių prašo atidėti mokesčius

Penki tūkstančiai įmonių jau kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) dėl mokesčių nukėlimo bei kitų pažadėtų išlygų. Tai spaudos konferencijoje atskleidė VMI vadovė Edita Janušienė. Į VMI gali kreiptis ir tos įmonės, kurios nepateko į anksčiau paskelbtą sąrašą. Finansų ministras Vilius Šapoka žada paramą verslui greičiau, o vartotojų teisių gynėjai įspėja dėl siautėjančių sukčių.

V.Šapoka: parama verslą pasieks greičiau

Atidėti mokesčiai, netaikomi delspinigiai – pagalba verslui, susidūrusiam su apyvartinių lėšų trūkumu dėl karantino. Dėl šių lengvatų gali kreiptis ne tik tos įmonės, kurios pateko į sąrašą, bet ir kitos. Tai galioja tiek pelno siekiančioms, tiek viešosioms, tiek individualioms įmonėms.

Jau šią savaitę Vyriausybė paskelbė tris pagrindines priemones, skirtas palaikyti verslo likvidumą – paskolų „atostogas“, garantijas ir paskolas su valstybės garantija. „Atostogų“ priemonė, pasak Vyriausybės atstovų, startuoja jau šią savaitę, ji skirta įmonėms padengti palūkanas už paskolas.

Tiesa, verslas jau skundžiasi, kad parama bus išmokama tik mėnesio viduryje, kai jau gali būti per vėlu. Ketvirtadienį spaudos konferencijoje V.Šapoka sakė, kad dabar tai jau artimiausių dienų klausimas. Jis priminė, kad parama žadama tik verslui, neatleidinėjančiam darbuotojų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilius Šapoka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilius Šapoka

Pasak V.Šapokos, jau susitarta su bankais. „Vakar turėjome paskutinį pokalbį su bankais dėl pagrindinių sąlygų, yra susitarta dėl jų, dalis priemonių jau startavo, o kitos startuos artimiausiu metu. Manau, kad tai tikrai ne savaičių, o dienų klausimas“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė V.Šapoka.

Finansų ministras nenorėjo prognozuoti, kiek biudžetas gali prarasti pajamų. Jei virusas nebus sustabdytas per pirmą pusmetį, tai kritimas bus dviženklis, minėjo V.Šapoka.

Deklaracijų startas – jau kitą savaitę

Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovė Edita Janušienė teigė, kad į sąrašą patekusioms įmonėms jau praėjusią savaitę pradėti siųsti pranešimai – apie atleidimą nuo delspinigių, mokesčių neišieškojimą. Įmonėms, kurios yra sąraše, nereikia jokių prašymų rašyti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edita Janušienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edita Janušienė

Tai jau taikoma automatiškai. Po karantino įmonės turės du mėnesius sudaryti sutartis su VMI ir „Sodra“ dėl mokesčių grąžinimo, o tie, kas nepakliuvo į sąrašą, turi kreiptis į VMI.

„Šiandien tokių prašymų jau yra penki tūkstančiai“, – sakė E.Janušienė. Tiesa, daugelis skambučių – iš smulkaus verslo.

Šiais metais deklaracijų pateikimo ir mokesčių sumokėjimo terminas – liepos 1 diena. Svarbiausia, pasak VMI vadovės, įmonėms sudaryti mokestines paskolos sutartis.

Beje, ji atskleidė, kad gyventojų pajamų deklaravimas gali startuoti jau kitą savaitę.

Pajamų surinkimo planas, VMI duomenimis, už kovo mėnesį atsilieka 15 procentų.

Kalba apie sukčių grėsmę

Pastaruoju metu išaugo ne tik pasitikėjimas, bet ir grėsmės elektroninėje erdvėje. Gyventojai karantino metu daugiau perka elektroniniu būdu, tačiau daugėja ir apgaulių, per spaudos konferenciją kalbėjo Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorė Neringa Ulbaitė.

Apie tai 15min rašė plačiau šią savaitę.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Teisingumo ministerija ir Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba pristatė tyrimą
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Teisingumo ministerija ir Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba pristatė tyrimą

„Tokios tendencijos neramina, nes yra iššūkis surasti tokius pardavėjus, kurie greitai uždaro paskyras feisbuke. Pirkėjai turi būti budrūs pirkdami prekes iš neaiškių fizinių asmenų,“ – teigė N.Ulbaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius